nova na forumu, i trazim pomoc

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

boja odgovarajucih ima,
ali su standardne sirine 45 cm, a frontovi mog ormara su 52.
kako cu to da nalepim?
tapet je na rolni, duzina je ok, ali sta cu sad?
gde da stavim sastav?
Samolepljiivi tapet se sastavlja bez preklopa. Znaci tacno ivica na ivicu.
Mali trik, kako to izvesti.
Napravi prvo sapunicu. Moze i od obicnog sapuna, ili od deterdzenta za sudove. Dobro je "umuti" cetkom da dobijes bas onako ko slag od belanca.
Sapunicom namazes "bogato" komad na koji hoces da lepis i polozis foliju preko. Sada imas par minuta fore da mozes da je pomeras, i da istisnes mehurice vazduha. Za istiskanje vazduha koristi ili tvrdu gumenu spahlu kakvu koriste keramicari ili recimo kreditnu karticu, ili valjak od tvrdje gume ako ga imas.
Ostavi sa svake strane da viri po jedno santimetar, i tek kad se sve lepo osusi (recimo sutra), opseci skalpelom.
Ivice nemoj lepiti tako sto previjes foliju, jer ce se na prevoju sigurno prvo odlepiti i napraviti ruzan nabor. Znaci ivice lepis posebno, tek nakon sto si opsekla onu foliju koju si nalepila na lice. Po istom principu, samo sad seces uzane trake. Kad krenes da opsecas ivice, da ne bi ostetila ono sto je vec nalepljeno, po obodu lica zalepi prvo lakirersku krep traku.

Ah da umalo da zaboravim. Pre nego sto pocnes sa lepljenjem, OBAVEZNO moras da odmastis i ocistis povrsinu na koju ces lepiti. Za to mora malo hemije. Najbolji je perhlor etilen, ali nije bas u eko fazonu :) (mozes da ga nabavis po radnjama za hemijsko ciscenje, i inace je po mom misljenju zgodno imati ga u kuci, ako nista drugo za ciscenje fleka), zatim po kvalitetu dodje izopropil alkohol, a ako nema nicega drugog onda obican etil alkohol. Medicinski benzin ili nitro razredjivac takodje mogu da se koriste, ali isparavaju prebrzo, pa treba biti prilicno vest. Postoje i specijalizovana sredstva za takve namene, koja se pretezno nabavljaju u farbarama koje drze boje za automobile. Recimo imas Leklerov: diluente antisilicone slow (bitno je ovo slow).
Uvek radi sa dve krpe. Jadna mokra kojom naneses rastvarac, i druga suva kojom odmah obrises. Ako radis sa jednom vlaznom krpom, onda manje vise samo razmazujes masnocu levo desno. Uvek sacekas da povrsina bude potpuno suva, pa tek onda nastavljas dalje.
djuma
Brzi dodavač alata

Post by djuma »

mbole, hvala puno na svaetima!
nije mi bas najjasnije ovo sa sapunicom.
foliju isecem, odlepim sa papira, i stavim na nasapunjani front?
gumeni valjak, check.
skalpel, check
krep traka, check
etil alkohol, nitro razredjivac, check
valjda mi onda ne treba taj diluente? mada mi nije tesko da ga nabavim.
e, imam jos neke ideje. posto moram svakako negde da sastavljam foliju,
i imam jos jednu idejicu.
na frontovima nema onih povuka,
vec ima sa donje i gornje strane lajsna koja je tamnije boje.
ona je drvena i uska, nameravala sam da ih ofarbam u tamniju nijansu.
folija je ljubicasta, a za farbanje lajsni sam htela da uzmem
autolak u spreju, tamnije ljubicasti, sa sjajem.
i sad, posto mi je folija uza, da napravim kao okvir na frontu
od tog sjajnog laka, sa svih strana.
onda me moram da lepim foliju sa strane, vec samo tim lakom da isprskam.
aj, slikacu ormar u postojecem stanju, da biste imali bolji uvid.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

nije mi bas najjasnije ovo sa sapunicom.
foliju isecem, odlepim sa papira, i stavim na nasapunjani front?
Da, bas tako. Deluje sasavo, ali probano je mnogo puta.
Tako smo svojevremeno lepili brojeve i velike nalepnice na trkacke automobile (dobro sad bile su fice u pitanjiu, nisu bas "automobili" :)). Nalepnicu 50X50 nema sanse da postavis na krivu povrsinu, a da negde ne ostane mehur vazduha (nije lako ni sa ravnom). Kad lepis brojeve, jako je tesko da u cugu potrefis da ne budu "pijani" to jest ukrivo jedan u odnosu na drugi.
valjda mi onda ne treba taj diluente? mada mi nije tesko da ga nabavim.
Mozes da koristis bilo koji od navedenih rastvaraca. Samo su neki zgodniji za rad, a neki manje zgodni. Posto vec imas nitro i etil alkohol, koristi neki od njih.
na frontovima nema onih povuka,
vec ima sa donje i gornje strane lajsna koja je tamnije boje.
Uh, sta li je "povuka"? Pretpostavljam da mislis na kant trake.
Ako su ti te drvene lajsne vec prevucene nekim lakom, obavezno ih presmirglaj. Da ne bi razredjivac iz autolaka krenuo da podize staru boju. Bilo bi dobro i da naneses neku osnovnu za drvo pre laka, al to je sad vec problem posto toga bas i nema da se nadje a da se "slaze" sa auto lakom. Najbolje nanesi onaj spric kit, koji si pominjala u prethodnim porukama.
Znaci: smirgla, finija smirgla, jos finija smirgla, pa jos malo smirglanja... :) izduvati od prasine, pa spric kit, pa opet malo smirglanja, ali finom smirglom (recimo 400), sve lepo izduvati od prasine pa onda prebrisati nitrom, pa tek onda auto lak.
folija je ljubicasta
Aaaaargh :o
Strasno.
Ovim se u potpunosti ogradjujem od izbora boje i svih mogucih estetskih elemenata, i ne priznajem nikakvu odgovornost u slucaju eventualnog pokretanja brakorazvodne parnice, od strane gore navedenog "mm" :)

PS
Upisi u profilu odakle si. Lakse je da ti dajemo savete oko nabavke i slicnog.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

djuma wrote:joooj yetta, pliz nemoj mi persirati, osecam se prestaro
( a tek mi je 32)
Тако млади а срчани ?
Браво !!
Млада госпођо, мени је "тек" 61-а, а што се тиче персирања немогу га избећи из поштовања према свакоме ко је на најбољем сајту земље Србије ! А ту је и оно "Бечка школа, истурено оделење Београд".
Ето видите, зато ја нисам само растурао регал него сам га и прекрајао и то обично на димензије врата према ширини тапета.
Јесте и мени био проблем састава, али сам прибегавао другом штосу.
Убедим укућане како би било "веома интересантно да предњи фронтови небуду истог дезена" и тако добијем сагласност да мало шарам са фолијама.
Ишта се деси, допола једно, одпола друго. јли направим дијагоналу, али водећи рачуна да се ипак боје и дезени мало и уклапају.
Онда дођу комшије па се (као) диве и питају где нађох такав дезен и како је то интересантно и бла бла.
А ја стојим из прикрајка и сам себе питам: Где ми је била памет, па ово је ко циганска торба.
Одавно више не користим самолепљиви тапет, јесте да сам се увек питао зашто га не производе барем ширине 60 цм. Све је остало на мом личном питању.
Надам се да ће Вам неко од форумаша дати одговор на Ваше питање.
Поздрав и само напред.

Додао само секунду касније: Ето, док сам ја тастатурисао одговори од квалификованих са форума већ стижу. Чак и мени за учење. Ђта сам Вам рекао, најбољи сајт земље Србије !
Last edited by yetta on 23 Jun 2008 21:21, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

А ту је и оно "Бечка школа, истурено оделење Београд".
Jel usmerenje: Grupa za Balkanistiku?
Ma vidim ja da smo kolege :)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Jel usmerenje: Grupa za Balkanistiku?
Ma vidim ja da smo kolege :)
То mbole, тачно то. Зато сам и напис`о "оделење" уместо "одељење" !!
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:Litar prajmera je 1600 din + litar katalizatora 5500 din. Ide u jednom sloju, potrosnja je otprilike 50g/m^2.
Prodaje ga BeoIcla. .
cini mi se da je katalizator kod Ikle dosta jeftiniji, koristi se 50% prema ... a potrosnja prskanjem je 180 gr/m2 po jednom prskanju
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je devojcica s kojom sam pricao telefonom izdiktirala ove cene i potrosnju. Za mesanje katalizatora je rekla da ide od 50-100%. I da ide 50% pakovanje je 1 litar, tako da ...
Ja sam morao da joj verujem na rec :)
Mozda za taj prajmer za melamin ide neki drugi katalizator a ne isti kao za "normalne" lakove?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

O.K.
djuma
Brzi dodavač alata

Post by djuma »

e, dragi moji, hvala na podrsci i komplimentima!
uspela sam da nagovorim muza da mi pomogne,
odlucili smo se da cemo da farbamo,
tj. on ce da farba, tacnije, da presprica,
a moje je smirglanje. vec sam odradila dobar deo.
javljam se sa slikicama uskoro!
djuma
Brzi dodavač alata

Post by djuma »

pozdrav svima!

kao sto sam obecala, evo mog ormara
nekad i sad

Image Image

ja smirglala, mm ofarbao onim pistoljem za spricanje.
nismo nista stavljali pre farbe, jer sam zelela
one sare, imitacija drveta, da ostanu, da se vide kroz farbu.
dodali smo samo povuke. i koristili farbu za drvo.
i ispalo je odlicno! jako sam zadovoljna.
sad nam ostaje deo koji je bio most izmedju ova dva ormara,
ali njega moramo da prepravimo, jer zelim da stoji uspravno,
kao ormar, ovako spusten lici na komodu.
hvala jos jednom svima na savetima!
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

tu smo da pomognemo
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

bravo Djuma, još ćeš da počneš lakirati drvo i mediapan profesionalno iz usluge drugim stolarima.
Post Reply