Secenje frezerom

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
Pocetnik
Brzi dodavač alata

Secenje frezerom

Post by Pocetnik »

Pozdrav svima,

Da li neko moze da mi kaze da li se univer od 18mm moze seci sa rucnim frezerom bez krzanja.Ovaj podatak "bez krzanja" mi je veoma bitan.Takodje me zanima kojim frezerom bih mogao to najlakse i najbolje da radim (model, snaga, vrsta glodala...), cena nije bitna.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

sad dali se može seći .može ali....može ali da prvo na stolnu pilu ili ubodnu ili sa ručnim cirkularom napraviš prepust mjere 2-3mm ,i onda lagano skineš sa frezerom,najbolje iz dva prolaza ,jer tu su u pitanju velike brzine obrtaja,tako da nevjerujem da bi došlo do krzanja,sad model ,može svaki da odradi posao ali....to je gubljenje vremena...koje količine su upitanju,naravno da nemožeš iz cijele table sjeći frezerom,ako tek neku ivericu ,ili komad iverice za to može i svaki frezer,ali ako se radi o većim količinama,onda i alat mora da bude bolji,ja lično sam retko kad skraćivao nešto freferom jer mu nije namjena za to,sad možda će neko od kolega da bude konkretniji sa odgovorom,ali i dalje za mene je to gubljenje vremena ako je u pitanju veča količina iverala.toliko za sada,.........
Last edited by BODARA98 on 27 Nov 2008 19:30, edited 1 time in total.
ko radi taj se i umori
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa frezerom se moze svasta :)
Secenje njime ima dva velika minusa:
1. Sporo
2. Skupo

Cirkular sece daleko brze. Glodala uopste nisu jeftina, i pri tom se ne ostre (posto im se mena geometrija pri ostrenju). Pri radu sa univerom se tupe daleko brze nego pri radu sa drvetom.

Iz ta dva razloga koristi se skoro iskljucivo kada se radi CNC-om, za secenje slozenih oblika.
Za sve ravne rezove koristi se cirkular. Za dobar broj krivih rezova koristis kombinaciju ubodna/doterivanje glodalicom.

Moze naravno i ovo sto je napisao Bodara, ako ti je potrebna bas idealna ivica. Koristis obicno ravno glodalo, s tim sto za univer obavezno koristi ona sa oznakom HM (ili CT zavisi od proizvodjaca). Znaci ne ona od HSS celika, posto ce se istupiti nakon metar-dva, reza.

Sve zavisi sta hoces da radis. Stovarista seku cirkularima koji imaju predrezace tako da nema krzanja.
Ima dosta trikova kako je moguce izbeci krzanje i u "licnoj reziji".
Napisi sta konkretno zelis da iseces pa da pronadjemo odgovarajuci trik (mozes i da pretrazis malo po forumu, pisali smo negde o tome).
Pocetnik
Brzi dodavač alata

Post by Pocetnik »

Pozdrav,

Mnogo vam hvala na detaljnim objasnjenjima.Ipak,da bih dobio odgovor koji bi mi pomogao moracu da budem malo precizniji.
Sekao bih univer od 18mm krivolinijski.Krivulja je duzine od oko 1m-1.5mm.Radio bih veliki broj komada (oko 300-400 kom.)Ono sto mi je jako bitno je da nema krzanja.

E sada...da li postoje neki jaci frezeri sa recimo dijamantskim glodalima ili vec nesto slicno?
Takodje me zanima i brzina rezanja kao i to kakav bi bio slucaj kada bih sekao medijapan od 19 mm...kako se tada ponasa frezer itd.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

festool je što mogu da kažem,ali nebi bilo loše kada bi prvo zbavio neku bansek tesreru na kojoj bi mogao da praviš krivulje,pošto sa ubodnom je malo teže,pa da onda skidaš frezerom po nekom šablonu,festool je mnogo skup,pa može bilo koji frezer dewalt ili bosch.medijapan je sigurno lakši za obradu samo je manja ponuda što se tiče dekora,glodala bi preporučio kao i neko prije mene da uzimaš (ct),sad opet neko ko više od mene koristi frezer moćiće da ti pomogne oko proizvođača glodala,ja bih mogao da potražim ,ali bih prvo trebao da znam gdje živiš,jer kakva ti korist ako živiš 700km od radnje gdje bi mogao da nabaviš kvalitetna glodala,
ko radi taj se i umori
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za glodala koja su tvrdja (odnosno teze se tupe) od HM nisam cuo (ne kazem da ne postoje, ali nikada nisam cuo za njih).
Kvalitetna glodala (CMT, Festo... Bosch nisam koristio ali mislim da i oni imaju kvalitetnih), kostaju reda 50E pa na vise po komadu u HM (CT) varijanti (cene se krecu i do 200 i kusur E komad).
Posto radis vecu kolicinu, mnogo vise ti se isplati da kao sto napisa Bodara kupis bansek, i onda glodalicom radis samo zavrsnu obradu. Na manjem broju tupih glodala, ustedeces na bas punu cenu al skoro koliko kosta pristojan bansek, a posao ces zavrsiti brze.
Racunaj da glodalicom kada seces 18mm moras da ides iz 3 prolaza. Kada samo obradjujes "visak" koji je ostao posle banseka, treba ti najverovatnije samo jedan prolaz.
Ako napravis "zero clearance insert" (nemam ideju kako bih ovo preveo) za bansek, mozes da svedes prvi rez na oko 1-2mm od konacnog. Zero clearance je umetak, obicno od tvrde plastike, koji se ubaci u sto banseka (ili cirkulara ili ubodne ili nekog drugog alata) na mestu gde list testere prolazi kroz njega. On dosta tesno naleze na list testere, i daje "potporu" materijalu, tako da je krzanje svedeno na minimum (i dalje ga ima ali drasticno manje).
digger
Majstor

Post by digger »

Ili ako imas puno toga da uradis onda bi bilo mozda dobro da nabavis nesto sto se zove shaper. Pogledaj na google-u sta je i kako izgleda. Ta masina je za mnogo ozbiljniju proizvodnju od rautera, koliko je meni poznato.

Milos
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Krzanje na iverici(foliji iverice) je zavisno od kvaliteta folije , ostrine glodala i kvaliteta alatne masine (da nema lufta i vibracija). Na usluznom CNC rezanju bi te ta metraza kostala oko 120 000 din (mozda bi se malo i pogadjao , s obzirom na kolicinu), a za te pare mozes kupiti navedene masine (bansek i kvalitetan frezer i glodala), samo sto ces imati puno vise rada i definitivno ces morati da kupis bar dva glodala. Ako su komadi isti , napravi se sablon za kopir glodalo , glodalica se postavi na sto (moze i improvizovani) i voziiii....Inace , u serijskoj proizvodnji , industrijske masine su nezamenljive , a cena im je napravljena za industriju :)
Dijamantska glodala koja spominjes se prave iskljucivo za industrijske masine (ili ja bar ne znam da postoje za rucne masine) i neverovatno su skupa; npr. ostrenje glodala na kanterici (komplet) kosta oko 900 eura (podatak iz prve ruke) a komplet glodala kosta od 2000 do 4500 eur (to su ta dijamantska). U zavisnosti od tog posla i spram podataka koje imas - preracunaj se i - navali :)
Post Reply