Izlazak na teren
Izlazak na teren
Dali naplacujete izlazak za uzimanje mjera i dogovor sa potencijalnim kupcem? Desava se da potencijalni kupac zove majstora koji mu sve izmjeri, projektuje, nacrta i da ponudu, a ovaj ode sa tim nacrtom i idejama drugom koji mu napravi za nizu cijenu.
sa zenom i cikularom nije se saliti!
Nisam stolar, ali ponekad imam slican problem, te naplacivanje "izlaska na teren" mora biti licna odluka samog majstora/projektanta. S obzirom da je do sada ta pojava bila retka, i dalje mislim da "dolazenje" NE treba naplacivati, barem u mom slucaju.ado wrote:Dali naplacujete izlazak za uzimanje mjera i dogovor sa potencijalnim kupcem? Desava se da potencijalni kupac zove majstora koji mu sve izmjeri, projektuje, nacrta i da ponudu, a ovaj ode sa tim nacrtom i idejama drugom koji mu napravi za nizu cijenu.
Dalje, s obzirom na prirodu posla, mozda ne treba nista ozbiljno skicirati pre placanja avansa... covek moze reci sta hoce, i mislim da nije nikakav problem odrediti cenu na osnovu njegovih zelja... tako da i to moze biti neka "zastita" (intelektualne svojine)... detaljnije mere se mogu uzeti i kasnije, kad krene posao da se radi.
Trece, desilo mi se jednom da su mi trazili nekoliko (recimo, tri) razlicite skice, da bi izabrali "najbolju"... to su formalno trazili, razmisljajuci sta bi im najbolje odgovaralo (sta bi oni zeleli)... valjda navika od kupovine gradjevinske stolarije ili namestaja u prodavnici... te, s obzorom na cenu koliko se to na ovim prostorima uopste moze naplatiti, nema "prostora" ni za jednu, a kamoli tri skice specijalno pravljene za SAMO JEDNOG klijenta, po merama njegovog prostora kojim raspolaze... pre uplate avansa.. (ponavljam, pricam za svoj slucaj... pa ako moze stolarima pomoci... zadovoljan sam, s obzirom da su moje "skice" neuporedivo kompleksnije od skice jedne kuhinje)
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 10:30, edited 1 time in total.
Dule samo polako bes je loš saveznik poslovanja,zanm da je teško progutati knedlu kad nem para pa još kao što reče samo im daješ ponude a oni ništa.Postavi se malo i u njihovu poziciju možda proveravaju i gde je jeftinije, tako da se malo pozabavi analizom gde možda grešiš.Dule wrote:Ma i jedna kuhinja jede puno vremena(pisem prilicno besan),ja samo dajem ponude,satreh se,a gde idu ove musterije ne znam,tacno cu sve da ih zovem i pitam STA SU ODLUCILI?

Pozdrav Misko.
Ja konkretno nemam takav problem. Za sad mi još nitko nije pobjegao s nacrtima.
Izadjem na teren, nacrtam kuhinju, isprintam je pokažem papir sa mjerama, pitam da li je to ono što im se svidja i spremim u torbu.
Jednom su me tražili da im dam nacrt i krojne mjere s popisom materijala da bi potražili jeftiniji materijal, ali sam im rekao da za 150 eura mogu dobiti sve papire, ali da im sa jeftinim materijalom ne radim i neka si nadju nekog drugoga da im to sastavi, pa su odustali.
Ako i dajem idejni nacrt, tada je to jedna slika u alno planeru bez mjera.
Vrlo bitna stvar je i marketinški pristup i prodajne sposobnosti onoga tko izlazi na teren. Često netko tko je lošiji majstor će zbog svoje dobre prezentacije dogovoriti posao.
U svakom slučaju se ne smije blatiti konkurenciju i suzdržavati se od kritika tudjeg posla.
Bitno je i biti otvoren s iskrenom namjerom da se ljudima ponudi najbolji proizvod za cijenu koju su oni odlučili investirati u kuhinju. Svi već okvirno znaju da li će za kuhinju dati 500 ili 1500 eura, pitanje je samo što oni očekuju za te novce. Razgovorom se riješava mnogo toga. Ako oni shvate da nam nije interes da ih opljačkamo, već da im pomognemo da dobe kuhinju kakvu žele, tada je već pola posla gotovo. Ako vidim da se ne razumiju previše i materijale i tehnologiju, potrudim se da im jednostavno objasnim to što ćemo raditi.
Kod zaključivanja prodaje pomaže ponuda u koju je uključena besplatna montaža nekih od okova poput košara, ili blumotion amortizera, aventosa ili tandemboxova, jer su to obično okovi koji nam štede vrijeme i smanjuju broj radnih sati, a kupci uvijek vole nešto exkluzivno da dobe badava. Pa zašto to ne iskoristiti ako i mene ne košata ništa. (Prodavači automobila imaju stalno akcijske pakete poput besplatnih klima uredjaja ili podizača stakala)
Bolje je zadržati istu cijenu posla i montirati tandem box 5 minuta nego spustiti cijenu i montirati drvene ladice pola sata.
Izadjem na teren, nacrtam kuhinju, isprintam je pokažem papir sa mjerama, pitam da li je to ono što im se svidja i spremim u torbu.

Jednom su me tražili da im dam nacrt i krojne mjere s popisom materijala da bi potražili jeftiniji materijal, ali sam im rekao da za 150 eura mogu dobiti sve papire, ali da im sa jeftinim materijalom ne radim i neka si nadju nekog drugoga da im to sastavi, pa su odustali.
Ako i dajem idejni nacrt, tada je to jedna slika u alno planeru bez mjera.
Vrlo bitna stvar je i marketinški pristup i prodajne sposobnosti onoga tko izlazi na teren. Često netko tko je lošiji majstor će zbog svoje dobre prezentacije dogovoriti posao.
U svakom slučaju se ne smije blatiti konkurenciju i suzdržavati se od kritika tudjeg posla.
Bitno je i biti otvoren s iskrenom namjerom da se ljudima ponudi najbolji proizvod za cijenu koju su oni odlučili investirati u kuhinju. Svi već okvirno znaju da li će za kuhinju dati 500 ili 1500 eura, pitanje je samo što oni očekuju za te novce. Razgovorom se riješava mnogo toga. Ako oni shvate da nam nije interes da ih opljačkamo, već da im pomognemo da dobe kuhinju kakvu žele, tada je već pola posla gotovo. Ako vidim da se ne razumiju previše i materijale i tehnologiju, potrudim se da im jednostavno objasnim to što ćemo raditi.
Kod zaključivanja prodaje pomaže ponuda u koju je uključena besplatna montaža nekih od okova poput košara, ili blumotion amortizera, aventosa ili tandemboxova, jer su to obično okovi koji nam štede vrijeme i smanjuju broj radnih sati, a kupci uvijek vole nešto exkluzivno da dobe badava. Pa zašto to ne iskoristiti ako i mene ne košata ništa. (Prodavači automobila imaju stalno akcijske pakete poput besplatnih klima uredjaja ili podizača stakala)
Bolje je zadržati istu cijenu posla i montirati tandem box 5 minuta nego spustiti cijenu i montirati drvene ladice pola sata.
Slican princip sam imao kad sam prodavao racunare. Kupac moze da izabere jednu od dve ponudjene varijante:
1. Za sta mu treba racunar (kancelarija, opsti kucni, igranje, CAD, obrada zvuka, obrada slike...)
2. Koliko para hoce da da za racunar.
Kad znas jedan od ova dva parametra, i znas koji kvalitet hoces da imas u svom krajnjem proizvodu, drugi parametar se namece sam.
Postoji staro "trojno pravilo" kod proizvodjackih poslova:
Od tri parametra: cena, kvalitet i brzina izrade, kupac moze da izabere dva. Treci se odredjuje sam.
1. Za sta mu treba racunar (kancelarija, opsti kucni, igranje, CAD, obrada zvuka, obrada slike...)
2. Koliko para hoce da da za racunar.
Kad znas jedan od ova dva parametra, i znas koji kvalitet hoces da imas u svom krajnjem proizvodu, drugi parametar se namece sam.
Postoji staro "trojno pravilo" kod proizvodjackih poslova:
Od tri parametra: cena, kvalitet i brzina izrade, kupac moze da izabere dva. Treci se odredjuje sam.
To te pitam, drugar!mbole wrote:Postoji staro "trojno pravilo" kod proizvodjackih poslova:
Da se nadovežem, trećeg parametra nikada nema.
Ili je kvalitetno i brzo, ali je cijena paprena.
Ili je jeftino i brzo ali je kvaliteta nikakva.
Ili je kvalitetno i jeftino, ali nema garancije kad će da bude gotovo. A ova varijanta je i obično najbrži put da obrtnik propadne.
A ima i četvrta: skupo, nekvalitetno i nikad dovršeno.

- Marko Enter
- Majstor majstora
Ja mislim da treba sve da se naplacuje , kada odes kod TV mehanicara samo za konsultaciju kvara naplacuje 5 eura, e posle ti odlucujes dali ces da ga popravljas ili neces , i ako npr neces da ga popravis moras da das 5 eur za konsultaciju , i ja se sa time slazem
pozdrav Marko
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

Hm... moram da priznam da nisam do sada sretao takve majstore koji "zagledanje" (konsultaciju), defektaciju, dijagnostiku naplacuju, ali mozda ih nisam dovoljno upoznao u zivotu... ili sam mozda uvek pristao na popravku... kad sam vec cimao majstora...Marko Enter wrote:Ja mislim da treba sve da se naplacuje , kada odes kod TV mehanicara samo za konsultaciju kvara naplacuje 5 eura, e posle ti odlucujes dali ces da ga popravljas ili neces , i ako npr neces da ga popravis moras da das 5 eur za konsultaciju , i ja se sa time slazem
pozdrav Marko
Poslednji put kada sam nosio televizor na popravku... nije mogao da se popravi (televizor)... majstor nista nije naplatio... iako se patio tri dana sa njim... itd... no ... ko ce ga znati... ne znam... mozda je taj u medjuvremenu propao (majstor)... dugo nisam svracao...
Shvatam i prihvatam da covek, pa samim tim i majstor, treba da ceni sebe i svoje vreme, ali ipak mislim da je uradjen i zavrsen posao nesto sto ima vrednost... konsultacije, ako su nerealizovane, postaju skoro caskanje...
Tesko je pitanje i mislim da pravila nema,... sto znaci da svako treba to da radi po svom osecaju odgovornosti prema sebi i drugima... rizik (obostrani) u poslu uvek postoji, i ma koliko se trudili... ne mozemo ga kompenzovati i obrisati nikakvim konkretnim potezima...
Last edited by boggy on 01 Apr 2008 12:54, edited 1 time in total.
Mozda si se lose "odrazio", to jest ne bi trebalo da je u pitanju konsultacija, vec konstatacija kvara.Marko Enter wrote:Ja mislim da treba sve da se naplacuje , kada odes kod TV mehanicara samo za konsultaciju kvara naplacuje 5 eura, e posle ti odlucujes dali ces da ga popravljas ili neces , i ako npr neces da ga popravis moras da das 5 eur za konsultaciju , i ja se sa time slazem
pozdrav Marko
Inace konstatacija kvara je najvazniji i ustvari najskuplji posao svakog servisera. Sam rad na popravci je smesan u odnosu na to.
Strara prica o vozu Franje Josifa koji nije hteo da se pokrene. Niko ne zna sta mu je, a kamoli kako da ga popravi. Dovedu starog majstora i on pogleda, odmeri, i trazi malo veci cekic. Opali cekicem na jednom mestu i lokomotiva odjednom proradi.
Svi zadovoljni, sretni, sad pitaju majstora: koliko trazite za obavlejn posao?. 1001 forintu. Ajd kaze onih hiljadu razumemo, al zasto ona jedna? Ona jedna je sto sam udario, a onih hiljadu je sto sam zano gde da udarim.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Da konstatacija ne konsultacija pobrko sam ,naravno najteze je pronaci kvar , a posle se to lako promeni deo ili sta vec ,npr ajd uzmimo posao Tv mehanicara on znaci mora da otvori televizor obicno i da ga usisa jer vecina televizora su puni prasine pa onda da se ispita, instrumenti za elektroniku nisu bas jeftinu uzmimo samo npr osciloskop koliko kosta solidni su oko 1000 eura, a koliko jos ih treba da ima, a i najvaznije je znanje majstora dzabe mu isto instrumenti kada nezna da ih koristi , tako da npr majstor mora da naplati pregled televizora, mnogi ljudi se bune kao to pogledo mi samo tv i uzeo mi 5 eura pa jbg tako je to , moj brat je pre nosio tako racunar kod majstora i majstor je rekao da je procesor otisao i naplatio je 5 eura i posle je odluka bratu da odredi dali ce da metne nov procesor ili nece, uglavnom mora da se plati , i ja se isto slazem s time
pozdrav Marko
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

Kod nas ako zoveš ovlaštenog servisera kad mu otvoriš vrata već ti je uzeo 10 eura, a ako još ustanovi kvar to je još dodatnih 10.
U stolarskom poslu je malo drugačije, izadješ na teren. Napraviš prijedlog, i ako stranka pristane na posao, tada ćeš si i naplatiti to što si izašao na uvidjaj.
Kada bi naplaćivao to što dolazim samo gledati, ne bih gledao ništa, a kamoli da bih nešto radio i zaradio.
Jer ostali stolari isto gledaju za džabe.
Zamislite si razgovor:
"Majstore trebam kuhinju, da li dođete pogledati?"
"Nema problema, to vas košta 10 eura"
"Je...bi ti nekog drugog za 10 eura, ali mene nećeš!
....tu..tuuuu... tu.. tuuu....."

U stolarskom poslu je malo drugačije, izadješ na teren. Napraviš prijedlog, i ako stranka pristane na posao, tada ćeš si i naplatiti to što si izašao na uvidjaj.
Kada bi naplaćivao to što dolazim samo gledati, ne bih gledao ništa, a kamoli da bih nešto radio i zaradio.
Jer ostali stolari isto gledaju za džabe.
Zamislite si razgovor:
"Majstore trebam kuhinju, da li dođete pogledati?"
"Nema problema, to vas košta 10 eura"
"Je...bi ti nekog drugog za 10 eura, ali mene nećeš!
....tu..tuuuu... tu.. tuuu....."

- Marko Enter
- Majstor majstora
Ovu temu sam postavio jer se meni ovako nesto desilo. Najvise sam zeznuo sto sam dao crtez sa mjerama. Kasnije cujem od drugih da je taj kupac uzeo kuhinju od drugog stolara. Kaze, "dobio sam od mediapana kuhinju, a jeftinija"! Otprilike se svi slazemo, ne treba naplatiti, ali i ne treba pokazati tacnu skicu sa mjerama.
sa zenom i cikularom nije se saliti!