Popunjavanje rupa u iverici.

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
Rimad
Zarezivač olovaka

Popunjavanje rupa u iverici.

Post by Rimad »

Pozdrav svima :) !

Greškom sam probušio ploču iverice na mjestu gdje mi ne treba rupa (zapravo, nekoliko rupa :( ).

Razmišljao sam kako da popunim. Palo mi je napamet da popunim silikonom koji se može farbati, pa da nađem što sličniju boju i da ga ofarbam.

Pročitao sam na ovom forumu da postoji neka vrsta voska ili gita raznih boja.

Može li mi neko odgovoriti kako se tačno zove taj vosak ili git?
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Stolarski vosak. Ali 100% zakrpati ivericu je nemoguće!
Rimad
Zarezivač olovaka

Post by Rimad »

OK, hvala.

Pošto se ne sjećam da sam kod nas igdje vidio stolarski vosak, vjerovatno ću morati koristiti kit za drvo. Problem je mali izbor nijansi.

Interesuje me da li se razne nijanse mogu miješati. Npr. da pomiješam kit bijele boje i kit boje smreke, pa da dobijem svijetliju nijansu smreke?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mozda mozes naci nalepnice (flekice) za taj dezen, one sto idu preko srafa :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja odem i kupim lak za nokte naravno ponesem ivericu(komadic) i trazim pribliznu boju a hvala bogu nijansi koliko hoces. Savim dobro resenje.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Pardon zaboravih reci da pravo zagitujem akrilom rupu pa tek onda predjem lak za nokte.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Rimad
Zarezivač olovaka

Post by Rimad »

runer wrote:Pardon zaboravih reci da pravo zagitujem akrilom rupu pa tek onda predjem lak za nokte.
Znači, slično kao što sam u startu planirao. Imam montažno ljepilo na bazi polimera (u istoj tubi kao za silikon). Na uputstvu piše da se može farbati.
maricaiivica wrote:Mozda mozes naci nalepnice (flekice) za taj dezen, one sto idu preko srafa :)
Ovo mi je svakako rezervna varijanta, ako ne uspije popunjavanje rupa i bojenje.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja napravim vosak u boji koja mi treba. Rastopim vosak, dodam mu odgovarajuci nitro bajc, sacekam da se ohladi i to je to! Prednost mu je sto ima sjaj pa se nemora lakirati, mana sto je mek pa se lako izvadi iz vecih rupa! Meni odlicno sluzi za osvjezavanje izlozbenih eksponata u salonu koji se ostete pomjeranjem i sl.
Post Reply