Posto kujna
Sve je to u redu, ali koliko i kojih konfirmata vi tu ugradite, to je tema... A cijene po metru su izmišljotina bez uporišta. Ladičar od 60 cm košta 250 € sa tim i tim vodilicama, 300 € sa nekim drugim vodilicama. A može i za 100 € sa nekim trećim vodilicama. Recentno sam ugradio JEDNU! unutarnju ladicu u postojeći sudoper širine 60 cm, lakirani medijapan, tip-on, puna izvlaka, Blum. Cijena: 110 €. Izvlačna košara za element od 15 cm košta cca 30 do 50 €, a ormarić za sudoper od 60 cm košta cca 80 €. Kvadratni metar fronte od medijapana košta od 80 do 160 €, a od iverala max. 20 €. Najjeftiniji aventos košta 40 €, a pneumatski podizač - amortizer 2 €. Dužni metar radne ploče je od 25 do 60 €. Kako onda određujete cijenu po metru, kad ima stotinu kombinacija?
Eh, da, moderatori, vrijeme je za selidbu zadnjih postova na novu temu.
Eh, da, moderatori, vrijeme je za selidbu zadnjih postova na novu temu.
Last edited by BILJEŽNIK on 23 Nov 2016 22:27, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor
- maricaiivica
- Moderator
Razlika u ceni vecune dezena univera je na nivou par eura po tabli. U ceni po duznom metru se tacno zna sta nudis. Za 240 ni ne pominjes Blum i slicno drustvo, iz dezena radnih ploca i univera izbacis one skupe,... To je za one sto prvo pitaju za cenu a kvalitet se "podrazumeva". Razlika u ceni materijala moze biti u 20-40 eura sto nije presudno.
Ako vidis da je neko rad da potrosi vise, nudis prefinjenije stvari. Sve je to posao i postoji nekoliko pravaca.
Neka teme jos malo, nek se kristalisu 2-3 teme pa da se razdvoji.
Ako vidis da je neko rad da potrosi vise, nudis prefinjenije stvari. Sve je to posao i postoji nekoliko pravaca.
Neka teme jos malo, nek se kristalisu 2-3 teme pa da se razdvoji.
- maricaiivica
- Moderator
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Kad je vec tema skrenula na cene da priupitam nesto u tom smislu .
Recimo radi se o "obicnoj" kuhinji od nekih 2 m . ( sve je od univera , nema staklenih krila , aspiratora,mikrotalasne ni drugih ugradnih uredjaja)

E sad , zar nije lakse reci musteriji cenu samo za "ruke" a materijal kolko mu izadje . ( naravno odokativno mu se u prvom trenutku precizira i cena materijala )
Kad se kasnije odradi krojna lista ,ispise specifikacija okova i preda ( namenskoj) firmi znace se tacna cena (u 100din)
Na taj nacin ste se ogradili , pa on slobodno nek posle izvoljeva i menja , da li ce ABS 0.5 ili 2mm , da li ce neku deblju 40mm ili tanju 30mm radnu plocu , da li ce metalcevo , blankovo ili neko trece korito , da li ce FGV(turske) sharke ili neke sa usporivacem , koje ce klizace za fioke , da li ce rucice od 90 ili 390din . . . . . . i sl .
Kad firma sve odradi ( iskroji ivericu , polepi kant traku , izbusi krila ) i odvoji sav potreban okov gazda sve to lepo plati a vi svoja potrazivanja realizujete tek kad je montirate (naravno)
Par puta sam cuo kako ruke naplacuju prema broju krila ili rucica i da li bi neka realna cena za ovakvu bila 110eu ?
Recimo radi se o "obicnoj" kuhinji od nekih 2 m . ( sve je od univera , nema staklenih krila , aspiratora,mikrotalasne ni drugih ugradnih uredjaja)

E sad , zar nije lakse reci musteriji cenu samo za "ruke" a materijal kolko mu izadje . ( naravno odokativno mu se u prvom trenutku precizira i cena materijala )
Kad se kasnije odradi krojna lista ,ispise specifikacija okova i preda ( namenskoj) firmi znace se tacna cena (u 100din)
Na taj nacin ste se ogradili , pa on slobodno nek posle izvoljeva i menja , da li ce ABS 0.5 ili 2mm , da li ce neku deblju 40mm ili tanju 30mm radnu plocu , da li ce metalcevo , blankovo ili neko trece korito , da li ce FGV(turske) sharke ili neke sa usporivacem , koje ce klizace za fioke , da li ce rucice od 90 ili 390din . . . . . . i sl .
Kad firma sve odradi ( iskroji ivericu , polepi kant traku , izbusi krila ) i odvoji sav potreban okov gazda sve to lepo plati a vi svoja potrazivanja realizujete tek kad je montirate (naravno)
Par puta sam cuo kako ruke naplacuju prema broju krila ili rucica i da li bi neka realna cena za ovakvu bila 110eu ?
Last edited by LepoJeBitiFin on 24 Nov 2016 19:31, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
To je musteriji prekomplikovano,jer mora da ide na 5 mesta za sarke,rucke,diht lajsne,sitan okov,klizace,itd..jos ja imam 10 posto popusta gde god uzimam katerijal pa za toliko mogu da spustim ruke pa da se cupam na materijalu...a i postoji mogucnost kad je odvedes da vidi gde uzimas materijal da pita tu firmu za cenu 
I ova kuhinja sa slike ne moze da se uradi za dve majstorske nadnice...

I ova kuhinja sa slike ne moze da se uradi za dve majstorske nadnice...
Last edited by nikola28 on 24 Nov 2016 19:33, edited 1 time in total.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Firma koja sece ivericu ima , kompletan okov , odlican izbor korita a kod njih mozete naruciti i krila po meri od medijapana farbana u madjarskoj ( bar je tako u kraljevu ) .
Nego mene je zanimalo kako formirate cenu vaseg rada za ovakvu ( prostu ) kuhinju ? ( bez da se cupate preko materijala )
Hvala
p.s . . . .sad videh pitanje , koliko sam cuo cena po krilu ( rucici ) bi bila 10EV , s tim da se fijokar racuna kao 2 rucice ( 20ev ) isto tako svaki ugao 20 ev . . . . . . i sl
Nisam siguran u sve ovo pa zato i pitam kako drugi odredjuju cenu u ovakvom slucaju
Nego mene je zanimalo kako formirate cenu vaseg rada za ovakvu ( prostu ) kuhinju ? ( bez da se cupate preko materijala )
Hvala
p.s . . . .sad videh pitanje , koliko sam cuo cena po krilu ( rucici ) bi bila 10EV , s tim da se fijokar racuna kao 2 rucice ( 20ev ) isto tako svaki ugao 20 ev . . . . . . i sl
Nisam siguran u sve ovo pa zato i pitam kako drugi odredjuju cenu u ovakvom slucaju
Last edited by LepoJeBitiFin on 24 Nov 2016 19:48, edited 1 time in total.
I tu si mu (musteriji) dao idealan osnov za cjenkanje. A ako nećeš ti, ima ko hoće, konkurencije je i tako previše. Nekog drugog će lako ubijediti da to isto uradi za 100 eura.
Kad je iverica sa uslugom rezanja došla u moj grad ( i okolinu) cijena rada i materijala je bila 1:1. Kroz par godina su naplaćivali rad na kuhinji 4*4, tj 1.6m x 1.6m 20 eura!!!! Obrazloženje tih što su obarali cijene je bilo: "Å ta me briga, uradim je do 12 i uzmem dnevnicu". Poslije su odustali od ovog posla jer im se ne isplati
Ja uvijek ponudim 3 kuhinje (iako imam milion različitih opcija) sa tri razlicite cijene. Jeftina, standardna i "nešto posebno". Sve izgledaju kao što su ljudi zamislili, jedino je kvalitet u pitanju (mada ne objašnjavam u čemu su tačno razlike da se ne zbune ljudi zbog previše informacija). Najčešće uzmu standardnu.
Tako sam se zastitio od onih sto rade jeftinije jer niko nema razlog da ode nekom od njih misleći da su jeftiniji (odmah shvate da je to nula kvalitet). Isto tako, ako neko hoce da se hvali sa skupom kuhinjom necu ni njega izgubiti jer i nju imam u ponudi.
Kad ste se prije tako raspisali...
Zaboravih dodati: Ovo mi nije posao, već dijelom hobi a dijelom zaostavština od prethodnog posla. Rijetko radim, a i kad me neko trazi radi to na osnovu preporuke od prijašnjih poslova. Kad neko vidi kuhinju koju sam napravio prije 15 i više godina lako mi je napraviti razliku izmedju jeftine i standardne kuhinje. Jeftinu su vjerovatno vec imali, zato me i traze.
Kad je iverica sa uslugom rezanja došla u moj grad ( i okolinu) cijena rada i materijala je bila 1:1. Kroz par godina su naplaćivali rad na kuhinji 4*4, tj 1.6m x 1.6m 20 eura!!!! Obrazloženje tih što su obarali cijene je bilo: "Å ta me briga, uradim je do 12 i uzmem dnevnicu". Poslije su odustali od ovog posla jer im se ne isplati

Ja uvijek ponudim 3 kuhinje (iako imam milion različitih opcija) sa tri razlicite cijene. Jeftina, standardna i "nešto posebno". Sve izgledaju kao što su ljudi zamislili, jedino je kvalitet u pitanju (mada ne objašnjavam u čemu su tačno razlike da se ne zbune ljudi zbog previše informacija). Najčešće uzmu standardnu.
Tako sam se zastitio od onih sto rade jeftinije jer niko nema razlog da ode nekom od njih misleći da su jeftiniji (odmah shvate da je to nula kvalitet). Isto tako, ako neko hoce da se hvali sa skupom kuhinjom necu ni njega izgubiti jer i nju imam u ponudi.
Kad ste se prije tako raspisali...
Zaboravih dodati: Ovo mi nije posao, već dijelom hobi a dijelom zaostavština od prethodnog posla. Rijetko radim, a i kad me neko trazi radi to na osnovu preporuke od prijašnjih poslova. Kad neko vidi kuhinju koju sam napravio prije 15 i više godina lako mi je napraviti razliku izmedju jeftine i standardne kuhinje. Jeftinu su vjerovatno vec imali, zato me i traze.
Last edited by sasasasa on 24 Nov 2016 19:53, edited 1 time in total.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Eh da , mnogima od nas ovde ovo je manje vise hobi , naime ne zivimo od toga , radimo nesto sto nas zanima i volimo i uz put ako nesto kane jos bolje .sasasasa wrote:Zaboravih dodati: Ovo mi nije posao, već dijelom hobi a dijelom zaostavština od prethodnog posla. Rijetko radim, a i kad me neko trazi radi to na osnovu preporuke od prijašnjih poslova. Kad neko vidi kuhinju koju sam napravio prije 15 i više godina lako mi je napraviti razliku izmedju jeftine i standardne kuhinje. Jeftinu su vjerovatno vec imali, zato me i traze.
Zanimalo me kako formiraju cene profi stolari ( to im je jedini izvor prihoda ) koji bas i nisu u mogucnosti da olako gube poslove ( i mozda sede dokoni ) a sa druge strane cene svoj trud i rad ne zeleci da idu u bescenje ( svedoci smo a i iz gornjih komentara vidimo da cene non- stop padaju )
inace se slazem da treba bezati ( iz mnoogo razloga )

na tu temu , skoro sam pricao sa stolarom iz Jagodine ( ima ozbiljnu firmu ali da ne kacim link da ne bude reklama ) tvrdi kako njegove kolege ( jagodina , cuprija paracin ) u poslednje vreme pogadjaju poslove u Austriji ( navodno u tim krajevima imaju neka sela gde su skoro svi na radu Austriji ) kod nas kupe sav materijal , spakuju najpotrebniji alat i zapucaju preko madjarske ( tutnu granicarima dogovorenu svoticu ) i tamo na licu mesta (austrija ) montiraju kuhinju .
naravno da se radi samo o skupljim projektima .
Prvo vreme radili samo nasim ljudima a sad se rasculo pa i drugima .
Zadovoljni svi
Last edited by LepoJeBitiFin on 24 Nov 2016 21:29, edited 1 time in total.