А да си прошетао до Осечине - фабрика чачкалица у једнојфинојкривини пута Ваљево - Лозница. Можда ти власник уступи за мале паре јер не може да се рве са ценом кинеских чачкалица:groota:milan milan wrote:Pa sad, razmisljati o tome ili ne razmišljati? Meni je lepo da razmišljam o tome. Sto reče maricaiivica "Ako ne Univer, ko zna...".Sada mi je barem jasnije zasto to kod nas nije rasprostranjeno. Ipak cu da počnem sa proizvodnjom cackalica i šibica, uvozimo i njih. Nasa zemlja ni to nije u stanju da stvori.
pločasti materijal
Дођох, видех, побледех
Sto se tice zdravlja i plocastih materijala, oni uvek ispustaju formaldehid.
Velika je zabluda da je prirodno drvo "naivno" pri obradi. Gomila vrsta, ustvari ima jako otrovnu prsinu (neki su cak karcinogeni, pisali smo o tome u par navrata).
Daklem pri obradi, uvek treba koristiti maksimalnu zastitu, bez obzira da li se radi o prirodnim daskama ili vestackim tablama.
Kada pricamo o gotovom namestaju, tada je prirodna daska daleko zdravija nego vestacki materijali.
A sto se tice drugova Kineza...
Nedavna izjava predsednika upravnog odbora foslksvagena:
Nemci jesu izmislili automobil, ali sledece poglavlje u istoriji automobila bice ispisano na Kineskom
Velika je zabluda da je prirodno drvo "naivno" pri obradi. Gomila vrsta, ustvari ima jako otrovnu prsinu (neki su cak karcinogeni, pisali smo o tome u par navrata).
Daklem pri obradi, uvek treba koristiti maksimalnu zastitu, bez obzira da li se radi o prirodnim daskama ili vestackim tablama.
Kada pricamo o gotovom namestaju, tada je prirodna daska daleko zdravija nego vestacki materijali.
A sto se tice drugova Kineza...
Nedavna izjava predsednika upravnog odbora foslksvagena:
Nemci jesu izmislili automobil, ali sledece poglavlje u istoriji automobila bice ispisano na Kineskom

- veciti optimista
- Zarezivač olovaka
Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta". Takodje, u samim fabrickim cenovicima, cene univera istih debljina, iste povrsinske obrade, razlikuju se i do 30%milan milan wrote:kako se pravi univer? hteo bih da znam nesto vise o samoj masini koja presuje ivericu i u opste zanima me tehnologija pravljenja i presovanja plocastih materijala. ako zna neko nesto vise o tome ili ako zna gde mogu i ja da saznam, hvala u napred.
Last edited by veciti optimista on 07 May 2011 22:06, edited 1 time in total.
- veciti optimista
- Zarezivač olovaka
Slucajno znam vlasnika, ( bar onog ko je bio vlasnik pre 4-5 ) godina, to i jesu kineske cackalicesloba10 wrote:А да си прошетао до Осечине - фабрика чачкалица у једнојфинојкривини пута Ваљево - Лозница. Можда ти власник уступи за мале паре јер не може да се рве са ценом кинеских чачкалица:groota:milan milan wrote:Pa sad, razmisljati o tome ili ne razmišljati? Meni je lepo da razmišljam o tome. Sto reče maricaiivica "Ako ne Univer, ko zna...".Sada mi je barem jasnije zasto to kod nas nije rasprostranjeno. Ipak cu da počnem sa proizvodnjom cackalica i šibica, uvozimo i njih. Nasa zemlja ni to nije u stanju da stvori.
Posto niko ne pominje nas Crnogorce, a bez nas se nista nemoze, da pomenem da je privatizovana fabrika Velimir Jakic u Pljevljima (to je ono mjerto cuveno po Saricu) sad se zove Jakic VEKTRA i ima najsavremeniju opremu u okruzenju, veliki dio je pusten u rad a startovanje presa za ivericu se ocekuje uskoro!veciti optimista wrote:Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta"
- veciti optimista
- Zarezivač olovaka
- veciti optimista
- Zarezivač olovaka
Pljevlja su nekada pravila panel ploce, za ivericu nisam znaoSasa wrote:Posto niko ne pominje nas Crnogorce, a bez nas se nista nemoze, da pomenem da je privatizovana fabrika Velimir Jakic u Pljevljima (to je ono mjerto cuveno po Saricu) sad se zove Jakic VEKTRA i ima najsavremeniju opremu u okruzenju, veliki dio je pusten u rad a startovanje presa za ivericu se ocekuje uskoro!veciti optimista wrote:Ne znam tacno odakle si, ali u Srbiji se univer pravi u Kronospanu Lapovo, Fratini u Ivanjici, lesonit u Kursumliji ( poceo da radi pre neki dan), u Hrvatskoj u Bjelovaru, nekada je bila fabrika medijapana u Busovaci BIH, a o okruzenju da i ne govorimo ( Madjarska, Rumunija, Bugarska ). Naizgled velika razlika u ceni dolazi od toga sto je asortiman ( broj dezena, debljina, zavrsnih obrada ) ogroman, a, sto bi mi trgovci rekli, "lager kosta"
- milan milan
- Brzi dodavač alata
Па и кинескиње су из Кине! Мојпознаник из Бг-а оженио једну у време кад су давале по 5-6000 марака младожењи да би добиле боравак. Питам га зашто је то урадио а он каже: Ем сам добио 6000 ДМ ем ташта мнооооооооооооооооооооого далеко:hurra::tummenupp:stolart wrote:Ђто да не , па све је из Кине , окови , машине , оно што купиш кад мало зарадиш паре ...
Дођох, видех, побледех