Šperploča
Šperploča
Planiram raditi neke stvari od šperploče, ali posto nisam nikada radio sa tim materijalom nisam upoznat sa njegovom cvrstocom.
Do sada sam samo radio sa Egger iveralom 18mm debljine. Moze li netko iz iskustva reci koja debljina sperploce po jacini odgovara 18mm iveralu?
Kada vec pitam kako je sperploca jaca uzduzno ili poprecno?
Do sada sam samo radio sa Egger iveralom 18mm debljine. Moze li netko iz iskustva reci koja debljina sperploce po jacini odgovara 18mm iveralu?
Last edited by djuro2 on 05 Mar 2011 18:27, edited 1 time in total.
postoji i sper presvucen melaminom. http://sarkarplywood.com/gallery.php?PH ... 3f8eece6a0
Ako mozes ovo malo preciznije da objasnis posto ga ja na tom sajtu nisam pronasao!dikar wrote:postoji i sper presvucen melaminom. http://sarkarplywood.com/gallery.php?PH ... 3f8eece6a0
To sto se na sajtu prikazuje su sper ploce sa raznim vrstama spoljasnje zastite (impregnacije)!
Takve sperploce postoje i kod nas i najcesce ih nazivamo BLAZULJKE!
Sasa izvini ima problem sa terminologijom "plywood" kinezi pod taj termin "guraju" i ivericu.
Evo je ovde http://www.ecvv.com/product/1749488.html
Lane sam nleteo na destak sajtova (99,99% kineski) koji su nudlili sper presvucen melaminom uglavnom sa dezenom nekog drva, a bilo je i pastelnih boja, ali sad ne mogu da ih nadjem
Guglaj "melamin plywood" ili "laminate plywood" i naci ces, mada u 80% izlazi iverica.
Snabdevenost sa sperom u Makedoniji je skoro nikakva, a to sto ima je skupo, pa sa prijeteljem lane smo guglali i trazili sper iz Kine. Cene su bile dobre, zarada jos bolja(na papiru) ali problem je potraznja-niko je ne trazi
pa smo odustali.
Evo je ovde http://www.ecvv.com/product/1749488.html
Lane sam nleteo na destak sajtova (99,99% kineski) koji su nudlili sper presvucen melaminom uglavnom sa dezenom nekog drva, a bilo je i pastelnih boja, ali sad ne mogu da ih nadjem
Guglaj "melamin plywood" ili "laminate plywood" i naci ces, mada u 80% izlazi iverica.
Snabdevenost sa sperom u Makedoniji je skoro nikakva, a to sto ima je skupo, pa sa prijeteljem lane smo guglali i trazili sper iz Kine. Cene su bile dobre, zarada jos bolja(na papiru) ali problem je potraznja-niko je ne trazi

"U Solun dinar somun, do Soluna trista somuna!"
Moj ujak u NY ima gradjevinsku firmu za adaptaciju kuca i krstio se kod je gledao od cega mi pravimo namjestaj, kad je vidio da su mi na kuhinjama korpusi od iverice a krila drvena pitao me pa jel ti ko ovo kupuje?
A i kako i nebi kad je kod njih jeftinija spera nego kod nas iverica? Imam negdje sajt fabrike iz Kine koja mu reze speru po dimenziji kantuje i lakira bezbojno i sve u kontejner brodom salje gdje god hoces! Mozes da narucis i samo za jednu kuhinju ako mozes da opravdas troskove transporta!
Moj ujak u NY ima gradjevinsku firmu za adaptaciju kuca i krstio se kod je gledao od cega mi pravimo namjestaj, kad je vidio da su mi na kuhinjama korpusi od iverice a krila drvena pitao me pa jel ti ko ovo kupuje?
A i kako i nebi kad je kod njih jeftinija spera nego kod nas iverica? Imam negdje sajt fabrike iz Kine koja mu reze speru po dimenziji kantuje i lakira bezbojno i sve u kontejner brodom salje gdje god hoces! Mozes da narucis i samo za jednu kuhinju ako mozes da opravdas troskove transporta!

E sad istina je da je stvar kineseka, izgleda da je njihov "izum" ova spreploca sa melaminom.
Valjda da bi sakrili nalicje spera "sh" ili "ш" kategorije koje niko nece, presvulki su sper lepo melaminom i stvar ide.
Doduse sreo sam i furnirani sper sa egzoticnim drvetom ali i sa egzoticnom cenom.
E a kad odes do ujaka u Amerku onako muski lupi pesnicu u zid i kad probijes gips karton i pesnica ti zavrsui u drugu sobu, lepo ti njega pitaj "Jeli bre zar od kartona pravite zidove".
Ipak prvo proveri jeli zid od gips kartona ili od opeke, posto je i ujak iz ovih krajeva
Last edited by dikar on 06 Mar 2011 16:12, edited 1 time in total.
Mi smo malo u zabludi sto se njihovih kuca tice, napravio ujak na selu kucu 250m2, vecinu materijala dovezao kontejnerima iz Amerike. Jednostavno nisu mu se svidjeli nasi materijali kad je otisao na stovariste ni cijenom ni kvalitetom! Kad sam mu pomagao da pretovari iz kontejnera na kamion robu mislio sam "lud covjek" pa dotjerao gipsane table, parket, OSB ploce, sanitarije, kuhinju, plakare, farbe, PUR pjene, ljepila gradjevinska,metalne buzire za kablove instalacione, pec za centralno grijanje, plocice, eksere, sarafe, ma skoro sve!!! Al kad sam bio da mu ''pomazem'' oko gradnje vidio sam u kakvu nas je zabludu dovela Holivudska filmska produkcija!!!dikar wrote:![]()
E sad istina je da je stvar kineseka, izgleda da je njihov "izum" ova spreploca sa melaminom.
Valjda da bi sakrili nalicje spera "sh" ili "ш" kategorije koje niko nece, presvulki su sper lepo melaminom i stvar ide.
Doduse sreo sam i furnirani sper sa egzoticnim drvetom ali i sa egzoticnom cenom.
E a kad odes do ujaka u Amerku onako muski lupi pesnicu u zid i kad probijes gips karton i pesnica ti zavrsui u drugu sobu, lepo ti njega pitaj "Jeli bre zar od kartona pravite zidove".
Ipak prvo proveri jeli zid od gips kartona ili od opeke, posto je i ujak iz ovih krajeva
off topic
Nego dok sam danas guglao sper plocu sa melaminom naisao sam na mdf sa melaminom
http://jameszdbmc.en.made-in-china.com/ ... d-MDF.html
Nego dok sam danas guglao sper plocu sa melaminom naisao sam na mdf sa melaminom
http://jameszdbmc.en.made-in-china.com/ ... d-MDF.html
Last edited by dikar on 06 Mar 2011 21:14, edited 1 time in total.
sperploca je nesto najcvrsce i najskuplje sto ima kod nas na trzistu.Ja koristim furnirani sper,furnir hrsas obostrano 20mm.kvalitet super a cena jos bolja.Neznam sad sigurno ali sam racuno daje jeftinije izlepiti od suvog hrasta ali je sper jaci i sigurniji i naravno manje posla u izradidjuro2 wrote:Planiram raditi neke stvari od šperploče, ali posto nisam nikada radio sa tim materijalom nisam upoznat sa njegovom cvrstocom.
Sper ploca je idealno resenje za recimo, police. Inace, kod nas je izbor sper ploce jako slab. U Beogradu ga ima ali kod mene u Pozarevcu jako tesko. Takodje je dobro koristiti sper za dno fijoke ili za tablice na vratima. U tom slucaju moces i da lepis tablicu za okvir.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."