Sklapanje korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
Bojan
Administrator
Administrator

Sklapanje korpusa

Post by Bojan »

Radim neka skladišna mesta od iverice za radionicu, odnosno viseće delove + donje delove sa sve fiokama. Međutim, kako mi je uža specijalnost drvo + lepak, sa ivericom nisam baš najbolji.

Za sklapanje korpusa od derveta koristim žlebove, pa u njih ivicu pa lepak pa ekseri da drže. I to sve mogu sam da uradim.

Međutim, za ivericu malo teže ide držanje materijala u vazduhu, i bušenje, i vijci, i ostalo.

Kako izvesti sve to sam?
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Pa ne kaže se džabe da je dobra organizacija 80% posla, Bojane da li si prvo uzeo mere zidova i napravio skicu kako će to izgledati korpusi i donji i gornji? Ako si sve to odradio onda polako pristupaš realizaciji posla, nemoj da se obeshrabruješ, po onoj čuvenoj : "ko nije počeo nije ni završio". A kad ti baš zagusti seti se "Grunfovih" dosetki.:lol::lol:;)

Pozdrav Misko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako sam dobro ukapirao sta pitas.
Ja koristim dve ugaone stege slicne bravarskim, i kad imam mogucnosti dva "jarca" preko kojih stavim povecu plocu. Kad nemam onda na patosu.
Stavis jednu stegu na plocu/patos i recimo bok i jednu stranicu stegnes, podesis lepo ivice, onda drugu stegu sa gornje strane, izbusis i uvijes srafove (ja koristim konfirmat). Onda redom jedan po jedan ugao.
Tih stega je bilo da se nadje po Woby-u, Uradi sam... Na zalost nisu bas... Sistem je zgodan i dobro zamisljen, ali lose izveden. Naime matica koja drzi vreteno je "na dugme" to jest kad pritisnes mozes da oslobodis vreteno da bi mogao brzo da pomeris sirinu stezanja. Nazalost matica je od spialtera i brzo propadne (sve mi se cini da su to namerno uradili, da bi morao da ih stalno kupujes :) )
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ako dobro kapiram sta vam je "korpus", onda mislim da je najvaznije dobro pripremiti komade, ja sam barem najvise imao problema sa tim... desava se da ih ne iseku dovoljno tacno na stovaristu (ili im testera ima neki zazor ili ne gledaju dobro), i kako se ide "u krug" bude sve gore i gore... za sklapanje koristim neke ugaone stege, jeftine, i one su ok, jer ugao koji se napravi, ne zavisi od njih, nego od ugla pod kojim je isecen materijal... kada se sve stegne... ako nije rez pod pravim uglom (testera im nije "u vinkl")... nikakva stega ga nece ispraviti.... imao sam i te probleme...

Takodje bi sada razmisljao intenzivno o spoju "na ger" i keksanju, posto sam se ovih dana "naoruzao" specijalno za takav nacin sklapanja... :)... ali i tu je, kao i svuda, po mom misljenju, priprema najveca "mudrost"... sve iseci tacno i pod uglom koji treba... ako to nije slucaj.... onda nastaju problemi...

I da, ko ima mogucnost da veoma precizno pripremi materijal za sklapanje, najbolje je da zaobidje usluge stovarista... jos uvek nisam procenio koje stovariste od mnogobrojnih redovno odrzava svoje masine kojima radi svakodnevno, i koje su uposlene neprekidno...

Izvin'te sto se ovako neiskusan ubacujem... siguran sam da ima na forumu ljudi koji se daleeeko bolje razumeju od mene u stolariju.. ali eto... imam neka iskustva, pa ako nekome pomogne... bice mi drago! :)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Misko wrote:Pa ne kaže se džabe da je dobra organizacija 80% posla, Bojane da li si prvo uzeo mere zidova i napravio skicu kako će to izgledati korpusi i donji i gornji? Ako si sve to odradio onda polako pristupaš realizaciji posla, nemoj da se obeshrabruješ, po onoj čuvenoj : "ko nije počeo nije ni završio". A kad ti baš zagusti seti se "Grunfovih" dosetki.:lol::lol:;)
Ma sve ok, napravio sam u skechupu skicu, prema njoj uzeo mere, iseceno sve lepo, al kad treba da se busi/srafi, malo mi padaju stranice... Mislim, treba mi bar jos 3 ruke da sve to navatam...
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

da li imaš kakvu sliku situacije?

ja pomoću raznoraznih trikova uspijevam i sam sastaviti troklirne ormare u uspravnom položaju kad sam sam na montaži, ali je jednostavnije ako imaš još dve ruke za pomoć.

Bilo bi interesantno genetičkim inženjeringom raditi stolare sa četiri ruke.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:.....

Bilo bi interesantno genetičkim inženjeringom raditi stolare sa četiri ruke.
Bolje sa sest... kao shiva! :lol:
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Narode sva je umetnost kod univera kako je isechen,da li je pod pravim uglom i da li ima lice i nalichje(jedna strana idealna drugu iznosi testera,javlja se kod tupih testera)Zavisi kako vam iseku,ja sam menjao radnje dok nisam nashao prave ljude.Uglavnom sve sam sklapam bez ichije pomotji sestrinog klinca vodim ponekad na teren ako mi treba pomotj oko samog noshenja(pre neki dan 10-ti sprat u bloku 64,teretni lift u kvaru a plakari visine 258)
VELIKE tajne MALIH majstora
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Da josh neshto,kantujesh samo ono shto se vidi,stranice koje lezu na druge neki ljudi kantuju a kasnije se chude shto im ne lezu vrata kako treba,univer ima dosta prednosti ali i mana kad uradish vishe stvari predje ti u naviku i mere vadish na licu mesta u radnji.Samo ti je potrebno da znash koje je debljine 18 ili 19 mm itd i terash u krug.
VELIKE tajne MALIH majstora
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Bojan wrote:........al kad treba da se busi/srafi, malo mi padaju stranice... Mislim, treba mi bar jos 3 ruke da sve to navatam...
Meni ovo dole dosta dobro sluzi za pridrzavanje, imam ih cetiri (zatreba za policu toliko)
ImageImage
Last edited by boggy on 07 Mar 2008 07:48, edited 1 time in total.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Pa onda lepo ko što ti rekoše prethodnici ukoliko nemaš kupiš dve ugaone stege ( kao na boggiy-vim slikama) i da bi dobio kvalitet kupiš ih u NID sistemu Telefon 011/3477-172 koštaju 1600 din komad, ali zato nemaš nikakvih problema o ojima priča mBole i drugi.
Dakle eto dobio si dve ruke a treću, pa čak i četvrtu uzmeš dugačke stege od 1200mm i lepo upasuješ uglove pa zatežeš.;):lol:
Eto za sada toliko pa ako ti nešto nije jesno a ti opet pitaj.:lol::lol:

Pozdarv Misko.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Iz nekog mog iskustva, a imam ga u takvim situacijama jer uvek radim sam, stege nisu od prevelike pomoći. Lakše jeste ali u velikom broju slučajeva kada bušim rupu za holšraf, prilikom ulaska burgije u onu drugu ploču, u kant, desi se da se pomeri za koji milimetar. Ne znam koliko sam ovo lepo objasnio, verovatno da nisam, ali ja to stisnem rukom dok ušrafim jedan ugao pa posle idem dalje. malo duže traje ali je sigurnije. Takođe obrati pažnju na podlogu na kojoj to radiš, jer ako nije idealno ravna pokazaće se na korpusu koji sastavljaš. Na uglu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

stege nisu od prevelike pomoći. Lakše jeste ali u velikom broju slučajeva kada bušim rupu za holšraf, prilikom ulaska burgije u onu drugu ploču, u kant, desi se da se pomeri za koji milimetar.
Pa bas da ne bi pobeglo sluze stege.
Moje su malo vece (ustvari mnogo vece) od ovih bogy-evih, i kad lepo stegnes nema sanse da mrdne. Jedino ti trebaju jos dva parceta medijapana ili daske ili bilo cega odgovarajuce debljine, da ih poturis pod stranice na onom drugom kraju, posto stega ima oko 10mm sa donje strane, pa ako ne poturis onda stoji ukrivo i teze je napasovati ga.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mbole, meni se isto desilo to sa ugaonom stegom. Ja sam kupio LUX-ovu jer je bila jeftinija od wolfkraft-ove. E sad, da li mogu neki bravari da naprave onakve matice (loza je trapezna). Necu vise da koristim onaj sistem za brzo otvaranje, samo srafljenje. Malo me je zao da bacim a kosta 1500din.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

ova moja sada kosta ovoliko, a nista joj (jos uvek) nije puklo.
Post Reply