pitanje oko kantarice

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

hvala na ponudi al mozda nekom drugom prilikom u svakom slucaju lijep pozdrav
:skool:
CUVAJTE PRSTE
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Vidim ja da mi se smesi kafica u novom beceju :) ali da probamo elektronski :P
Razlog 1: niska temperatura. Podigni temperaturu na valjku jos 10C, da razlika izmedju posude i valjka bude do 20C. Vrlo lako moze da bude i hladnoca materijala. Kada lepak zagrejan na 190C dodirne ivericu koja je na 1C, momentalno se ohladi na temperaturu na kojoj nije vise dovoljno lepljiv.
Razlog 2: kant traka, odnosno prajmer na njoj. Postoji mogucnost da je traka dugo stajala, da je stajala na hladnom,...probaj drugi kotur, proverenog proizvodjaca,...
Razlog 3: negde gresis u nanosenju lepka.
probaj ovako, zalepis pvc traku, sacekas 10 min i skines je. Ako donja ili gornja strana trake ipak cupkaju po malo iver, posuda ti nije u dobroj poziciji ili rez nije pod 90. Pretpostavljam da je potpuno bez lepka i ivera, onda uzmes peglu i zalepis ponovo. kada se ohladi, ako je skines identicno, imas problem sa kolicinom lepka ili sa kvalitetom istog (sumnjam), ako pocupa iver, nisi zagrejao dovoljno lepak ili nisi pritisnuo dovoljno traku na komad.
Uvek imaj na umu i tvoju brzinu rada. Od trenutka kada si naneo lepak na ivericu, do trenutka kada si pritisnuo traku, lepak se hladio ;)
Postoji jos situacija ali ovo bi bile one osnovne pa ti daj komentar dalje.
Obecao sam slike, probao da uhvatim ali na tome ja neumem da ti objasnim kako radi. Mora se videti uzivo. Probacu da snimim video ali na nekoj pristupacnijoj masini.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nema veze sa pravljenjem kanterice, al me zanima misljenje iskusnih majstora vezano za kanterice starije generacije kao sto je ova npr.!?
Image
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nit sam majstor, nit se mogu pohvaliti golemim iskustvom. Mlad sam jos ali da ti ja kazem koju :)
Trzisna vrednost 1500-2000, na kilo 800 eura :)
A onda idu klasicna pitanja, sta ti hoces sa tim da radis? :D
Za svartne (lajsne), za sta su se te masine najcesce i koristile, odlicna! Za slepljivanje trake bez dalje obrade, vrlo dobra (odlicna je ona sa predfrezerima). Za dalju obradu trake moze da posluzi, bolje kod tanke trake i ravnog trimovanja. Ona obicno ima samo frezere sa kopirom koji kod danasnjih krs iverastih ploca nejednake debljine mogu samo da rade sa blagom nadmerom. Posle toga moras proci rukom i izbrusiti ivicu.
Mnogi su poceli sa takvom masinom, napravili lepog posla pa je zamenili za moderniju. Nikad vece radosti za njih :skratta: Za vikend idemo kod jednog takvog :)
Jako je upotrebljiva za poslove gde nema stalnih promena debljina, materijala,... Npr, nastelujes i okantujes 200 vratnih krila, prestelujes pa okantujes pervajze, prestelujes pa slepis pero na pervajz. Za takav posao ona ce raditi 3-4 dana i dva coveka pored nje. Taj posao da ti odrade ta dva coveka rucno, daces im po dve plate :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A imas li neki prijedlog za lijepak!? :D :P
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

probao sam sve temeraturu da povecam prostoriju zagrejao i opet mi se isto desava na materijal ima dovoljno lepka a na kant traci nista kad se ohladi.Zvao sam firmu eurokant i rekao mi je covek da se dosta njih zalilo na isti problem rekao mi je da ce mi poslati 1kg slovenackog lepka da probam sa njim termokol oni nisu imali problema jos sa njim
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sasa wrote:A imas li neki prijedlog za lijepak!? :D :P
Uvek :D :P
a moze i slovenacki termokol
http://www.eurokant.co.rs/lepak.html
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

plakar wrote:probao sam sve temeraturu da povecam prostoriju zagrejao i opet mi se isto desava na materijal ima dovoljno lepka a na kant traci nista kad se ohladi.Zvao sam firmu eurokant i rekao mi je covek da se dosta njih zalilo na isti problem rekao mi je da ce mi poslati 1kg slovenackog lepka da probam sa njim termokol oni nisu imali problema jos sa njim
Jel si probao peglom ponovo da zalepis? Jel si probao drugu traku? Jel lepak promenio boju (izgoreo)?
Iz koje je kolekcije ta traka? Koji dezen? Koji je lepak u masini (ako znas)?
P.S. Kad ti velikodusno nude, normalno, probaj taj lepak.
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

nisam probao samo peglom ponovo da zalepim probao sam 3 dezena i na svaku isto sto se tice lepka nije promenio boju a sve trake uzimam iz eurokanta e kolekcija je bela i zelena a lepak ne mogu sad da se setim imena
sal_ko
Šegrt

Post by sal_ko »

probaj kod onih sto sam ti ja dao broj,ljudi uzimali i kazu da je odlican lepak.
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

problem je bio samo lepak
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

:tummenupp:
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

sad jos samo da namestim Forsup video sam da je gedza namestio neki Forsup na kais jel ima neko neki predlog
mladjo
Brzi dodavač alata

Post by mladjo »

plakar
dali si ti sam pravio ovu masinicu, i reci mi koliko te kostala
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

mene je kostala 300e a sve ostalo sam imao sama elektronika bi sigurno kostala oko 300e tako mi je rekao kolega sto mi je pravio
Post Reply