Smijesno mi je ovo za cijenu kuhinje po metru. Kod nas kuhinje naplacuju kako se tko sjeti. Recimo mi kad smo isli traziti ponudu za izradu kuhinje, zenska nacrtala (na papiru) tu kuhinju.

Uzela kalkulator, bum bum bum... 13 800kn. Reko ajd dobro kad tak brzo zna izracunat koliko kvadrata iverice i okova ce potrosit.
U drugom salonu namjestaja lik crtao nesto na kompjuteru ja ga gledao kako se muci i mislim si prije pola sata sam to napravio bolje od tebe bemtisunce!!! Ja se tjedan dana igrao sa kuhinjama i proucavao, a njemu to profesija, posao od kojeg mu ovisi egzistencija, i njemu i njegovoj obitelji, pa tako neprofesionalno... uglavnom lik trazio 15 600kn.
Ono kako majstori / na crno to rade je da naplate cijenu svog materijala koje su iskoristili, i na to 30% za svoj rad. To je 30% onako za prijatelje. Inace je koliko sam skuzio vise.
I ima igara koje sam vidio, ima popust na ivericu i okov 30%, zatrazi ponudu sa popustom i bez popusta. Ponudu bez popusta od 30% pokaze klijentu i zaracuna jos 30-40% svoje ruke...
Treba imati neku okvirnu cijenu koliko te kuhinja kosta, koliko si potrosio na materijale, i na to dodati 30, 35, 40%. I to je ono nesto ispod cega ne ides. A dalje koliko si sposoban dignuti cijenu.
Mislim da je to najpostenije, cijena materijala plus neki postotak od 30-40%, ovisno ako je bilo nesto komplicirano za raditi.
Ali gore je netko rekao, sto vise cijenis svoj rad, i trazis za to posten novac, to ce te vise i drugi cijeniti i biti spremni dati vise za tvoj rad. A ti ces imati vise novaca, biti rastereceniji i imati vise vremena da radis kvaliteno, bez presinga... tako bar ja razmisljam...
Iako mi ovo nije i nikad nece biti profesija

Radim nesto sasvim drugo u zivotu!