dali bi moglo?

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
terzin
Zarezivač olovaka

dali bi moglo?

Post by terzin »

Postovani prijatelji u skorije vreme sam postavio temu list cirkulara i bili ste iscrpni u odgovorima ali ja i dalje nisam siguran sta da radim pa citajuci postove o festoolovom rucnom cirkularu ts55 na ovom forumu i gledajuci malko po netu vidim da je mozda tracak sunca za mene ali bih vas zamolio ako neko iz licnog iskustva moze da mi kaze dali bi moglo pristojno iseci materijal za jednu kuhinju prosecne velicine nekih 2metara nemislim za jednu bukvalno ali dali bih mogao da secem kompletno delove koje trebaju jer za formatizer i nemam a nezelim vise da mi deru kozu s ledja.Unapred zahvalan na bilo kakvom odgovoru malo mozda jesam zaguljen ali eto:rodna:
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Pošto ti naplaćuju sečenje u Senti? Po dužnom metru?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

"dali bi moglo?"
MOŽE ali ivericu vec moras da kupis, pa kad si je kupio sto ti ne bi i isekli, malo ko naplacuje secenje posebno i treba da znas da sa tom i slicnim masinama bez predrezaca neces nikad da dobijes onaj kvalitet reza a da i ne preicamo o vinklu elemenata koji je opasno vazan
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

definitivno bi uspio, kvalitet rezanje je vrlo dobar ali savrsen nije. pogotovo ako se koristi nekvalitetnija iverica ( tj nekvalitetnija folija na njoj ). no nevjerujem da bi na kuhinji od 2m ( ma i na 10m ) mogao niti priblizno isplatiti cijenu stroja plus:
-rezanje pod pravim kutem
-formatiziranje ( optimizacija ploca )
-manevriranje sirovim plocama ( cca 5,5m2 svaka )
bozama
Majstor

Post by bozama »

Nisi nam rekao koliko ti naplaćuju sečenje!
Ja lično ne bi to nikad radio jer moraš razmišljati o dodatnim poslovima kao što su prevoz velikih komada, planiranje materijala iz table što moraš priznati u svrhu uštede u odnosu na kompjuterski program teško da možeš da nadmašiš a da te pošteno ne zaboli glava pa zatim tek dolazi kvalitet reza pa tačnost pa... juhuuu da se naradiš dok ne skrojiš elemente. A tek kantovanje, znači isečeš elemente kod svooje kuće pa ih opet transportuješ na kantovanje pa ih opet vraćaš.
Da imam para kupio bih tog Festool-a sa sve uživanjem pa makar se isplatio posle 5 godina :)

pozdrav.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Као што моји предходници кажу можеш , али ако икако можеш немој.
Никада рез није као на форматизеру , мада би ти то могао да решиш из два пролаза (прво истосмерним резом до пола плоче или мање и другом нормалним резом) или ( да оствљаш надмери па са абрихтером да поравњаш .
Али превоз целих плоча , па искоришћење , па ...
Дајцене резаног и целе плоче па да видимо .
Е да и стално оштрење тестера , па већи бројњих због тога ...
terzin
Zarezivač olovaka

Post by terzin »

pa metar duzni placam 20 dinara sa sexy programom koji imaju neki dan sam uzeo tablu lezonita i kad su je isekli na 3 dela isti program mi je naracunao nekih 250 dinara odakle silni metri niko nezna uzmi ili ostavi.a sledeci koji sece materijal mi je na 30 km koji nista bolji nije.po poslu placam nekih 2000 dinara za uslugu secenja a metar univera naplacuju od 900 do 1600 i da ajd malo da idem u of topic kantovanje isto nemogu da placam jer je melaminskom trakom nekih 35 dinara duzni metar za neke sve ovo sto ja pisem je smesno i neshvatljivo ali vreme je tako i ljudi gledaju gde je jeftinije za par stotina dinara pa isto tako i ja gledam gde god mogu da ustedim
Last edited by terzin on 01 Mar 2011 16:28, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Festool je alat iza kojeg su sve druge profi marke nekoliko koraka u nazad, ali on ipak nemože parirati stacionarnim strojevima u tvom slučaju cirkularu.
Ako si ga možeš priuštiti kupi ga i nečeš požaliti ali za namjenu krojenja nećeš imati kvalitetu kao na raskrajaču.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja imam prethodnu varijantu ts55 (ap55) kojoj je glavna razlika u tome sto nije potapajuca. Ostale stvari su skoro identicne (skoro, ima jos par zezalica na ts modelu, ali ne kljucnih).
Masina jeste odlicna, sece zaista dobro, moze s njom jako puno toga da se uradi. Fenomenalna je kada na terenu treba nesto da ukrojis, i dace vise nego pristojan rez (sa ostrim listom naravno), al kao sto rekose kolege, jednostavno nije i ne moze biti ono sto je stabilni cirkular sa predrezacem.

Jednostavno koliko god pazljivo merio, nikad neces uspeti da dobijes onako precizan prav ugao kao na formatizeru. Koji god trik da upotrebis, nikada ne mozes dobiti isti kvalitet ivice... O produktivnosti da ne govorimo.

Cena ts-55 nije uopste mala (sa sinom u koferu oko 540 evra u Nemackoj). Racunaj odmah da ti treba bar jos jedna sina od bar 140cm (jos 87 evra) i veza za njih dve (16 evra) i barem dve stege (70 do 100 evra, zavisno da li je obicna ili brza).
Kad sve to saberes (a sve ti to treba da bi mogao da seces iz table) dobacis do oko 750 evra, plus verovatno ono sto nasa drzava i trgovina uzmu (ne znam tacno za odnose cena tamo i ovde). Ne zaboravi da ima i potrosnog materijala (recimo guma protiv krzanja sa donje strane sine se menja, listovi cirkulara se tupe...)
To je cifra za koju treba odraditi prilicno posla da bi se isplatila.

Sa druge strane, ti imas problem koji nekeko pokusavas da resis. Da li si probao, ako vec smatras da ti se ne isplati sa dobavljacima kod tebe, da proveris da li neki iz drugog mesta rade prevoz, i kako bi ti se to uklopilo? Nije tesko obrnuti par telefona, i jednostavno se raspitati za cene i uslove, ne moze da boli. Neki od njih dosta brzo odobravaju i rabat. Znam par kolega odavde sa foruma kojima dovoze materijal pa ako se njima isplati...
Nije uopste obavezno da to bude jako blizu. Imas proizvodjace/trgovce koji se "probijaju", pa traze musterije i u mestima koja su dosta daleko od njihovih sedista.
terzin
Zarezivač olovaka

Post by terzin »

hvala mbole na iscrpnom odgovoru,nekako mi je jasnija situacija i mislim da imam jednu ideju :forvonad:
Post Reply