Lamelo Spojnice(keksi)

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
lepi777
Majstor početnik

Lamelo Spojnice(keksi)

Post by lepi777 »

Molim savjet, imam namjeru izradit jednu komodu od iverala htjeo bi je spajat keksima ali bi želio da je mogu danas sutra rastavit, moje pitanje je dali postoje još neke spojnice tipa lamello Simplex, koji mogu nabavit u našim krajevima a da nije skupo ko sam vrag...:(
Razmišljo sam o spajanju sa konfiramt vijcima ili excentar vijaka, ali nebih želio da mi se vide šarafi i spjevi.
Molim savjet...
LP
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ovisi kakvu komodu , najbolje sa steznicima i excentrima . Postoji razna varijanta steznika , onih koji se direktno šarafe u iveral , pa do matica u loje se ušarafljuje steznik , jedino se na drugom kraju vidi rupa fi15 ,ali ona se može okrenuti negdje da se ne vidi . Takve spojeve možeš 100 puta sastavljat/rastavljat .

Možeš pogledati na schachermayerovom katalogu - veznici za namještaj .

A kolika je to vitrina ? ako ti treba za jednu manju imam ti ja okov , jedino moraš potegnut do Kastva .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Hvala Ropee, to mi je zadnja vrzija ako ne nađem nešto na šta sam zabrijao...;)

Isto tako treba mi savjet za okov od ladica, naprvio bi click sistem bez uporabe ručkica nešto tipa ovog http://www.blum.com/movento/de/video
Ali imam jedan problem mislim da bi ovakav sistem bio slab za ladicu širine 900mm i dubine 500mm...
jeftinija i jednostavnija verzija naravno...:D
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Kao što kaže Ropee, plus drveni tipli. Tako ja radim, a ako se ne rastavlja- keksi.
Last edited by stari on 27 Jan 2013 15:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

900 mm sirine nije problem za okov, ali jeste problem za samu ladicu.
Ako sama ladica bude dobro kruta, okov ce drzati.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

naravno stari , tipli su must have sa steznicima
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Hvala na odgovorima stolari...:)
Mbole, kako napravit dovoljno krutu ladicu...?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Od cega je pravis? Mislim, od kog materijala? Drvo, univer, sper...

Sad videh da pricamo u "rad sa ivericom i plocastim materijalima" :)

U sustini treba ti relativno debelo dno od materijala koji ne "radi", znaci sper ili univer ili MDF reda 10-tak mm debljine. Dobro usrafljen ili ulepljen za ram ladice. Dno ce da ukruti ladicu, ali ne sme da bude mnogo tanko, posto na tim dimenzijama, ce uobicajeni lesonit ili tanji sper da se uvije pod teretom. Takodje dno mora da bude kruto spojeno sa stranicama (lepljeno ili srafljeno), a ne samo ubaceno u falc.
Last edited by mbole on 27 Jan 2013 22:49, edited 1 time in total.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Mbole, hvala na svjetu ali možeš mi pokazat neki primjer?
Hvala
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Bok ,

Ja bih ti ovakav sistem preporučio :
Image

Uploaded with ..us

ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Znači , bočno je metabox sistem , doljnja površina je iveral , zadnjak je isto od iverala i naprijed fronta .

tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Sad mi nije jasno kako može biti preporuka metabox sistem ispred najnovijih movento vodilica od Bluma, metabox je sistem iz prošlosti i koristi se praktično samo u "našim" krajevima još, a te movento vodilice su trenutno najbolje što se uopće može kupiti.
Tih 90cm ladica može se napraviti i sa puno lošijim vodilicama a kamoli ne sa ovima.
Ako želiš kvalitetnu ladicu dno napravi od 10 ili 16mm iverala i cijelu ladicu spoji keksima i ljepilom. Za dno napraviš falc u bočnim stranama tako da bude još čvršće i sve skupa zaljepiš.
Ako želiš kvalitetan sistem bez ručkcia na ove vodilice obavezno ubaci sinhronizacijski mehanizam. Bolje od toga se ne može kupiti uopće.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Hvala svima na info sada je več vrijeme da se krene nešto naparavit, ovaj tjedan po materijal a ako druge obaveze ne stisnu sljedeči tjedan u proizvodnju...:)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

@tomislavm - ja sam ponudio jednostavnu , jeftiniju varijantu koju danas sutra može rastaviti u komade bez ikakvih problema , a tome je težilo prvo pitanje .

S druge strane , naravno , sve trgovine okovom imaju izložene modele ladica , tako da vjerujem da će se za model ladice a i samim tim i kačenje istih odlučiti tek kada vidi u trgovini , u zavisnosti o cijeni , izgledu i načinu montaže .

Ja montiram sve vrste ladica , ovisno koliko tko želi platiti i kakve si je ladice zamislio ili odabrao iz kataloga , naravno u 70% slučajeva tražene su najjeftinije :D , no i to je odraz naše platežne moći

tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

ropee wrote:@tomislavm - ja sam ponudio jednostavnu , jeftiniju varijantu koju danas sutra može rastaviti u komade bez ikakvih problema , a tome je težilo prvo pitanje .

S druge strane , naravno , sve trgovine okovom imaju izložene modele ladica , tako da vjerujem da će se za model ladice a i samim tim i kačenje istih odlučiti tek kada vidi u trgovini , u zavisnosti o cijeni , izgledu i načinu montaže .

Ja montiram sve vrste ladica , ovisno koliko tko želi platiti i kakve si je ladice zamislio ili odabrao iz kataloga , naravno u 70% slučajeva tražene su najjeftinije :D , no i to je odraz naše platežne moći
Pa ne znam baš da je to optimalan sistem za velike ladice bez ručkica. Ako tražiš jeftinije rješenje onda gledaš obične tandem vodilice od bluma sa djelomičnom izvlakom bez blumotiona + dodatni tip-on i syncro set.
Sve skupa otprilike oko 15EUR set što nije puno.
Post Reply