Sklapanje korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

normalmo da ljepše izgleda sa excentar vijcima.
a svedno ,,ponavljm se,, kad kuhinjske elemente spojiš jedan za drugi,nema šanse da im se desi bilo šta.
ja već reko da ću preći na excentar,ne zbog kuhinja.
nego zbog ormarčina i plakarčina,jer je dosta lakše za montažu.
stim i brže se montira.
naravno u kombinaciji sa bukovim tiplima.
nema tog keksa koji će da drži kao tipl.
ja mislim da sam sada položio čas pravopisa i da mogu svi da pročitaju ovaj post.
ko radi taj se i umori
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma dobar si ti ima i gorih.:D
Last edited by Strkic on 24 Nov 2008 19:38, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ja mislim da sam sada položio čas pravopisa i da mogu svi da pročitaju ovaj post.
Napredak je ocigledan

Vec keks/tipl je diskutabilno (ajmo opet :))
Keks definitivno ima vecu povrsinu kojom se lepi nego tipl. Pri tom kod iverice ima i boji raspored sile koja deluje s boka i hoce da rascepi ivericu (rasporedjuje je na mnogo vecu povrsinu, a znamo da je iverica najslabija na cepanje).
Ostaje pitanje sta je cvrsce keks ili tipl, i koji je odnos ove dve stvari (povrsine i cvrstoce).
Tipl je verovatno cvrsci, ali ne bih rekao mnogo u odnosu na keks.
Kod iverice imamo jos jednu pojavu a to je da lepak prodire dosta duboko u ivericu i u sustini ojacava je (kad se otkine dobro zalepljen tipl ili keks uvek sa njim izadje i "budža").

Nego ako dobro kapiram, vi ekscentre ustvari koristite kao stege? Namazete tiplove/keksice lepkom i onda sve zajedno pritegnete ekscentrima. Ili se varam?
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

:) Ne koriste se excentri kao stege , nego kao "brzospajajuci" okov :) Tiplovi ili keksovi se koriste radi regulisanja polozaja upravnog komada (preciznog spajanja) i radi ojacanja na vertikalane sile (polica , recimo). Excentar sluzi da se komad ne "razidje". Kako kolega rece , kod plakara je to jako zgodan nacin, narocito na uskim prostorima na terenu - covek moze sam , vertikalno da sklopi plakar. Lepljenje tiplova (ili keksa) se moze primeniti ako se taj komad nece vise rastavljati , ali excentri imaju i tu mogucnost , da se komad vise puta sastavi i rastavi i da je svaki put isto "cvrst" (dok , jednog dana , prilikom rastavljanja , neko ne polomi tiplove ili razloka rupe za excentar ili mu polica ne padne na glavu...).
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Samo je priprema puno duža hoću reći dok izbušiš rupe za ekscentar pa za tipl ili keks a moraš i rupu za klin(ili kako se to zove točno)kužiš me na šte mislim,zar nije tako?Jest da je spoj praktičniji i za sklapanje i rasklapanje ali ti trba i više vremena a i dobra priprema.:rolleyes:
Last edited by Strkic on 25 Nov 2008 10:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Znam kako radi i cemu sluzi ekscentar (ćuj ćito "Na Drini ćupriju", hodo ba :)), nego sam nekako iz ovih postova zakljucio da te tiplove lepite (bice da sam lose zakljucio :))
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Čuj koliko se ja u to kužim imaš obične drvene tiplice obično su bukovi (ili su u stvari svi bukovi) i njih netko ljepi a netko ne sve ovisi a oni služe za nazovimo to tako centriranje stranica sa plafonom ili podom ormara.E onda imaš željezne tiplove neka se tako zovu jer neznam pravi naziv, e oni ti se ili ušarafe u stranicu ili ima stariji način koji sam gledao ali ne i radio da se samo ubace u za po predviđenu rupu,ali po meni je ovo sa šrafljenjem lakše.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa zašto ljepiti tiplu kada stavaljš šaraf,još excentar,
nema potrebe.
mada je čvršće,ali nemože da se rastavi,svi mi znamo kako je nekad potrebno rastaviti neki dio namještaja,oštetiš horizontalu,pa da mjenjam čitav element .
zar nije tako.....
ko radi taj se i umori
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ne u oba kraja samo u jedan i to obično u stranicu bar ja.
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Vjeruj Bodara, ja sam navikao na excentricne vijke, i sada bi mi bilo neobicno spajati drugacije. Lijepak stavljam u stranicu, jer je rupa plica.
sa zenom i cikularom nije se saliti!
Post Reply