Plakar od univera - pitanja oko korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

darconny wrote:U redu, hvala.
A da li oduzimate po 1mm i za poprecne fixne elemente ili radite tacno koliko je i otvor?
Logicno mi je ako se tipluje da ide tacno u milimetar.
Pitao si i sam dao odgovor, već napreduješ :prs:
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Da, mozda sam najzad shvatio koliko ne znam :smejanje:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

darconny wrote:
NIKOLAJ 4x60 wrote:kantuješ samo jednu vidnu stranicu, odbijaš 1 mm po širini i 1 cm po dubini, bar ja tako radim...
Jasno za dimenzije, nije mi jasno kantovanje, jedino ako je zbog ustede. Ne vidim zasto ne bih kantovao tri strane, tj sve osim one koja se naslanja na ledja.
Ili cak sve cetiri, da se ne kruni iverica i ne oseca miris :)
U koliko ipak kantujes i bocne stranice, smanji za 3mm zato sto ce traka i lepak biti oko 2mm a stovariste koje sece to nece uzeti u obzir
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

darconny

Realno, niko živi ne kantuje police u krug, jednostavno nema svrhe, ali opet, tvoj plakar :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta god kolege pricale, nikada se necu sloziti da ekser moze da drzi u iverici. Jednostavno nije za to napravljen. Ekser drzi cistim trenjem, i to na prilicno maloj povrsini. Rastresita struktura iverice, ne moze da ga dovoljno "stisne". Daska je naravno druga stvar.
Koliko "dobro" drzi ekser u iverici zna svako kome su se ledja na ormanu odvalila.
Sto se tice srafova za tu namenu, 3X16 je neka mera koja se meni pokazala idealnom. Samo ih stavi puno (na svakih 15-tak cm barem). Malo veci problem je pronaci dovoljno fini upustac (ima ga DeWalt, samo se retko nalazi taj mali sa 2.5mm burgijom).

Da falcujes mozes, ali i ne moras. Po meni je to vise stvar estetike, to jest da se ne vidi tih 3-4mm ledja.

Naravno, majstori koji rade za prodaju, ne zele da utrose vise vremena nego sto je neophodno, a srafovi to zahtevaju.
Moras prvo da upustis za glavu srafa, pa da ga zavijes, a ekser samo prikucas. No posto radis za sebe, tebi se isplati tih 5 muuta utrosenog vremena.

Sto se tice konstrukcije ormana, licno bih gornji deo radio odvojeno. To je samo jedna dask vise, a dobije se na krutosti celog elementa, i mnogo je lakse manipulisati njime.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Ajde više napravi ga i izbaci slike, da vidimo kako je ispao taj naš Frankeštajn :smejanje: :smejanje: :smejanje:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole, srafovi 3x16 na koje sam ja nailazio imaju toliko malu glavu da se pitam dal je lakse iscupati lesonit preko te glave ili ekser iz iverice. Jos kada upustis malo...Dodje mu to na vrlo slicno, udri samo dovoljno komada i nemoj brinuti
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Некад су дунђери прописали да се ексери никад не "забијају" нормално на дрво него увек под углом 70-80 степени. Тако не држи само трење него и "ластин реп" између два по два ексера
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
darconny
Šegrt

Post by darconny »

mbole wrote:Sta god kolege pricale, nikada se necu sloziti da ekser moze da drzi u iverici. Jednostavno nije za to napravljen. Ekser drzi cistim trenjem, i to na prilicno maloj povrsini. Rastresita struktura iverice, ne moze da ga dovoljno "stisne". Daska je naravno druga stvar.
Koliko "dobro" drzi ekser u iverici zna svako kome su se ledja na ormanu odvalila.
Sto se tice srafova za tu namenu, 3X16 je neka mera koja se meni pokazala idealnom. Samo ih stavi puno (na svakih 15-tak cm barem). Malo veci problem je pronaci dovoljno fini upustac (ima ga DeWalt, samo se retko nalazi taj mali sa 2.5mm burgijom).

Da falcujes mozes, ali i ne moras. Po meni je to vise stvar estetike, to jest da se ne vidi tih 3-4mm ledja.

Naravno, majstori koji rade za prodaju, ne zele da utrose vise vremena nego sto je neophodno, a srafovi to zahtevaju.
Moras prvo da upustis za glavu srafa, pa da ga zavijes, a ekser samo prikucas. No posto radis za sebe, tebi se isplati tih 5 muuta utrosenog vremena.

Sto se tice konstrukcije ormana, licno bih gornji deo radio odvojeno. To je samo jedna dask vise, a dobije se na krutosti celog elementa, i mnogo je lakse manipulisati njime.
Hvala za odgovor.
Ako uradim falcovanje za ledja na stovaristu (recimo 10mm dubine), onda i ne moram da upustam srafove, posto se nece videti.. jel' tako?
Razumem za sugestiju oko konstrukcije, samo onda to dosta menja.. videce se taj sastav sa strane, treba povezati ta dva dela itd.
darconny
Šegrt

Post by darconny »

NIKOLAJ 4x60 wrote:Ajde više napravi ga i izbaci slike, da vidimo kako je ispao taj naš Frankeštajn :smejanje: :smejanje: :smejanje:
Hahaha.. slike ce biti kad ga napravim.. nadam se u narednih 3-4 nedelje, tj. kada dodjemo do konsenzusa oko materijala :smejanje: :smejanje:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako god da ukucas ekser, njega jednostavno nema sta da drzi u iverici. Ko sto sam napisao, daska je nesto sasvim drugo, a dundjeri su radili sa daskom a ne sa univerom. Cak i kad ukucavas pod uglom, ekser ce jednostavno da procepi ivericu.

Sto se tice glave srafa 3X16, nije nista manja od glave "crnog" eksera koji se uobicajeno koristi. Manja je od glave onih kratkih i debeljuskastih, ali i ovoliko je dovoljno.
U svakom slucaju, probano na vise komada plakara, ormana, sredjivani fabricki kucani i klamovani, ormani punjeni "nogom", sva ledja drze.

@darconny
Nemoj upustati leda vise nego sto je neophodno, to jest kolko je debljina lesonita, HDF-a, sta vec stavljas.
1. smanjis dubinu ormana (mada je to manje vise beznacajno)
2. dobijes tanku ivicu falca koja se lako osteti
3. kada upustis za glavu srafa, on ide dublje u ivericu i bolje drzi (i ovako je relativno kratak, jos kad mu oduzmes tih 3-4mm koliko je debljina lesonita...). Upustanje nece toliko oslabiti lesonit da se on cepa.

Falcuj otprilike 12mm sirine (da ostane oko 6mm ivice), a lesonit seci da bude za 2mm uzi, to jest da izmedju falca i lesonita bude po oko 1mm lufta sa svake strane. Srafis na oko 5mm od ivice lesonita, to jest priblizno po sredini falca.
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Hvala profesore za detalje.
Sve mi je sad jasno, samo da nadjem odgovarajucu burgiju sa upustacem. Da li je neophodno da burgija za rupe bude 2mm ako stavljam 3x16 srafove? Da li je moguce raditi ledja i sa srafovima 4x16?
darconny
Šegrt

Post by darconny »

NIKOLAJ 4x60 wrote:Dve, tri , pet, koliko god ti smatraš da treba, ali za tu dubinu ja bih stavio 3 vezača i miran san, a što se tiče pripreme , postoji jedan JIG :), koji se koristi da bi ubrzao posao, ali možeš i ovako ,bez ikakve pripreme, šraf 3,5x16 ili 4x16 i udri! Ekserom nećeš nikako razvaliti les, naravno ako to nije ekser za tarabu ili krovnu konstrukciju :smejanje:, a što se tiče rasklapanja, les će ti biti najmanji problem, ako ovde nameravaš da lepiš neke spojeve drvenim tiplama :oskyldig:, uzmi to u obzir, a to da li je brže kucati ili šrafiti les, probaj jednu stranicu sa jednim, a jednu sa drugim, pa ćeš videti sam :)
Da li bi mozda mogao da pojasnis taj jig koji olaksava montazu pvc vezaca? :)
Takodje, kada kazes 3 vezaca, da li samo sa donje strane? Nisam siguran da li je to dovoljno, a opet ako stavljam i gore moze da smeta posle kod koriscenja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije neophodno da bude bas 2 (ustvari mislim da je ova sto je imam 2.5), ali je sa tako malim upustacem mnogo lakse raditi. Poenta cak nije u samoj debljini burgije, vec u tome sto je upustac napravljen ko bit i jako kratak (sestougaoni prihvat), a ne ko kod vecine kung-fu upustaca, djozla od 15-tak mm precnika iz koje viri tanka burgijica koju hvatas u steznu glavu.
Pricam o ovome: http://www.dewalt.co.uk/accessories/pro ... /overview/ , samo sto sam ja uzeo drugu burgiju, potkratio je tako da viri iz vrha upustaca svega oko 2mm, a da ne viri uopste pozadi, i sravljam je ko bit u srafilicu.

4X16 jednostavno ima preveliku glavu. Cak i na 3.5X16 je glava prevelika.

Imas samo 5mm od centra rupe do ivice lesonita, glava srafa 4Xnesto je precnika 8mm, a glava srafa 3.5Xnesto je precnika 7mm. To ce reci da ti od ivice glave do ivice lesonita ostane samo 1mm, i to pod uslovom da idealno potrefis razdaljinu, i da ne zabusis ni malo vise nego sto treba. Drugim recima, jednostavno ces obusiti ivicu lesonita kad ufrezujes za glavu.

Takodje sraf zavijas jako blizu unutrasnje povrsine univera (bok ormana), i ako je sraf malo deblji, a iverica malo kilavija (kakva uglavnom jeste), sve su sanse da se "naduje" na mestu gde si ubacio sraf.

Probao sam razne varijante, takodje misleci da ce deblji sraf bolje da radi posao, ali na kraju se ispostavilo da je najtanji 3X16 idealan. Ekser je jos mnogo tanji, i drzi mnogo losije (ako se malo potrudis, mozes i rukom da ga iscupas iz boka iverice), pa se 99% ormana kuca upravo njima.
Samo moras biti "nezan" pri zavijanju. Najboje kreni sa najmanjom silom na srafilici, pa polako povecavaj dok ne steknes osecaj. Tako tanak sraf ne mozes zaviti u bok iverice silom na koju smo navikli, a da on ne proslajfuje. Ali bez obzira sto ti to deljuje kao nedovoljno pritegnuto, taj sraf drzi sasvim dobro.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

darconny wrote:
NIKOLAJ 4x60 wrote:Dve, tri , pet, koliko god ti smatraš da treba, ali za tu dubinu ja bih stavio 3 vezača i miran san, a što se tiče pripreme , postoji jedan JIG :), koji se koristi da bi ubrzao posao, ali možeš i ovako ,bez ikakve pripreme, šraf 3,5x16 ili 4x16 i udri! Ekserom nećeš nikako razvaliti les, naravno ako to nije ekser za tarabu ili krovnu konstrukciju :smejanje:, a što se tiče rasklapanja, les će ti biti najmanji problem, ako ovde nameravaš da lepiš neke spojeve drvenim tiplama :oskyldig:, uzmi to u obzir, a to da li je brže kucati ili šrafiti les, probaj jednu stranicu sa jednim, a jednu sa drugim, pa ćeš videti sam :)
Da li bi mozda mogao da pojasnis taj jig koji olaksava montazu pvc vezaca? :)
Takodje, kada kazes 3 vezaca, da li samo sa donje strane? Nisam siguran da li je to dovoljno, a opet ako stavljam i gore moze da smeta posle kod koriscenja.
javascript:insert_text(':smejanje:', '');

Opušteno tri sa donje strane i to je to, a što se tiče jiga, slikaću ga danas pa će ti sve biti jasno, ali za taj jig će ti trebati dodatni jig :smejanje: za koji ćeš se morati obratiti profesoru mboletu :stolt: :buga:, a možda može i on sve odmah da ti objasni i pojednostavi :)
Post Reply