SHAPER

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Pocetnik
Brzi dodavač alata

SHAPER

Post by Pocetnik »

Pozdrav svima,

Hteo bih da pohvalim sajt jer je zaista pun korisnih informacija.

Posto sam u temi SECENJE FREZEROM dobio dosta zanimljivih odgovora morao sam da otvorim novu sa pitanjem vezano za SHAPER.Kakva je to masina i za sta se sve moze koristiti?
Malo sam ceprkao po Googlu ali posto se slabo snalazim sa engleskim potrebna mi je pomoc.Koliko sam skapirao SHAPER ima fiksni motor sa glodalom...e sada, zanima me kvalitet reza univera od 18 mm kao i cena ove masine, gde se moze kupiti itd, itd.Uopsteno me zanimaju vasa iskustva vezana za ovu masinu.

Pozdrav
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pocetnik wrote:morao sam da otvorim novu sa pitanjem vezano za SHAPER.Kakva je to masina i za sta se sve moze koristiti?
Shape na engleskom jeziku znači oblik. Dakle radi se o mašini zaduženoj za oblikovanje :).

U prirodi, to je mašina slična glodalici namontiranoj na sto. Razlika je u snazi, broju obrtaja i noževima koje koristi. Uloga joj je da uobličuje ivice obratka. Kako se do nekih oblika može doći isključivo u jednom prolazu,
potrebna je velika snaga i specifični (skupi) noževi koji završavaju posao na mnogo manjoj brzini nego noževi na klasičnim glodalima. Dakle, radi se o profesionalnoj mašini zaduženoj za velika i dugotrajna naprezanja.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Daj te neki link gde se to moze videti,molim vas
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dule wrote:Daj te neki link gde se to moze videti,molim vas
Evo od Delta;Porter-Cable
http://www.deltaportercable.com/Product ... .4680.4681
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa šta to nije kao obični frezer samo samostalna mašina a koristi kao glodala tzv. kronere???
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izgleda da nije.
Koliko znam kroneri su oni posebni nozevi koji idu u poveliku glavu. Ovde su nozevi drugaciji.
Image
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ako je ova slika prikaz tog SHAPER stroja mašine onda je to to isto su takvi i kroneri naravno da ih ima i većih i manjih stvarno nevidim neku veliku razliku.Možda i grešim neznam...:/
Last edited by Strkic on 16 Dec 2008 14:49, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Metabo pravi mašinu sa konstantnom glavom na koju se kače ovakvi noževi:
http://www.metabo.com/Product-catalogue ... html#69098
Suština je ista, sve su ostalo nijanse. Naravno, kako smo mu u ovim krajevima prve mašine, za obradu bilo čega, videli tek 1945+, mi nemamo ni odgovarajuću terminologiju. Neki majstori preuzimaju nazive iz nemačkog, neki iz anglosaksonskog govornog područja. Pa još kad se na to doda specifična mašta majstora prilikom izgovora... Sve u svemu, radi se o funkcionalno istim mašinama.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Za one kojima enleski jezij nije bauk evo linka sa tekstom u kojem se porede shaper i router.

http://www.rockler.com/blog/index.cfm?commentID=105

Suština je u tome da su to funkcionalno dve (skoro) iste mašine.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

To su stabilne frez masine, a mogu biti i deo kombinovane masine.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je ova slika prikaz tog SHAPER stroja mašine onda je to to isto su takvi i kroneri
Zar nisu kroneri ovo sto pravi Metabo (link koji je poslao metabo)?
Znaci glava koja izgleda kao jako kratka glava abrihtera i profilisani nozevi koji se u nju ubacuju (menjaju se samo nozevi glava uvek ostaje na svom mestu).
Ovo gore u mojoj poruci je slika sa shapera (deltinog cini mi se), i tu je noz iz jednog komada.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ne Mbole kroneri su ti kao komad čaure na kom su profilirani noževi i koji se u nekim slučajevima mogu skinuti sa te čaure a u nekim slučajevima nemogu i krunere stavljaš na osovinu frezera i stežeš maticom sa vrha osovine.Znači ona slika koju si ti postavio onako sliče kroneri samo šta su veći.I njih imaš raznih profila i kako sam rekao na nekim možeš mjenjat nožiće a na nekim ne.Ja mislim da je to u suštini sve isto samo neki sitni detaljići prave tu razliku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A kako se onda zove ovo sto sam ja mislio da je kroner?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:A kako se onda zove ovo sto sam ja mislio da je kroner?
Kroner :)

Krone na nemačkom znači kruna. Nakon WW2, kroz ratnu reparaciju, smo od Amera dobili gomilu alata. Pošto smo bili "industrijska velesila" sa definisanim nazivima za mašine, nekom skojevcu se tada učinilo da tu mašinu nazove kronerom. I ostade kroner. Ako progulaš, nema kronera ni u tragovima :| .

Postoje razne izvedbe nosača noževa. Ili se a) na osovinu šrafi glava, pa na nju promenljivi noževi (kroner), ili b) Nož (router-like) se šrafi na osovinu (shaper).

Možda lupam, ali ja to tako vidim.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E je**ga kako bi naš narod rekao u suštini nije govno nego je drek.Mašine vrši isti posao samo je to netko nazvao frezerom a netko SHAPER-om i to je to trže i jedni i drugi i svako hvali svoju mašinu i uvjeren je da je njegova bolja od one druge i to je ja mislim to nema nešto posebno,možda se i varam ali neka bude.
Post Reply