Ukrasne lajsne oko iverice

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Esteta
Precizni šegrt

Ukrasne lajsne oko iverice

Post by Esteta »

Gledala sam na ovom sajtu ukrasne lajsne od medijapana koje se stavljaju oko iverice, stakla, leksana...

http://www.ukras.com/program_kuhinja.php

Zanima me da li je neko od vas radio sa njima, kako se proracunava dimenzija fioka i vrata u slucaju kad idu ove lajsne, gde se buse rupe za sarke, da li na lajsnu direktno ili ne ?

Bila bih zahvalna na svakom savetu, a slicice bi svakako dobrodosle.

Poenta cele price jeste da mi je dosadio plocasti namestaj, mnogo je ravan, pa bih da ubacim malo obline :P
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U zavisnosti od profila odnosno njegove debljine (koju ne vidim na ovom linku) smanjujes odgovarajucu dimenziju fronta. Ovo vazi za profil A, posto profil UM ide samo sa prednje strane fronta, pa se kod njega ne menja nista u odnosu na uobicajena vrata (on je samo zalepljeni ukras).

Rupe za sarke se buse kao i obicno. Ako malo bolje pogledas videces da profil A i UM ne zalazi na zadnju stranu fronta, odnosno ta strana je ravna.
Ovaj treci profil (U) je za tanke ploce od 8 ili 10mm, tako da se u tom slucaju rupe za sarke buse u njemu (dovoljno je sirok i debeo za to).

PS
I ja volim obline :)
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Mene interesuje ovaj poslednji U profil. Malo me buni dimenzija fioka. Ove lajsne su dosta siroke i rekla bih debele pa me nesto buni oko fronta fioke... Moracu to detaljno da razmislim... Trazila sam po forumu ali nisam videla da je neko to radio, a bas bih htela da cujem iskustva iz prve ruke.... koliko je pametno za jednog pocetnika da se upusti u sve ovo.

Ova firma radi gerovanje i sklapanje frontova, ali je problem sto busenje rupa rade u fabrici koja nije u BG. Znaci treba im doneti ivericu, stakla, onda oni to transportuju u fabriku, izbuse rupe pa vrate. Sad se bojim da mi se nesto ne osteti u transportu sa jedne strane, a drugi problem je sto bi mi oni radili samo vrata ... Onda bih ja morala da busim rupu na korpusu, a oni na vratima...pa se bojim da li ce se te rupe poklopiti.
Uf, puno pitanja...

Hvala u svakom slucaju.
Last edited by Esteta on 09 Dec 2009 14:22, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

gospodjo-djice odakle ste?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Ako je bitno za temu iz Beograda :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Singer to pita iz dobre namer verovatno hoce da pomogne.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tako je,da ste blize meni ja bih vam to uradio,ali u bg ih ima dosta i na ovom forumu.pozdrav gospo!!!
ako mogu nesto tehnicki da posavetujem pitaj,radio sam sa u-profilom dosta.kod nas u ns imaju radnju i cene su ok(sto se tice repromaterijala)a za usluge nisam pitao jer mi nisu trebale.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

"U" profil sam diktira meru,ispuna se meri ili proracunava.Licno mislim da je malo tesko za pocetnika,ali ne i nemoguce.
Mozda je najlakse za rad i najmanje zahtevno sa "UM" profilom
Da li te ne mrzi da mi na pp pustis cene. :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dule,imas na sajtu kontakt pa vidi koja ti je poslovnica najbliza pa pitaj sta te konkretno interesuje,ja sam lajsnu u-profil placao oko 500 din duzine 2.6,pre su imali od 3m ali su tu dimenziju izbacili(steta)pozdrav!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova firma radi gerovanje i sklapanje frontova, ali je problem sto busenje rupa rade u fabrici koja nije u BG. Znaci treba im doneti ivericu, stakla, onda oni to transportuju u fabriku, izbuse rupe pa vrate. Sad se bojim da mi se nesto ne osteti u transportu sa jedne strane, a drugi problem je sto bi mi oni radili samo vrata ... Onda bih ja morala da busim rupu na korpusu, a oni na vratima...pa se bojim da li ce se te rupe poklopiti.
Tesko da ces negde naci univer od 8 i 10mm osim kod njih (barem ja ga nigde nisam video), tako da sumnjam da ces ga donositi.
Sto se tice ostecenja u transportu, posto je transport njihov, onda to nije tvoj problem. Ako je nesto osteceno, onda to oni moraju da zamene.
Busenje rupa na korpusu nije neka preterana nauka. Najzgodnije je ako imas sablonce (pogledaj: viewtopic.php?pid=1471#p1471 i viewtopic.php?pid=1661#p1661 ).
Ja koristim sledecu proceduru kada ne busim perforaciju (kad imas perforaciju onda moraju rupe u vratima da se buse prema njoj):
Lakse je ako ovo radis pre nego sto sklpis korpus, ali moze i kad je sklopljen.
Ugradis sarke u vrata (komplet sa sve plocicom koja se vezuje za stranicu). Ovde dobro vodi racuna da sarka stoji strogo pod 90 stepeni u odnosu na vrata.
Na ravnu povrsinu postavis vrata i stranicu korpusa da leze jedan do drugog lepo poravnas tako da su tacno na sredini.
Sarke postavis kao da su vrata otvorena i obelezis na boku kroz rupe na plocici. To NIJE tacna mera gde treba da dodju rupe na boku. Tacna je po vertikali ali nije po dubini.
Sad postavis sablon tako da po vertikali bude lepo na sredini obelezenih elipsi, a sablon ti da tacnu meru po dubini. Ta mera inace iznosi tacno 37mm po dubini a vertikalni razmak izmedju rupa je tacno 32mm.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Malo me buni dimenzija fioka. Ove lajsne su dosta siroke i rekla bih debele pa me nesto buni oko fronta fioke..
Kad narucis front ti ga narucujes prema spoljnim dimenzijama fronta (sirina i visina), tako da je to isto kao i kod obicnog fronta.
Jedino sto se razlikuje je debljina posto je ona 22mm umesto uobicajenih 18.
Medjutim, ni to se ne razlikuje posto ovako zaobljene lajsne malo "vire" tom oblinom a ne leze ravno kao obican front. To je taman tih 4mm.
Posto je sirina lajsne 55mm, koliko mogu da procenim sa slike dubina zleba za univer je oko 7-8mm tako da ti "ostaje" oko 47-48mm lajsne da na povezes bokove fioke. Posto su klizaci standardno oko 13mm, znaci da imas jos oko 3cm sto je vise nego dovoljno.
Drugim recima pravis fioku kao da je obicna.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Hvala vam puno, sjajni ste!

Medjutim mislim da od tih lajsni nema nista, a evo i zasto:

Jako mi se svidja poljski namestaj BRW (black red white) i bacila sam oko na ovu vitrinu.

http://www.mebleznetu.pl/Kredens_NKOM_2 ... cts_id=380

E sad posto je dnevni boravak jako veliki uz jedan bocni zid bi mi legla ova vitrina samo tako.
Ali ...na dugacki zid sam htela neke police i komodice za TV i slicno.

Vec sam postavljala temu kako bih to htela, nekako ovako ... pa neke police iznad ...

http://img520...us/img520/231/tvset.jpg

Sad je meni muka kako da uklopim ovu "kvazi" stilsku vitrinu sa plocastim setom za TV. Onda sam mislila da tim oblim lajsnama dobijem neku vezu sa ovom vitrinom, ali posto nema iverice od 10 mm u dezenima taj plan otpada.

Ima li neko od vas neku ideju kako da premostim ovaj problem. Vidim da ovde ima stvarno genijalnih majstora . Ja tako smislim svasta nesto, ali se skoro uvek pokaze kao prilicno tesko za izvedbu ili pak mnogo skupo. Naravno, onaj tezi deo oko izrade radi moja jaca polovina :), moje je samo da iznosim ideje i mastam ...:)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

raspitaj se po radnjama sa univerom da li imaju 10 mm iverice u tvom dezenu,ako bas bas nigde nema onda kupi mdf 10 mm pa presvuci folijom u tom dezenu,izmedu ostalog koji konkretno dezen hocete?,pa da pitam u ns pa vam javim.pozdrav!!!
Last edited by singer on 10 Dec 2009 13:32, edited 1 time in total.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Sto se dezena tice, uzela bih nesto da se slaze sa komodom, znaci neka varijanta tresnje. Na kraju sam razmisljala da cu najverovatnije morati da idem na medijapan frontove, oni mogu i da se profilisu, pa mozda dobijem slicna vratanca kao na komodi.
Singer hvala puno sto zelis da pomognes, ali ja jos uvek nista nisam kupila pa da znam konkretno sta cu i kako cu...sad tek planiram, sledeci korak je da kupim vitrinu (najverovatnije) pa onda da vidim kako taj tv set da povezem u neku smislenu celinu ...

Za pocetak je'l zna neko u BG gde mogu da mi urade ta vratanca od medijapana, moze i presvuceno folijom ili bajcovani furnirani medijapan. Sta mislis sta bi bilo bolje i jeftinije.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sreco,moj savet ti je mdf sa folijom u svakom slucaju(cena je ista)kod nas u NS je oko 50-tak evrica po tvojim dimenzijama.
imaju 2 ili3 vrste tresnje tako da verujem da bi "uboli"tvoj dezen.
puno pozdrava!!!
Post Reply