Preciznost secenog materijala
Preciznost secenog materijala
Imam pitanje u vezi preciznosti secenog materijala.
Koliko treba inzistirati na preciznosti, tj na razlici izmedju narucenog i isporucenog materijala.
Npr. neke stvari mi nisu tacno isecene, gde postoji razlika od 1 do 2 mm.
To ce mi direktno uticati na vise stvari:
- korpus mi nece biti u vinkl, tj. nece mi svi uglovi korpusa biti pod pravim uglom
- radna ploca mi nece skroz prekrivati elemente, posto ce mi svaki korpus biti duzi za 1-2 mm, pa ce na kraju ploca biti kratka
Da li se desava i drugima da majstori na stovaristu budu neprecizni i sta radite u tom slucaju?
Verovatno ce se obradovati ako im kazem na koliko mesta treba da skidaju 1-2 mm, pa to ponovo kantuju.
Konkretno, mislim da im treba vratiti da to isprave, jer:
-narucio sam i placam ono sto meni treba, a ne ono sto su oni zabrljali
-njima placam sad i posle ih ne gledam dok ne trebam nove elemente za neki nov namestaj, a kuhinju koju sad sklopim gledam svaki dan u narednih ..... dana/meseci/godina
Jesam li u pravu?
Koliko treba inzistirati na preciznosti, tj na razlici izmedju narucenog i isporucenog materijala.
Npr. neke stvari mi nisu tacno isecene, gde postoji razlika od 1 do 2 mm.
To ce mi direktno uticati na vise stvari:
- korpus mi nece biti u vinkl, tj. nece mi svi uglovi korpusa biti pod pravim uglom
- radna ploca mi nece skroz prekrivati elemente, posto ce mi svaki korpus biti duzi za 1-2 mm, pa ce na kraju ploca biti kratka
Da li se desava i drugima da majstori na stovaristu budu neprecizni i sta radite u tom slucaju?
Verovatno ce se obradovati ako im kazem na koliko mesta treba da skidaju 1-2 mm, pa to ponovo kantuju.
Konkretno, mislim da im treba vratiti da to isprave, jer:
-narucio sam i placam ono sto meni treba, a ne ono sto su oni zabrljali
-njima placam sad i posle ih ne gledam dok ne trebam nove elemente za neki nov namestaj, a kuhinju koju sad sklopim gledam svaki dan u narednih ..... dana/meseci/godina
Jesam li u pravu?
Jesi kolega potpuno si u pravu jer ti si materijal pošteno platio i tako treba da se i od njih očekujeda pošteno i precizno odrade svoj posao.Ali imam jedno pitanje dali si im napomenuo da su mjere gotove SA kantiranjem ili BEZ kantiranja,jer i ja sam imao prvi puta taj problem i sada znam i njima prepuštam da oni obijaju mjeru za kantiranje jer nije isto sa ABS trakom ili MELAMINSKOM trakom na to moraš obratiti pažnju.
Čovijek sniva a Bog realizira!
U principu, na svakom stovaristu prave takve greske, da li sto taj radnik pravi hiljaditi rez na dan, pa vise je otupeo da bude precizan, ima vise razloga zasto neki elemenat ne iseku na tacnu meru. Zato cuvas fiskalni racun i odneses elemente na prepravku, tako ja radim, nikad se nisu bunili, niti sam ja tamo pravio skandal zasto nije pravilno iseceno. Neki elemenat i postavim ako nije bitan za vinkl Ili stabilnost.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Sto se tice kantovanja, nije rec o ABS kant traci, to je odbijeno i nije rec o tim elementima.
E sad, ne verujem da je ona tanka kant traka dovela da mi elementi budu toliko produzeni, jer npr druga dimenzija odgovara narcenom.
Mislim da je u pitanju lapsus mozgus, posto nisam napomenuo da su ledja promasili za 10 cm !!! - skratili, a dno fioka su 2 cm produzili-moguce skratiti.
Srecom pa je decko koji to sve vodi korektan, nije on kriv sto su mu radnici takvi.
Kriv je samo ako im se to cesto desava.
Znaci bez problema da trazim ono sto sam narucio sa tacnoscu u trazenu meru?
E sad, ne verujem da je ona tanka kant traka dovela da mi elementi budu toliko produzeni, jer npr druga dimenzija odgovara narcenom.
Mislim da je u pitanju lapsus mozgus, posto nisam napomenuo da su ledja promasili za 10 cm !!! - skratili, a dno fioka su 2 cm produzili-moguce skratiti.
Srecom pa je decko koji to sve vodi korektan, nije on kriv sto su mu radnici takvi.
Kriv je samo ako im se to cesto desava.
Znaci bez problema da trazim ono sto sam narucio sa tacnoscu u trazenu meru?
Pa naravno u svakom slučaju imaš original račun i mjere koje si im dao i imaš pravo na reklamacjiu a i kako kaže kolega Arax nije im za zamjeriti ako rade po cijeli dan čovjek hoćeš nećeš otupi i jednostavno se izgubi , i samom mi je nekad tako da jednostavno mozak zablokira i neznaš di si naravno da to nije opravdanje pogotovo za ono šta netko pošteno plati i krvavo zaradi pogotovo u ova vremena.Pa sad ako su oni tamo uljudni i ok čovjek oprosti propust i idemo dalje,a i kako kažu ko radi taj i griješi naravno neće onaj pogrješit koji samo sjedi u fuelji i češka se..

Last edited by Strkic on 21 Dec 2008 08:36, edited 1 time in total.
Kad sam bio na razgovoru za posao, pre dve godine, kao tek diplomiranom inzenjeru, direktor mi je rekao da mu ne trebaju ljudi koji ne grese.
Naravno, da moje eventualne greske ne placa investitor.
Tako ce biti i ovde.
Rekoh vec, sreca je pa je decko koji vodi posao OK, a jos veca sreca sto je rekao da cu platiti materijal kad sve donese.
Naravno, da moje eventualne greske ne placa investitor.
Tako ce biti i ovde.
Rekoh vec, sreca je pa je decko koji vodi posao OK, a jos veca sreca sto je rekao da cu platiti materijal kad sve donese.
Last edited by zid on 21 Dec 2008 14:56, edited 1 time in total.
milimetar više milimetar manje neigra neku veliku ulogu.vinklovanje elementa rade leđa.
i teško da mašina koja je starija od dve godine tj koja radi 2g može da seče 100% u vinklo.
zbog toga postoje nogice za nivelaciju elemenata što se tiče donjih elemenata .
a gornji ili viseći takođe mogu da se uravnaju da se na donjoj strani nevidi da je veertikala duža 1mm ili 2 nebitno...
a mislim ako si baš zapeo za 1-2 mm da će to da ti odrade bez ikakvih problema.....
i teško da mašina koja je starija od dve godine tj koja radi 2g može da seče 100% u vinklo.
zbog toga postoje nogice za nivelaciju elemenata što se tiče donjih elemenata .
a gornji ili viseći takođe mogu da se uravnaju da se na donjoj strani nevidi da je veertikala duža 1mm ili 2 nebitno...
a mislim ako si baš zapeo za 1-2 mm da će to da ti odrade bez ikakvih problema.....
ko radi taj se i umori
Ukoliko imam korpus, donji "dasku" mi iseku duzine 1000, a gornju 1002, kako ce to biti pod pravim uglom?
Ali ajde, da kazemo da necu biti picajzla, pa ici u milimetar, ali bukvalno.
Ukoliko imam dva elementa 1000 i 530 mm, tu je ukupno 1530 mm, koliku sam i radnu plocu narucio.
Ukoliko na ta dva elementa ukupno povecanje bude samo 3 mm, onda mi radna ploca nece prekrivati elemente?
Zar ne?
Ali ajde, da kazemo da necu biti picajzla, pa ici u milimetar, ali bukvalno.
Ukoliko imam dva elementa 1000 i 530 mm, tu je ukupno 1530 mm, koliku sam i radnu plocu narucio.
Ukoliko na ta dva elementa ukupno povecanje bude samo 3 mm, onda mi radna ploca nece prekrivati elemente?
Zar ne?
- Marko Enter
- Majstor majstora
Jest da se vinkl ili pravi kut elementa dobiva sa montiranjem leđa to stoji ali ako ti je gornja horizontala veća od donje za 2mm reci mi onda kako dobiti pravi kut oliti vinklu.Nikako, ali ako možeš onda to kompenziraš samo to nije posao pogotovo ako ima više elemenata ipak mislim da to mora da bude u vinklu i da je razmak između vrata isti da to bude kako treba jer posao ora imati oči tj da bude kako treba da bude a ne malo vamo pa malo namo i na kraju a dobro je.
mislio sam na vertikale ne na horizontale moja greška.ali teško da će svaki elemenat da dotjeraš 100% u vinkl-u
normalno da nemožeš u tom slučaju zbog samih fronti i zbog ploče radne.moja greška ,mada i u tim slučajevima elemenat može ljepo da se namontira viseći naravno a i za ploču nije strašno pošto postoji diht lajsna koja to sve pokrije.ali to je fušeraj samo što i to nekada mora da se uradi,
normalno da nemožeš u tom slučaju zbog samih fronti i zbog ploče radne.moja greška ,mada i u tim slučajevima elemenat može ljepo da se namontira viseći naravno a i za ploču nije strašno pošto postoji diht lajsna koja to sve pokrije.ali to je fušeraj samo što i to nekada mora da se uradi,
ko radi taj se i umori
-
- Samostalni majstor
"U potpunosti se slažem sa Bodarom98.a tih famoznih 1-2 mm pravi majstor ce uvek pokriti,kako rece štrkić kompenziraš,a ne verujem da je se postigla tolika preciznost da to toliko smeta.A isto ne verujem da i kad se isece tacno u milimetar,da ce ti majstori moći uklopiti sve u milimetar."
U ovoj situaciji sam ja majstor, tj. maximalno cu se truditi da opravdam to sto sam malopre napisao.
Ranije se nisam bavio ovom tematikom, tako da ce to biti premijerno pravljenje kuhinje!

btw, kako se postavlja slika/skica na forum, nadam se da postoji mogucnost?
U ovoj situaciji sam ja majstor, tj. maximalno cu se truditi da opravdam to sto sam malopre napisao.
Ranije se nisam bavio ovom tematikom, tako da ce to biti premijerno pravljenje kuhinje!

btw, kako se postavlja slika/skica na forum, nadam se da postoji mogucnost?
Pogledaj poruku (i temu) viewtopic.php?pid=8488#p8488zid wrote:btw, kako se postavlja slika/skica na forum, nadam se da postoji mogucnost?
Ok ljudi sve je to ok pravi majstor će riješiti tih par milimetara i ako to radiš skoro svaki dan onda te i neiznenađuje taj njihov propust od par milimetara ,ali kad čovjek radi sam za sebe i još ktome prvi puta onda te to živcira pa kad ti zaje još koji komad onda stvarno poludiš jer očekuješ da to bude kako treba.Ista stvar se i meni desila kad sam prvi puta počeo da se borim sa tim stvarima ali je**ga to je tako pa kako kažu ko voli nek izvoli.