Sklapanje korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Baš sam danas razgovarao s jednim kolegom, pa mi kaže kako je probao namočiti kekse vodom i spojiti korpuse, i za divno čudo drži.

A što se tiče rastavljanja i sastavljanja, moj princip je da je sve ono što prolazi kroz vrata zalijepljeno, isto tako lijepim sve što će na namontiranom mjestu ostati do kraja upotrebe.

Još jedan dodatni razlog zašto lijepim je taj, da je bolje da se ne da rastaviti, nego da se rastavi samo od sebe.

Drago mi je da su se i neki od vas složili s mojom tvrdnjom da je keks najbolji spoj iverala. Izmedju ostalog radi se i o profesionalnosti, a mogu reći i o odgovornosti prema kvaliteti koja se nudi kupcu, a to su stvari o kojima oni koji šarafe iveral iz ruke ne razmišljaju, već svoje neznanje pravdaju lošim iveralom.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

ado wrote:Zoranp, nisam sa keksom radio, dali se i on vremenom sasusi kao drvena tipla?
Još nisam naletio na spoj keksom koji je rasušen, ne znam kako vi ostali.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

boggy wrote:p.s. svakako su i tiple i keksi (lepljeni dobrim lepkom) izdrzljiviji i dugotrajniji spoj od bilo kog drugog nacina sklapanja metalom (shrafovi bilo koji, ekscentri, ekseri... itd)
E ovo bi vec morali da dokazujemo. Ebi ga ja sam oduvek bio skeptik :)
Za ekscentre se slazemo. Njihov problem je sto drze na isuvise maloj povrsini da bi mogli da budu dovoljno jaki. Drugim recima nece popustiti excentar, popustice materijal.
Za iver vijak i konfirmat, vec uopste ne bih mogao da pausalno tvrdim da je spoj keksom jaci i/ili izdrzljiviji od njih (u ovom trenutku zanemaricemo estetsku komponentu).
Cak sam spreman da tipujem da je spoj konfirmatom ako je odradjen odgovarajuce dosta i jaci i izdrzljiviji od spoja keksom. Probacu da to obrazlozim, a mozemo relativno jednostavno i da probamo, samo mi treba neko ko ima keksericu.
Skoro da sam spreman da se kladim da je konfirmat definitivno jaci od keksa kada su oba opterecena na cupanje (iako sam rekao da necemo pausalne ocene).
Ostaju pitanja sta se desava kada su:
1. i jedan i drugi optereceni na smicanje (odnosno kada je materijal opterecen tako da se cepa)
2. kada je konfirmat opterecen na cupanje a keks na smicanje.
3. kada je konfirmat opterecen na smicanje a keks na cupanje.

U slucaju 1 pretpostavljam da bi keks bio bolji, ali daleko od toga da sam siguran. Ovde znacajnu ulogu igra kvalitet samog materijala, posto je on taj koji popusta a ne spoj.
U slucaju 2 pretpostavljam da je konfirmat u prednosti (ustvari skoro da sam siguran)
U slucaju 3 ne mogu da pretpostavim.

E sad kao i u svakoj konstrukciji, nacin spajanja treba prilagoditi opterecenju, to jest treba upotrebiti onaj nacin spajanja koji ce za datu vrstu spoja obezbediti najbolju cvrstocu (rekli smo da zanemarujemo estetiku).
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

mbole wrote:Ostaju pitanja sta se desava kada su:
1. i jedan i drugi optereceni na smicanje (odnosno kada je materijal opterecen tako da se cepa)
2. kada je konfirmat opterecen na cupanje a keks na smicanje.
3. kada je konfirmat opterecen na smicanje a keks na cupanje.
Odgovor na sva ta pitanja je taj da je komad masivnog drveta koji je zalijepljen u ivericu sigurno mjesto pojačanja, za razliku od komada metala koji se nalazi u rupi koja je predstavlja oslabljeno mjesto u iverici.
Z konfirmat se mora napraviti dosta velika rupa u iverici kako bi ga se moglo ušarafiti.

Uostalom, konfirmati i drveni tipli se uglavnom koriste za spajanje jeftinog industrijskog namještaja, jer se proizvodne linije za proizvodnju takvog namještaj sastoje uglavnom od mašina tiplerica.
To što su konfirmati našli svoju praktičnu primjenu u izradi namještaja po mjeri, ne znači da su oni standard kvalitete. Upravo suprotno, smatram da su konfirmati pribor za hoby majstore.

Sigurno se svi sjećate marlesovih kuhinja koje su tako bile popularne u bivšoj Jugi, sve su bile lijepljene i ostale su zalijepljene sve do današnjih dana, a neki su ih selili i po nekoliko puta iz stana u stan. Imao sam prilike adaptirati i prepravljati neke od njih i jedino što sam mijenjao na njima su eventualno korpusi sudopera, dok kuhinje koje imaju za razliku od ovih trostruko manje staža, nakon rastavljanja, nemaš više što sastaviti.
Istina je da je nekad iverica imala više formaldehida pa je bila i čvršča, ali se i u industriji radio kvalitetniji namješataj.
A danas je bitno da proizvodnja manje košta, da prijevoz manje košta i da montaže košta vrlo malo pa skoro i ništa ako treba. Zato sve popakirajmo u kutije, dajmo ljudima u svaku kutiju po jedan inbus ključ pa neka si sami šarafe, jer sigurno nitko od njih nema doma stege da bi lijepio i stezao korpuse.
Takva proizvodnja je jeftina, pa su je prihvatili i mnogi stolari i šaraferi. Ne treba mnogo uložiti, pogotovo sad kad ima konfirmata za obično svrdlo. Jedna aku bušilica, jedno svrdlo i nastavak PZ2 je dovoljno za početak, a nekima i za čitav radni vijek svog posla.

Kekserica je osnovni alat za nekoga tko živi od izrade namještaja od iverala, isto tako kao što su cirkular i frezer osnovni alat za nekoga kome je osnovna djelatnost masivni namještaj, a pištolj i kompresor oneme tko lakira MDF.

Ali vratimo se na osnovno pitanje, ako uzmemo čekić i raspalimo po ormaru, sigurno neće puknuti niti keks niti konfirmat, već će popustiti iverica.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Imam dva zapazanja koja su mozda off topic:
1) Iverica, sirova, kojuje pravila fabrika u Ivanjici je bila nesto izmedju medijapana i iverice. U sredini je bila mnogo trvdja od danasnje. Ove koje su sad u upotrebi imaju stranice veoma tvrde a sredina je toliko meka da sraf luta po njoj.
2) Svi testovi lepkova i spojeva koje sam imao prilike da gledam su vrseni posle nekoliko dana od trenutka lepljenja. Kada se recimo, spoj na frontu, profila i kontraprofila zalepi to je dosta cvrsto, i na testovima sa svim vrstama lepka puca drvo a ne lepak. Ono sto mene zanima je da li takav spoj posle 20 godina kada drvo radi mnogo puta jednostavno popusti jer lepak ne moze da bude dovoljno elastican i da front jednostavno otpadne bez da se primenjuje neka velika sila? Radi se o profilu i kontraprofilu koji nisu ojacani rupom i cepom. Mislim da sam bio jasan. Ako ne detaljnije cu opisati.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odgovor na sva ta pitanja je taj da je komad masivnog drveta koji je zalijepljen u ivericu sigurno mjesto pojačanja, za razliku od komada metala koji se nalazi u rupi koja je predstavlja oslabljeno mjesto u iverici.
Z konfirmat se mora napraviti dosta velika rupa u iverici kako bi ga se moglo ušarafiti.
Sory zoki, al ovo mi malo "ne pije vodu". Zasto je komad drveta mesto pojacanja, a komad metala nije? I keks se nalazi u rupi. Rupi drugacijeg oblika ali u rupi. Keks se "oslanja" bokovima na lepak, a konfirmat se oslanja navojem.

Uvek popusta iverica. Nikada ne popustaju sraf ili keks. Samo je pitanje pod kojim uslovima ce neki od njih pre popustiti, i koja je varijanta najjaca.

To sto je jedan spoj jeftin, a drugi nije, nema veze sa tim koji je cvrsci. Mislim da je prvenstveni razlog za koriscenje skuplje tehnologije (lepljenje) u estetici, a ne u cvrstoci.

Ovde je jako bitno kako su dva komada spojena, posto su karakteristike spoja sasvim drugacije u varijantama 1,2,3 i 4, odnosno iverica je sassvim drugacije opterecena (a ona je ta koja prva popusta).
Takodje vazno je kakav tip opterecenja trpi spoj. Da li je to cisto cupanje ili smicanje, ili imamo i uvijanje (L spoj kome opteretis donji krak).

Ipak mislim da dok se ne proba, sve ovo pricamo "napamet".
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.....

Ipak mislim da dok se ne proba, sve ovo pricamo "napamet".
Ajd, ponovo... probao sam, sve prototipove sam krenuo da radim "na sraf", pa cak i ako zanemarimo cinjenicu da srafovi pucaju :mad: , pogotovo ako ih ima velika kolicina (veci broj pokusaja :lol: )... sad sam dosao do toga da zaostale projekte i lepim, pored srafova... i gledajuci tako... keksarica mi je logican nastavak moje price.. pogotovo sto mi moze obezebediti precizno podesen spoj koga ne treba dodatno obradjivati da bi bio ravan i tacan... sa srafom je to uvek kockanje... na koju stranu ce da "pobegne" i/ili "povuce"...

Prema tome, da ponovim, +1 za kekse i dobar lepak! I nema vise rasturanja niti rasklimavanja, ni zeljenog ni nezeljenog :lol:
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 10:33, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

moze obezebediti precizno podesen spoj koga ne treba dodatno obradjivati da bi bio ravan i tacan... sa srafom je to uvek kockanje... na koju stranu ce da "pobegne" i/ili "povuce"...
Kad upotrebis stegu pre busenja rupe za sraf, ne moze da pobegne nigde. Nema nikakvog kockanja.
pa cak i ako zanemarimo cinjenicu da srafovi pucaju
Nikad mi se nije desilo da mi je sraf pukao. Ili sam imao srece, ili sam koristio uvek kvalitetne srafove, ili je stvar u tome sto sam uvek busio predrupu.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....
Kad upotrebis stegu pre busenja rupe za sraf, ne moze da pobegne nigde. Nema nikakvog kockanja.
Meni pobegne... busi se predrupa "iz ruke"... nekada bude pravo izbuseno, nekada ne bas.. na veliku kolicinu srafova je to za mene smarajuc proces, i previse rizican... jer popravke nema.. sraf povuce na svoju stranu.. i kraj

Mala greska u visini polozaja keksa se resava ponovnim (tacnim) keksanjem na isto mesto.. veca greska se resava keksanjem pored pogresnog ... posto se keks posle spajanja ne vidi... lakse mi je... :cool:
Nikad mi se nije desilo da mi je sraf pukao. Ili sam imao srece, ili sam koristio uvek kvalitetne srafove, ili je stvar u tome sto sam uvek busio predrupu.
Meni jeste... spasao sam se srafovima za rigips ploce... oni su stvarno fenomenalni :)

Prvo mora burgija za upustanje glave srafa, pa burgija za telo srafa (veca), pa burgija za predrupu (manja), hvala... ali, ne hvala... gubljenje vremena...

sve ovo sto pricam je moje licno misljenje... i licno moje iskustvo... :) :cool:
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 11:56, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

boggy wrote:Meni jeste... spasao sam se srafovima za rigips ploce... oni su stvarno fenomenalni :)
Prvo mora burgija za upustanje glave srafa, pa burgija za telo srafa (veca), pa burgija za predrupu (manja), hvala... ali, ne hvala... gubljenje vremena...
Za rigips šrafove se slažem. Stvarno su zakon.

Image

Za ovo drugo se ne slažem, jer sa burgijama sa gornje slike, i sa dodacima za šaubericu gde burgiju skineš i odmah staviš nastavak za zavijanje, nema ni potrebe menjati burgije.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Bojan wrote:.....

Za ovo drugo se ne slažem, jer sa burgijama sa gornje slike, i sa dodacima za šaubericu gde burgiju skineš. i odma staviš nastavak za zavijanje, nema ni potrebe menjati burgije.
Za moj slucaj i moje potrebe na ovo cu reci samo... Zivela keksarica! :P :lol:
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 12:17, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

:)
Ziveo JA :) A moze i ON :) I ziveo šraf :) a izvela i keksarica (samo ako je zgodna, i oce da pravi keks sa čokoladom) :)

Nego ajde da se malo uozbiljimo.
Ova prica ima dve varijante:
1. pravimo namestaj, zvucnike... nesto gde je bitna i estetika
2. pravimo sablon, neku konstrukciju... estetika je apsolutno nebitna broji se samo cvrstoca i izdrzljivost

Ja sam se ogranicio za sad na varijantu 2.
Ja nemam keksericu, al imam dobru volju, dobru busilicu, dobre burgije i dosta srafova.
Boggy kolko vidim ti si iz BG-a. Predlazem da se negde nadjemo i izmaltretiramo neke komade univera i/ili medijapana, pa da jednom i za uvek ustanovimo sta je sta. Ja imam nekih ostataka univera, ti pretpostavljam da imas ostataka medijapana.
Rogato ili Odlikovano cemo da navatamo u obliznjoj radnji.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Boggy kolko vidim ti si iz BG-a. Predlazem da se negde nadjemo i izmaltretiramo neke komade univera i/ili medijapana, pa da jednom i za uvek ustanovimo sta je sta. Ja imam nekih ostataka univera, ti pretpostavljam da imas ostataka medijapana.
Rogato ili Odlikovano cemo da navatamo u obliznjoj radnji.
:lol::lol::lol::lol:

Moze u Zemunu, na "neutralnoj" teritoriji, tacno u podne!!! :lol:

Mada ja ovu diskusiju nisam shvatio kao "takmicenje" izmedju srafa i keksa, nego kao pricu sta kome od nas najbolje "radi"

Napominjem da sam dugo radio srafovima.. negde od Nove Godine imam i keksaricu (sto vec skoro svi clanovi foruma znaju, jer su mi misljenja clanova pomogla da se odlucim, posebno hvala zoranp-u!)... na srafove se necu vracati vise NIKAD, ako ne budem morao... barem sto se drveta i preradjevina od drveta tice...

Drugo, keksarica mi je usrafljena u onaj "supersonicni adapter" za gerovane spojeve.... ne bih je jos skidao odatle, dok ne zavrsim sve sto sam planirao s njom... jer nikad ne znam da li cu je ponovo usrafiti uspesno (Einhell!)

Trece, toliko dobre, precizne i tacne spojeve NIKAD u zivotu nisam uspeo da ostvarim... mozes ih videti ovde... doduse i priprema materijala je bila veoma precizna... tako da se nadam da razumes moje odusevljenje uspehom koji sam postigao veoma dobrom pripremom i jednom skoro vrljavom keksaricom (koju sam uspesno 'opravio)... bez radionice sa par desetina hiljada eura alata... i naravno... BEZ SRAFOVA!

S obzirom na cenu dolaska do takvih rezultata... vise ne moram da pravim nista sto podrazumevas pod tackom 2. jednostavno odmah mogu da pravim prototip koji izgleda kao finalni proizvod... i to mi je jeftinije.

Sve u svemu, voleo bih se da se vidimo... samo da pozavrsavam poslove od kojih zaradjujem za 'lebac... nadam se da se slazes? To ce trajati barem nekoliko meseci (toliko dugo sigurno necu sklanjati keksaricu sa adaptera)

I da... imam komada sperploce i medijapana koliko god zelis.. raznih debljina...
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 14:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zemun odgovara (mada je to ipak vise "moja" teritorija).
Podne... hmmmm rano je to, jos uvek spavam, to jest taman sam se probudio:
"Dobro jutro radni narode Crne Gore, vrijeme je tacno nedje oko podne, taman za jutarnju gimnastiku. Ustani, sjedi, ljezi, odmori."
Nisam napomenuo da su moji sa Durmitora, pa te je to mozda navelo da zakazujes sustret u cik zore :)

Ocigledno smo se lose shvatili. Ja sam pravio generalno poredjenje, sa idejom da se napravi nekakva "lista odgovarajucih spojeva", za razlicite namene i potrebe. Naravno slazem se da specificni poslovi imaju specificne zahteve, a i nekome vise lezi jedno, a nekome drugo.

No "ono od cega se zivi" je najprece, tako da ovo ostavljamo do daljeg (ako se nadje neko zainteresovan u okolini, moja ponuda jos uvek stoji).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.... Naravno slazem se da specificni poslovi imaju specificne zahteve, a i nekome vise lezi jedno, a nekome drugo.
.....
:)

Sve vreme navodim samo licno moje misljenje i iskustvo... a to je upravo to... MENI LICNO spajanje "na keks" skoro savrseno odgovara, i sklanja mi mnogo briga na stranu (doduse dovlaci nove... ali manje)

Sve je u tome sta zelis da uradis i nacinu kako ces doci do toga sto si zeleo, a velika je nevolja ako ti to dugo ne polazi za rukom... kao meni,.... uuuuh.... koliko sam samo bacio para na nov materijal ... koji na kraju nije licio ni na sta... cak se ni popraviti nije mogao.
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 15:21, edited 1 time in total.
Post Reply