ABS kantovanje

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

stolart wrote:Uzeo sam MAKITU 3709 ali joj je prihvat(precnik osovine glodala) 6mm i nigde ne mogu da nadjem
Zar nisi uz nju dobio i dodatak sa točkićem (Trimmer guide 122703-7) koji se šrafi sa strane. Pozicija tog točkića se podešava i on "glumi" granični lager kad radiš sa običnim ravnim glodalima, a njega verovatno možeš lakše nabaviti.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Stolart,
ja sam baš za potrebe skidanja viška ABS trake na najlon pijaci u NS kupio glodalo za 10€, ima čak dva lagera i mislim da je stablo 6mm, to ću još proveriti. Zadovoljan sam učinkom za sada, profil abs-a je baš kao kad to mašinski urade.

Ja takođe, lepim ABS neoprenskim lepilom kao što je neko napomenuo, bitno je da se ostavi 10 min da odstoji pa onda zalepiti na ivericu, nakon toga, ako su manji komadi u pitanju, gumenim batom, onako iz ruke, izudaram ABS da bolje uhvati. Takođe uvek gledam da jednu stranu trake poravnam jer uz poravnatu stranu stegama pričvrstim jedan L profil (dve daske od iverice širine 8cm dužine do 50cm) po kojoj klizi glodalica da se ne bi klackala. Naravno i tu drugu stranicu pređem glodalom. nakon toga dolazi šmirglanje sa onim brusnim sunđerima fine granulacije.
Sve to, ako se ima prostora ide malo sporije od običnog kantovanja peglom.
Jedini je problem kupovina ABS-a, mnogi ga prodaju na čitave kolute (25m) a na metar je cena upola od uslužnog kantovanja pa se postavlja pitanje isplativnosti.

pozdrav
bozama
Majstor

Post by bozama »

Sad ja imam jedno pitanje!
Da li je neko probao skidanje ABS-a (0.5mm) sa onim alatom za skidanje kant trake?
Baš sam juče kupio Virutex-ov pa jedva čekam da probam.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ja sam do sada uvek kantovao tamo gde narucujem ivericu,ali me jedan prijatelj koji to od pocetka rdi rucno savetovao,ubedio,sta li da i ja to radim rucno da se isplati,on cak ima vise posla od mene ima svoj formatizer.I ja traku placam upola od cene kantovanja.Sto se tice isplativosti ne znam,jos sam i glodalicu kupio,pa sad moram da kantujem rucno dok je ne odradim."Kad se u kolo hvatas u noge se uzdas"

Sto se tice same tehnologije to je otprilike to,svi pisemo i radimo manje vise isto.Meni je frka jedino zbog lepka,koliko ce da cvrsto zalepi traku,tu cu jos malo da istrazujem.Meni je otac stolar i secam se pre 15-20 godina lepili smo traku rucno.U kuci imam nekoliko garderobera,kuhinju i neku komodu u dnevnoj sobi sve je iz tog vremena i na svemu stoji traka nigde se jos nije odlepila.Samo se secam onda da smo lepak nanosili i na ivericu i na kant traku i to SINTELAN.

A sto se tice glodala sutra idem u Bg pa cu na buvljaku da pogledam i tu su mi rekli da ima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sintelean i svi njemu slicni (Neostik, Tigar...) se uvek i nanose na obe povrsine, saceka se da se osuse na dodir, pa se tek onda spajaju.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Sintelean i svi njemu slicni (Neostik, Tigar...) se uvek i nanose na obe povrsine, saceka se da se osuse na dodir, pa se tek onda spajaju.
Porozni materijali (kant MDF-a ili iverice, npr.) idu u dva sloja sa razmakom od 10-15 min. Prvi sloj jednostavno bude "usisan" i ono što ostane je slaba osnova za dobar kontakt.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

stolart wrote:probao sam SINTELAN ali on je mnogo jak topi tanku traku
Ja nisam probao ali rece covek u ranijem postu... Moguce da njegov rastvarac suvise reaguje sa trakom i rastvara je.
Moram da primetim da ono sto nam prodaju danas kao ABS nije ni blizu onog mekanog, finog ABS-a od pre 5-6 godina. Mene ovo vise podseca na melamin nego na ABS
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ovo za SINTELAN je tacno 100% na kant traci se poznaju fleke,pecati kada se lepi sa njim.
Moj prvi rad koji sam zavrsio a radio sam rucno kantovanje je juce isporucen,za sada bez primedbi.Drugar koji mi je taj posao i nasao ja znao kako sam kantovao,a posto se i sam bavi time ,inace ja dpl ing sumarstva za obradu drveta nije nasao zamerku.
Probacu i da lepim oboje i traku i iverivu pa cu da vidim rezultat,mada u tom slucaju bice dug proces i pitanje je da li ga raditi,mada je i ovako vec na granici za dobro razmisljanje.Nije jacina spoja ABS-iverica ista sa lepkom,u jednom nanosu,kao kod masinskog kantovanja.Ili dva nanosa,nanos i na ivericu i na kant traku, ili dva nanosa na ivericu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pa on se u principu i nanosi dvostrano, kod poroznih materijala u dva sloja...
Ni kod masinskog nanosa nije svuda isto zalepljeno. Zavisi od masine, lepka, spoljasnje temperature, iverice pa cak i kant trake (prajmera na istoj)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Masinsko kanovanje se radi sasvim drugacijom vrstom lepka (termo) tako da je sasvim normalno da je i tehnologija nanosenja drugacija.
Neoprenski lepak jednostavno ima tehnologiju nanaosenja na oba komada koji se lepe. Ako je neka od povrsina koje se lepe (ili obe) porozna, na nju se lepak nanosi u dva sloja (kad nista drugo ne pomogne, procitati uputstvo :))
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ma znam ja to , a i radio sam sa kantericom ,nego me interesuju druga iskustva,da li to neko radi i ima li potrebe nanositi dva puta ili dva puta na ivericu i jos jednom na kant ili samo na kant ... Mene vise i samo interesuje necije iskustvo da napise ja tako i tako radim,a ne sta neko misli da bi mozda trebalo.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Evo jedne spravice za obrezivanje, u jednom potezu, kant trake.Za sada sam obrezivao samo melanimski kant, a vjerujem da može i 2mm ABS, jer je širina kanala veća od 2mm, a ima dodatne podešavajuće nožiće za skidanje brida ABS-a.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

bozama
Majstor

Post by bozama »

Stari:
Baš taj sam kupio pre neki dan! Nisam još stigao da ga isprobam. Ako budeš probao ABS javi za utiske.

Pozdrav.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

momci ne zamajavajte se time za abs 2mm,ja imam to vec 10 godina i sluzi iskljucivo za melaminsku traku.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply