pločasti materijal

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

milan milan wrote:Pa sad, razmisljati o tome ili ne razmišljati? Meni je lepo da razmišljam o tome. Sto reče maricaiivica "Ako ne Univer, ko zna...".Sada mi je barem jasnije zasto to kod nas nije rasprostranjeno. Ipak cu da počnem sa proizvodnjom cackalica i šibica :), uvozimo i njih. Nasa zemlja ni to nije u stanju da stvori.
А да си прошетао до Осечине - фабрика чачкалица у једнојфинојкривини пута Ваљево - Лозница. Можда ти власник уступи за мале паре јер не може да се рве са ценом кинеских чачкалица:groota:
Дођох, видех, побледех
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Neverovatno,ali ta Kina ugrozava i nasu struku!
Gde li im je kraj?
Gde god se okrenes Kina.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice zdravlja i plocastih materijala, oni uvek ispustaju formaldehid.
Velika je zabluda da je prirodno drvo "naivno" pri obradi. Gomila vrsta, ustvari ima jako otrovnu prsinu (neki su cak karcinogeni, pisali smo o tome u par navrata).
Daklem pri obradi, uvek treba koristiti maksimalnu zastitu, bez obzira da li se radi o prirodnim daskama ili vestackim tablama.
Kada pricamo o gotovom namestaju, tada je prirodna daska daleko zdravija nego vestacki materijali.

A sto se tice drugova Kineza...
Nedavna izjava predsednika upravnog odbora foslksvagena:
Nemci jesu izmislili automobil, ali sledece poglavlje u istoriji automobila bice ispisano na Kineskom :)
veciti optimista
Zarezivač olovaka

Post by veciti optimista »

milan milan wrote:kako se pravi univer? hteo bih da znam nesto vise o samoj masini koja presuje ivericu i u opste zanima me tehnologija pravljenja i presovanja plocastih materijala. ako zna neko nesto vise o tome ili ako zna gde mogu i ja da saznam, hvala u napred.
Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta". Takodje, u samim fabrickim cenovicima, cene univera istih debljina, iste povrsinske obrade, razlikuju se i do 30%
Last edited by veciti optimista on 07 May 2011 22:06, edited 1 time in total.
veciti optimista
Zarezivač olovaka

sloba10 wrote:
milan milan wrote:Pa sad, razmisljati o tome ili ne razmišljati? Meni je lepo da razmišljam o tome. Sto reče maricaiivica "Ako ne Univer, ko zna...".Sada mi je barem jasnije zasto to kod nas nije rasprostranjeno. Ipak cu da počnem sa proizvodnjom cackalica i šibica :), uvozimo i njih. Nasa zemlja ni to nije u stanju da stvori.
А да си прошетао до Осечине - фабрика чачкалица у једнојфинојкривини пута Ваљево - Лозница. Можда ти власник уступи за мале паре јер не може да се рве са ценом кинеских чачкалица:groota:
Slucajno znam vlasnika, ( bar onog ko je bio vlasnik pre 4-5 ) godina, to i jesu kineske cackalice
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

veciti optimista wrote:Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta"
Posto niko ne pominje nas Crnogorce, a bez nas se nista nemoze, da pomenem da je privatizovana fabrika Velimir Jakic u Pljevljima (to je ono mjerto cuveno po Saricu) sad se zove Jakic VEKTRA i ima najsavremeniju opremu u okruzenju, veliki dio je pusten u rad a startovanje presa za ivericu se ocekuje uskoro!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

У јвањици је ФАНТОНИ.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

ja razmisljam da pocnem da pravim panel ploce za svoje potrebe i da izbacim univer iz upotrebe! Vjerujem da ce bit ekonomski opravdano!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sasa wrote:ja razmisljam da pocnem da pravim panel ploce za svoje potrebe i da izbacim univer iz upotrebe! Vjerujem da ce bit ekonomski opravdano!
Ja te podržavam, ali mislim da jedino šperka može da konkuriše univeru. Jedino ako nisi našao zlatnu koku koja će plaćati skupi nameštaj.
veciti optimista
Zarezivač olovaka

stolart wrote:У јвањици је ФАНТОНИ.
da, greska , fantoni:tummenupp:
veciti optimista
Zarezivač olovaka

Sasa wrote:
veciti optimista wrote:Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta"
Posto niko ne pominje nas Crnogorce, a bez nas se nista nemoze, da pomenem da je privatizovana fabrika Velimir Jakic u Pljevljima (to je ono mjerto cuveno po Saricu) sad se zove Jakic VEKTRA i ima najsavremeniju opremu u okruzenju, veliki dio je pusten u rad a startovanje presa za ivericu se ocekuje uskoro!
Pljevlja su nekada pravila panel ploce, za ivericu nisam znao
milan milan
Brzi dodavač alata

Post by milan milan »

Žali bože prostora kog imam i nemoći da ga iskoristim. Počećemo uskoro i ivericu da uvozimo iz Kine.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ђто да не , па све је из Кине , окови , машине , оно што купиш кад мало зарадиш паре ...
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

stolart wrote:Ђто да не , па све је из Кине , окови , машине , оно што купиш кад мало зарадиш паре ...
Па и кинескиње су из Кине! Мојпознаник из Бг-а оженио једну у време кад су давале по 5-6000 марака младожењи да би добиле боравак. Питам га зашто је то урадио а он каже: Ем сам добио 6000 ДМ ем ташта мнооооооооооооооооооооого далеко:hurra::tummenupp:
Дођох, видех, побледех
Post Reply