ABS kantovanje

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam jedan takav vec poduze i nisam bas nesto odusevljan kako reze melaminsku traku. Mislim na pravu melaminsku traku, kakva bas i nije cesta.
Ono sto se najcesce vidja ustvari uopste nije melamin vec cini mi se PVC.
Melaminska je jako tvrda, dosta debela, i veoma tesko se sece. Nozice na ovome istupi dok si reko asovce. U sustini melaminska i nije bas za rezanje bilo cime. Ja sam postizao zadovoljavajuce rezultate jedino glodalicom.
Za PVC je napravica odlicna.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ono sto se najcesce vidja ustvari uopste nije melamin vec cini mi se PVC.
U pravu si. Kad kupuješ ivericu pokrivenu melaminom, obično uzimaš i "flekice" za šrafove. Kad uporediš te flekice, koje su melaminske, i kant traku istog dezene vidiš razliku. Flekice si deblje i kruće.
bozama
Majstor

Post by bozama »

...a ti nožići, dodatni, koji se mogu podešavati?! koja je njihova uloga na ovoj spravici?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

bozama wrote:...a ti nožići, dodatni, koji se mogu podešavati?! koja je njihova uloga na ovoj spravici?
da blago obara ivicu kanttrake,to funkcionise samo ako non-stop koristis istu ktraku jer nemaju sve istu debljinu trake i lepka,pa negde nece ni taknuti a negde ces oderati foliju sa ivice(ili ces stalno prestelavati).:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

savet:secite traku dok je jos topla jer kad se ohladi bude jako krta i krza se pri povlacenju.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:savet:secite traku dok je jos topla jer kad se ohladi bude jako krta i krza se pri povlacenju.:)
Zato se i seče pod uglom od 45 stepeni (i manje) tako da nož "gura" traku prema kantu, a ne od kanta i tako ga odlepljuje.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

naravno,probaj toplu seci a probaj hladnu pa ces videti kakva je razlika.:)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:naravno,probaj toplu seci a probaj hladnu pa ces videti kakva je razlika.:)
Uvek je tako: zagrej pa radi :)
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

metabo wrote:
singer wrote:naravno,probaj toplu seci a probaj hladnu pa ces videti kakva je razlika.:)
Uvek je tako: zagrej pa radi :)
U životu je uglavnom tako: sve moraš zagrijati, da bi bolje radilo. To je pandam onoj narodnoj: tko maže (podmazuje) taj i vozi.
Å to se tiće rezača, za amatera je zadovoljavajući (oko 200 m kanta do sada) i noževi još režu. E sad, traka 0,5mm koju koristim, malo je prekruta (lomljiva) za PVC, a i pod peglom ne omekšava, zato mislim da je melanim.
bozama
Majstor

Post by bozama »

...hmm, ja baš mislim da će tako brže da se tupe nožići, mislim kad je kant još topao.
ok, pošto smo zagrejali temu zanima me da li ima negde da se kupi kant traka za euro-light ploče?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Melaminska je u stvari papirna traka,samo sto je imprenirana melaminskom smolom.ABS je akrilnitril butadien stirol,to je neka vrsta plastike.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Mozda da probam da objasnim na arapskom.:)
dakle:uzmem komad iverice stavim traku pa sa prethodno zagrejanom peglom(na 2)ispeglam melaminsku(pvc)traku dok se ne rastopi lepak,tako toplo uspravim i rucnom kantericom brzo povucem od sebe i GOTOVO.
sto se tice nozica na kanterici(ovakvim nacinom rada)ja ih nikada nisam ostrio(virutex kanterica):)
nadam se da sam podrobno objasnio,ko nije razumeo nek se upuca.:P
pozdrav!!!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

bozama wrote:zanima me da li ima negde da se kupi kant traka za euro-light ploče?
Kod Darex-a imas ABS 54/2 mm i istom dezenu
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ma ovo sa rucnim kantovanjem je prava zavrzlama,puca mi glava 15 dana,a tek sam poceo.Prvo koji lepak,pa kako i koliko ga nanositi,pa sad skidanje viska sa ABS 22/2,pa kupi glodalicu,pa nadji usadna glodala,pa jos dok se izvezbam i usavrsim ima da upropastim i trake i iverice.

Sta mi je ovo trebalo ?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ali kad prebrojis parice na kraji... :o:o:o
Post Reply