Ruter i iverica

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
anticzlatko
Precizni šegrt

Ruter i iverica

Post by anticzlatko »

Danas sam kupio Skilovu glodalicu od 1100W.

Do sada sam radio samo sa ivericom a sa drvetom nemam iskustva.
Dok ne krenem da radim sa drvetom zanimalo bi me kakve sve radove mogu da radim sa ruterom na drvetu.
Zanima me za sta mogu da koristim ruter na iverici.

Nadam se da sam dobro objasnio.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Ako pod ivericom smatras univer (oplemenjenu ivericu - folijom), frezer tu nema sta da trazi (osim ako ga ne koristis za busenje rupa za tiplove ili prosecanje i falcovanje nekog fronta za umetanje stakla). Medijapan je vec druga prica (jer se farba ionako) i tu mozes da pustis masti na volju. Na drvetu mozes raditi skoro sve, od obaranja ivica i saranja (ukrasavanja) do kopanja zljebova , lastinih repova (za spajanje), cinkovanja...zavisi samo kakva glodala imas...Procitaj : viewtopic.php?id=610 , zatim http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj i na kraju http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na iverici, ovako "golu" mozes da je koristis za upustanje falca za ledja elementa (mada bi i tu bilo bolje da se koristi prosireno postolje). To je sve sto mi pada na pamet.
Inace iverica je prilicno "nezgodna" prema glodalima, posto ostavlja dosta ostatka od lepka na glodalu, pa ga treba redovno cistiti.
Ako napravis/nabavis neke sablone i odgovarajuca glodala, mozes da je koristis recimo za perforaciju 32/37 (rupe fi 5mm na svakih 32mm, na 37mm od ivice bokova u koje se ubacuju nosaci za police, srafovi za sarke, srafovi za vodjice fioka...). Ja ga koristim i za busenje rupa za sarke i ekscentre. Samo ti za to trebaju glodala koja uopste nisu jeftina (reda 70-tak Eur komad), i retko ih ima. Nemoj slucajno da pobrkas Forstner burgiju sa glodalom. Lici ali nije napravljena da se vrti 20000 obrtaja, vec par hiljada, tako da imas sve sanse da nastradas ako je ubacis u glodalicu.
Koristim ga recimo i za precizno izrezivanje kuhinjskih ploca (otvori za sudoper, grejnu plocu...). Prvo prokopas kanal ravnim ili spiralnim glodalom recimo fi 8mm do dubine otprilike 1-1.5cm, pri cemu koristis neku vodjicu za ravne ivice ili sestar ako je to sto ugradjujes kruzno. Onda kroz tako nastali rez proseces ubodnom. Na kraju poravnas ravnim glodalom sa lezajem (flush trim bit, ne znam nas izraz). Dobijes prefektno cist rez koji je strogo pod 90 stepeni.
Ako napravis prosireno postolje i uz odgovarajuce glodalo mozes da ga koristis za obrezivanje kant trake (one tvrde melaminske ili ABS, PVC se lakse i brze obradjuje nozem).
Za sad mi nadalje ne pada na pamet.
Kod MDF-a je vec sto rece pedja masta granica. Od oblikovanja ivica do saranja povrsine.
digger
Majstor

Post by digger »

Kada budes koristio svoj ruter, bolje je da pravis kanal ili da obradjujes ivicu iz vise prolaza, nego iz jednog, narocito ako je glodalo vece. Ako si resio da radis nesto sa ivericom, onda da se ne bi lepak iz iverice hvatao na glodalo, jedan od trikova da se lako skine je da se glodalo malo poprska sa WD40.

Na google-u ces naci gomilu stvari vezano za rad sa ruterom, kao se sta pravi i sl. Prema tome, citaj, gledaj i probaj, jer od citanja se ne pravi prasina i stice iskustvo. :)

Milos
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pre nekog vremena smo ustanovili da onaj Vanish za skidanje fleka perfektno cisti glodala i cirkulare. Znaci sacekas da zena ne gleda, pa trk u kupatilo sa glodalom u dzepu :)
digger
Majstor

Post by digger »

mbole wrote:Pre nekog vremena smo ustanovili da onaj Vanish za skidanje fleka perfektno cisti glodala i cirkulare. Znaci sacekas da zena ne gleda, pa trk u kupatilo sa glodalom u dzepu :)
Nisam znao za to, ali vredi probati. Jos samo da nateram zenu da to kupi umesto necega drugog sto ona koristi za skidanje fleka. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo sam pokupio u nekom od ShopNotes-a. Tamo su koristili Oxi-Celan. U sustini verovatno radi svaki koji je na bazi kiseonika (NE probati one na bazi hlora, ako volite svoja glodala).
Evo ga originalni post:
viewtopic.php?pid=1749#p1749
Post Reply