Posto kujna

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

To sto pricate da se ne racuna po procentu u pravu ste alii.... da bi se racunalo po satu dosta je komplikovano, potrebno je za svaki proces kao prvo meriti vreme koje je potrebno da se taj proces uradi pa potrebno je dodati vreme koje je potrebno da se masina nasteluje (ili pripremi alat za odredeni proces) a zamislite kako bi tu izgledao predracun,gomila i gomila strana pisanih a samim tim i mnogo vremena potrosenog.
Najbolje bi bilo da se zaobidu predracuni pa se pisu radni sati i po tome se naplati ali kad je danas vreme predracuna to je jako tesko izvesti....
Ipak je najjednostavnije ova racunica po procentu....pogotovo za nas koji od ovog posla zivimo, zamislite da svaki predracun radimo precizno po satima i fazama.... pa kad se pogleda recimo ako od 5 datih predracuna pogodis jedan posao brzo bi propali bas zbog jako puno utrosenog vremena na predracune :)

Ja evo vec polako cak i papir i olovku izbacujem iz upotrebe.... preradio sam sebi par extenzija u sketchupu i odradio export za excel kakav meni odgovara pa sve to ubacim u jedan programcic (necu ga spomenuti zbog reklame) i on lepo sve odmah racuna i seme krojenja i utrosene materiale okove a mogu mu se dodati i ovi pomenuti procenti rada od materiala pa se dobije cena :) i ovako je vreme izrade predracuna svedeno na minimalno :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ok,procenat je besmislen....posto ovu temu cita dosta pocetnika i hobista,dajte neki nacin da majstori koji nemaju iskustva daju cenu musterijama....posto ne mogu po norma satu jer nemaju iskustva...ovde sam procitao,kao i u svakoj temi,50 odgovora kako nesto ne moze...dajte jedan da moze....
Zato za pocetnike preporucujem procenat,iskusni ni ne moraju da citaju temu jer oni vec imaju svoje nacine....
Ne koristim strog procenat kod kuhinja,nego znam koljka mi je zarada kod 240 evra po metru,a ako je npr visoki sjaj na tu cenu dodam samo razliku u ceni visokog sjaja...
A npr,cena ormara od 80 evra po kvadratu povrsine vrata-imam zaradu 20-25 evra po kvadratu,sto se opeg uklapa u procenat...ako ima fioka dodam na cenu 10 evra...ako je visoki sjaj,dodam tu razliku od 30 evra po kvadratu....
Nije da radim na strogi procenat,ali nije ni norma casa,iako se uklapam u oba :)
I jedno pitanje-koja bi po vama bila cena norma casa za hobiste koji kupuju gotov materijal?
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Nikola 28 je napisao da doda samo razliku u ceni izmedju mata i sjaja. To bas nije pametno, zaboravio dodati 30posto svog osiguranja. Npr izgrebalo se u transportu
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Zarada od 20eura po kvadratu OK ako svaki dan sklopis par plakara
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Savet svima: ko se procuje kao jeftin majstor nikad vise nece uspeti da naplati kako treba
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ja taj plakar od 6 kvadrata sklopim za dva dana i manje i zaradim 180 evra...posto je zarada 25 evra po kvadratu plus 10 posto popusta na materijal...a nemam radionicu pa nemam nibtroskove a ovo je tema kako da hobista ili pocetnik da cenu,koliko sam ja razumeo....a ko ima formatizer ima zaradu 60-70 evra po kvadratu,pa izracunaj ;)
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

I kako da naplatim musteriji ako ja ostetim visoki sjaj?
Zar to neko radi?
A sta ako ne ostetim-ostade bonus ;)
Nije ni to lose....
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ma kojih dva dan i manje, glupost! Jesi li bio na prvom mjerenju? Jesi, barem tri sata (sa prijevozom, ako je u lokalu). Napravio skicu i izračun (minimalno dva sata sa uključenim vjerojatnim korekcijama). Ako si pravi majstor, ideš i na drugu izmjeru, sa gotovom skicom i ponudom koje usklađuješ sa stanjem na terenu. Pri tome dogovaraš sve detalje oko materijala i konačnog izgleda. Ako imaš sreće, istom uzimaš predujam ili dogovaraš uplatu internetom. U protivnom, ne gine ti još jedan susret radi preuzimanja predujma. Naručiš i platiš materijal kod jednog dobavljača, ako imaš sreće da onaj sa najboljim iveralom drži i najbolje okove. Kod mene to nije slučaj pa redovito kombiniram nabavu materijala od barem dva dobavljača. Kada je iveral izrezan, idi po njega, utovar, prijevoz do radione, istovar, obrada, idi po okove, sastavljanje, eventualno rastavljanje, ponovni utovar gotovih elemenata, prijevoz, istovar, nošenje barem do lifta, prenošenje od lifta do stana, ponovno sastavljanje, montaža, podešavanje korpusa, fronti, ladica... i sve to za "manje od dva dana i za 180 €"... Ako si toliko efikasan, ja ću te angažirati...
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Merim,pogadjam,racunam...sta ima da merim 6 puta?
Da nece ne smanji prostor tokom noci....?
Sve narucim na jednom mestu-10 posto popusta. .
Doteraju mi materijal...
Ne fantaziram,ne gubim vreme na gluposti....
Last edited by nikola28 on 25 Nov 2016 18:20, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Nikola ne kapira. 30 posto dignes cenu da bi imao od cega da napravis ponovo ako nesto krene naopako, a ne uzimas to od musterije. Prosto ti mislis da si zaradio 180 eura a ustvari kad odbijes sve troskove onda octane mnogo manje. I da ako si stvarno tako efikasan izvolte reci kolika te plata zanima
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Samo jednom se sretnes sa Musterijama? Ja sa postednjim za kuhinju se vidjao ko da se zabavljamo dve nedelje skoro svako vece
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Kuhinje su ludnica ;)
Misle da znaju sta hoce dok im ne predocis nekoliko stvari....onda znaju manje nego na pocetku :)
Daleko,mozda je bila neka dobra snajka pa nisi zurio sa pogodbom....
Last edited by nikola28 on 25 Nov 2016 18:35, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Da al ja sam poslednju kuhinju dobro naplatio, uracunao svaki sastanak
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

nikola28 wrote:Ja taj plakar od 6 kvadrata sklopim za dva dana i manje i zaradim 180 evra...posto je zarada 25 evra po kvadratu plus 10 posto popusta na materijal...a nemam radionicu pa nemam nibtroskove a ovo je tema kako da hobista ili pocetnik da cenu,koliko sam ja razumeo....a ko ima formatizer ima zaradu 60-70 evra po kvadratu,pa izracunaj ;)
Ako zaradis na onome sto sklopis, nisi hobista. Nego imas dodatni posao. Da li si amater, ili profesionalac, to je potpuno druga prica, no ne bih nazvao nekoga ko nema ni radionicu profesionalcem.

Hobisti su oni koji od toga sto rade ne zarade ni cvonjak, ili su debelo u minusu sa zaradom. Moje radionice su male, ali imam u opremu ulozeno skoro pa isto koliko i vrlo ozbiljni profesionalci, a znam i profesionalne radionice, koje imaju manje ulozeno u alate. I nikada nisam zaradio nista od onoga sto sam radio u slobodno vreme.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

10 posto je redovni popust za cash. Dakle, svaki kupac koji plaća gotovinom može ostvariti toliki popust. Moj je popust značajno veći i moj je. To je naknada za minuli rad, jubilarna nagrada ili štotijaznam kakosesvezove i ne prepuštam je nikome tko ne naruči radove za više od 5000 €. Svi kupci koji žele ostvariti maksimalni mogući popust kod dobavljača slobodni su proslijediti moju narudžbu materijala, platiti isti i dostaviti mi ga u radionu. Dostava u lokalu je barem 15 €, dakle, nije besplatna. A i ne dostavljaju kad ti želiš, već kad oni mogu. Uglavnom od 8 do 16, od utorka do petka. Dostava u radionu podrazumijeva utovar kod dobavljača, prijevoz do radione i istovar u radionu, BEZ OÅ TEĆENJA! Računajte i na kauciju ili povrat palete (min. 5€) Ima tu još puno toga...
Post Reply