Sklapanje korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

doesen1 wrote:gde se mogu kupiti neke ovakve stege.....tell ili adresa mail
Prošle nedelje potaknut ovim pitanjem dođem na ideju da uputim e-mail na adresu Woby Haus sledeće sadržine:

Poštovani,
obzirom da sam vrlo često kupac u Vašim radnjama a i da "osluškujem" potrebe forumaša na sajtu http://www.stolarskaradionica.com, mislim da postoji mogućnost plasmana određenih artikala firme ROCKLER koja zbilja nudi veliki izbor praktičnih pomoćnih alata za stolarsku struku.
Jedan od pomoćnih alata za koji postoji dosta interesa među stolarima, možete pogledati na adresi:
http://www.rockler.com/product.cfm?page=10113
http://www.rockler.com/product.cfm?Offe ... ct=Details
http://www.rockler.com/video/video.cfm? ... ct=Details
Molim da mi po mogućnosti odgovorite da li uvažavate ovakve sugestije ili sam se uzalud trudio ?
sa poštovanjem .....

Nakon par dana dobijam odgovor sledeće sadržine:

Hvala Vam na Vasim sugestijama!
U nasem asortimanu imamo slicnu alatku za stezanje pod uglom, u prilogu su njezine karakteristike.
Drugarski pozdrav ....

I ovu sličicu Image

Nema se sluha i za nešto drugo na tržištu !
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ako zelis ista preciznije od ovoga sto ti nude u wobyhaus (imam ih cetiri i nisam nezadovoljan, korisne su mi bile iz vremena dok nisam nabavio keksaricu)... savetujem ti da to napravis sam, od debelog medijapana ili sta nadjes... prema izgledu sa linka koji si citirao,... ako pricamo o tome da bude pristupacno po ceni...

Nekako iz dosadasnjeg "iskustva" sa prodavnicama jeftinih alata, nemam neko preterano poverenje u njihove "prave uglove"... da su uvek pravi...

Sa nesto debelog medijapana, uz koriscenje cepova, ili ako bas mora srafova, spajanje lepkom,... zastita od nezeljenog lepljenja moze biti koza od opasaca (mboletov savet od ranije....), mada siroka pvc kant traka takodje moze pruziti neku zastitu od nezeljenog lepljenja lepkom za drvo... i cvrsca je od koze... ne uleze..

Sto se tice stega koju oni preporucuju... verovatno si primetio da je rucka, kojom se steze stega, FIKSIRANA, a da se mrda onaj "drugi" kraj...

itd...

p.s. sad procitah da si to vec pravio sam... prema tome... dabome! :lol:
Last edited by boggy on 01 Aug 2008 18:42, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:Sto se tice stega koju oni preporucuju... verovatno si primetio da je rucka, kojom se steze stega, FIKSIRANA, a da se mrda onaj "drugi" kraj...
itd...

p.s. sad procitah da si to vec pravio sam... prema tome... dabome! :lol:
Jesam, primetio sam ali ti nisi blagovremeno primetio da sam ja to već napravio pa se namuči pišući za džabe :lol:
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:.... .... pa se namuči pišući za džabe :lol:
I ti si to primetio? :D
:lol:
:P
:cool:
Last edited by boggy on 02 Aug 2008 00:38, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:... I ti si to primetio?
Ne samo primetio, nego radi probe jednu prepravio. Izbio flah, minimalno proširio šlic a drugu polovinu (sa vretenom) fiksirao dijagonalno zakivanjem sa dve cilindrične čivije fi 6 mm. Zazor koji je postojao (pošto je bila klizna) popunjen je setom tankih limova. Jedino su krakovi malo duži jer je to stega dimenzije 150x80.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:
Ne samo primetio,....
ok, neuspela sala... :) "nadao" sam se da "niko" (osim mene) nije video da sam dzabe pisao ;)

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 03 Aug 2008 23:33, edited 1 time in total.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

kombinacija konfirmat vijka tipl ili keksa pa to onda zaljepiti,eee to je nešto mada ja u principu gdje ide šaraf ne stavljam ljepilo ni za tipl ni za keks ,za kuhinje koristim isključivo tipl jer ko će to sve da iskeksa,mislim na tiplaricu ko ima ko nema keks ,a keksove koristim za ormare i tako neke neozbiljnije zahvate,mada ko zna što se radi kad okreneš leđa,mislim da problem isušivanja tipla je bio u ljepku što je neko već naveo,ali sad je veliki izbor ljepila za drvo da stim malo ko ima problema,a neslažem se da ekscentar vijci nisu dobri ,probaj da ubaciš u ležište gdje ide kapica od vijka ljepilo ,pa probaj da razvališ,čupa ivericu vijak ostaje u kapici.i sigurno jedan od naj ljepših spajanja iverala,i naj jednostavnijih ,opet za onog ko ima tiplaricu ,ja ozbiljno razmišljam da počnem sa njima da radim,za baglame već koristim euro vijke sa pz prihvatom,i nema problema,mada nisam baš za sve što evropa koristi,mislim da nije sve tako dobro ,ali na euro vijcima im svaka čast
ko radi taj se i umori
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

Ali vratimo se na osnovno pitanje, ako uzmemo čekić i raspalimo po ormaru, sigurno neće puknuti niti keks niti konfirmat, već će popustiti iverica.

zavisi gdje klepiš čekićem,
ko radi taj se i umori
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ja mislim da je keksarica i napravljena za hobi majstore,pošto vjerovatno mu nepada napamet da izvali za imalo dobru polovnu tiplaricu 2000e,nego 200 -300eura najbolja varijanta keksarice i ajmo nafalit keks,ništa taj keks zaljepljen nije bolji ,ustvari nije uopšte bolji od tiple zaljepljene,a keks se najviše koristi uz konfirmat vijke,probaj spoj konfirmatom razmrdati rukama naprijed nazad,a probaj sa običnim iver vijkom pa će ti bude jasno,a ljepljenje iverice bez vijaka ...to je posebna priča tipa poljskih kuhinja,pa nema svaki potrošač stege tu da steže neke korpuse dok ljepilo ne uhvati,ih ,ali ti misliš da je tako tebi najbolje ,ali meni nije pa zato radim drugačije,što se iverice tiče uvjek je bolje šarafati nego ljepiti.
ko radi taj se i umori
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Ehh :) Sta bolje drzi je vecna tema i svako , na kraju , radi kako mu odgovara. Sto se iverice tice , ja jos nisam video da je neko igrao fudbal sa korpusima , a kako god bilo spojeno (mislim na stolarsku izradu - ne na drvenu konfekciju iz Kine , Poljske...) , trebalo bi da izdrzi par preseljenja sto je sasvim dovojno za prosecan vek trajanja namestaja od iverice. Naravno , video sam i police raspona od 1,5 m sa registratorima na njima , pa se posle ljudi cude , kako je puklo , iako je usrafljeno i utiplovano?! Treba razdvojiti industrijsku proizvodnju od stolarske (dakle , manje , enterijerske radionice). Kolega je u pravu za excentar (za koji je potrebna tiplarica , osim ako neko nema viska vremena da pravi sablone i busi tolike rupe), a to se u principu primenjuje za komade koji se sklapaju na licu mesta - iz radionice (obicno) izlaze sklopljeni komadi koji se samo montiraju na svoje mesto na terenu. Ja uglavnom srafim manje elemente (iver vijak za vece ploce tipa plakar), a keksaricu koristim samo tamo gde ne treba da se vidi sraf (i za spajanje drvenih ramova i sl. ponekad). Dosad mi se nije desilo (nije niko prijavio) da se nesto raspalo ili popustilo. Imao sam slucaj da je pao viseci deo od kuhinje (jedan korpus - krajnji) koji je bio srafljen i pukla je iverica , delimicno se odvalila ledja i odvalila se vrata . Samo jedan sraf je razlokao svoje leziste - ostali su drzali. Inace , u tom elementu je gospodja drzala (verovali ili ne) na jednoj polici knjige ,a na podnici i drugoj polici kamenje i uzorke minerala (cca 150 kg - a zid je pukao zbog sleganja zgrade).
digger
Majstor

Post by digger »

yetta wrote:
Ne samo primetio, nego radi probe jednu prepravio. Izbio flah, minimalno proširio šlic a drugu polovinu (sa vretenom) fiksirao dijagonalno zakivanjem sa dve cilindrične čivije fi 6 mm. Zazor koji je postojao (pošto je bila klizna) popunjen je setom tankih limova. Jedino su krakovi malo duži jer je to stega dimenzije 150x80.
Yetta, a gde je slika od to ga sto si uradio?
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ma kuhinju kad ja napravim,hahahahha,ti kad namontiraš jednom kuhinju ona se nemrda ,sem onda kada praviš drugu ,mislim sebi neko naruči kuhinju od 5000km,pa će da se seli ,oće k.... taj što se seli neće da kupupuje kuhinju od toliko para,a da ti pravo kažem kad mi dođe neko i hoće nešto od iverice ,pa ti mu baciš specifikaciju,gdje mu objasniš svaku cjenu kojeg materijala ,čak i za svaki šaraf imam cjenu ,pa kad čovjek vidi koja je razlika između kvaliteta čak i naj običnijeg šarafa,svi brzo odustaju od jeftinih varijanti ,tipa ono vidio sam takvu kuhinju tu i tu ,pa idi onda je kupi pa ćeš za godinu opet doč meni i platiti duple pare,jer će morati da baci to jeftino ljepljeno smeće,a mogo je odma da napravi kako treba,i ima dobru garanciju šta god da se desi ,meni ništa neznači na dobar poso u 5 godina zamjeniti i element čitav ako treba,a to što kažeš za šutiranje korpusa na kad ga pošarafaš i pospajaš ,može ida ga šutira ,jes da odo sa teme ,ali jednoj gospođi sam radio neke police od mdf lakiranog i reko to je kvalitet neviđen,možeš da ga natopiš u kadu i operš kad se isprlja,što žena i uradi ieto ti belaja,mislim od tada pazim šta potrošačima pričam o kojem materijalu.
ko radi taj se i umori
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

:lol: Moja bivsa tasta je prala kuhinjske delove crevom za vodu u dvoristu(dok je pok. tast bio zauzet krecenjem kuhinje) jer joj je neko rekao da ultrapas (stara slovenacka kuhinja) ne propusta vodu :lol:
U pravu si za "sutiranje" korpusa i poenta mog pisanija je bila da je kod plocevine dovoljna cvrstina spoja sve sto ti treba , na bilo kom nacinu spajanja. Kod drveta je vec druga prica u zavisnosti od vrste i suvoce drveta , kao i namene , ali to je neka druga tema (o kojoj se , takodje raspravlja , kako vidim :) )
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ma volim da diskutujem i šalim se istovremeno,jer ovo mislim na sajt treba da služi ida se nešto nauči i da se nekom pomogne a i da se malo opustimo,nemoš da bidneš non stop pametan i samo to i to.
ko radi taj se i umori
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Kombinacija excentricnih vijaka i tipla ili keksa je i lijepo za pogledati, a i jako cvrsto. Dva exc.vijka + dva keksa(tipla) na jednoj strani.
sa zenom i cikularom nije se saliti!
Post Reply