Montiranje šarki

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

au bre momci koliko informacija,pitam se kako sam do sada ja radio.:(
imam neke osnovne parametre,od kraja fronta do pocetka rupe sarke(35mm)stavljam 5mm,a od ruba vrata80-100mm(osovinski),nikad problema do sada.:)
jedini problem vam se moze javljati ukoliko postolje sarke nosi oznaku 1 ili 2,ja uglavnom uzimam O)oznaka na postolju sa zadnje strane pise h=0.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da se ne razumemo pogresno. Nisu standardi "sveto pismo". Pravljeni su ormani i pre nego sto su standardi nastali. Prave se i danas van standarda, pa nikom nista.
No ako se koriste standardi onda neke stvari umeju da budu lakse, a i jeftinije. Pogotovu ako se pravi veca kolicina.
Na primer, ako koristis uvek sistem gde je prva rupa na boku na 8mm i ekscentre, napravis sablon i jednostavno svaki korpus busis na njemu. Nema nikakvog premeravanja, odmeravanja...
Ako su ti visine korpusa standardne, isto tako su ti standardne i visine vrata. Ako se visine korpusa uklapaju u 32*N+16 onda za svaka vrata mozes da busis rupe za sarke na 55mm (56-1) ili 54.5mm (56-1.5) (zavisi da li smanjujes vrata u odnosu na korpus za 2 ili za 3mm). Takodje napravis trivijalan sablon za stubnu busilicu ili glodalicu i samo gurnes cosak od vrata u njega. Nebitno da li su vrata 30 ili 90cm visoka.
Musterija kojoj si nekada radio, hoce da promeni vrata (recimo zeni se boja vise ne slaze sa novom keceljom :))? No problem, samo ga pitas da izbroji rupice ili da izmeri visinu vrata i vec tacno znas gde na njima idu rupe za sarke, nema potrebe da ides do njega.
Hoce da u elementu koji je imao vrata sad ima fioke? U perforaciju se tacno uklapaju sve vodilice. Nema potrebe za "nisanjenjem" i dodatnim sablonima da bi leva i desna vodilica bile na istoj visini. Rupe od perforacije jesu na istoj visini i samo ubacis tiplic i prisrafis vodilicu.
Trenutno nemas posla, ali pretpostavljas da ce naici uskoro? Napravi 10-tak bokova. Naiso je posao al je bok malo visi nego sto bi trebalo? Potkrati ga odozgo za 32/N i imas bok koji ce se uklopiti (nazalost za produzavanje nema recepta :)). To sto si bacio tanku slajfnu materijala je mnogo manja steta nego da si u frci sa vremenom.
Bok za donje korpuse ti je uvek isti. Uopste nije bitno sta ce doci u njega (police, fioke, mesano, neki zicani element...), svi ce se uklopiti u perforaciju.
Mozes da napravis i dna/plafone. I oni se uklapaju obicno u neke standardne mere tipa 40, 60, 80cm. Jeste bice i neki od 32.5cm, ali onda ces samo njega praviti kad nema vremena.

Postoji gomila standarda koji se uklapaju izmedju gradjevine i stolarije. Na zalost kao ni stolari cesto ih ne postuju ni gradjevinci. Na jos vecu nasu zalost, mi dolazimo posle gradjevinaca, pa oni nama "uvale kosku". Zidovi u kuhinjama bi trebalo da budu umnozak 40cm, a ne da imate zid koji je 136cm. Prostor izmedju vrata i bocnog zida treba da bude minimum 60cm. Takodje ako postoji neki dimnjak, ili tako neko "izbaceno cose", ono treba da bude 60cm (a ne ko kod mene u kuhinji 55). Nisu dzabe svi sporetii duboki bas 60cm, sve masine za sudove isto tako. Zamislite da imate sporet od 70cm dubine. Gde naci plocu sa kojom bi se uklopio?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Na primer, ako koristis uvek sistem gde je prva rupa na boku na 8mm i ekscentre, napravis sablon i jednostavno svaki korpus busis na njemu. Nema nikakvog premeravanja, odmeravanja...
Samo jedan mali amandman (čitam sad ove postove koje sa,m prekočio)

Prva rupa fi 8mm se buši na 8mm ako je debljina pločastog materijala 16mm (što je i logično ako želiš da tipl prolazi kroz sredinu kant strane). Ako se radi sa ivericom debljine 19mm, prva rupa se buši na 9,5mm od donje ivice itd... Brojanje prvih 32mm počinje od centra te rupe. Ovo nije standard jer različiti proizvođači okova početak serije od 32mm definišu na različite načine...

Predlažem da se pogleda ova temau kojoj ima više napisano o standardima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ustvari polozaj te donje rupe zavisi od dva faktora.
Debljine iverice i ekscentara koji se koriste. Ima tanjih i debljih ekscentara, tako da nije svima polozaj rupe isti, a ekscentar bi trebao da bude ravan sa gornjom povrsinom ploce.
mate512
Zarezivač olovaka

Post by mate512 »

mbole, malo je tu previše standarda. ubit ćeš nekog s tom šumom podataka. :sova:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam ih ja pisao :)
Al tu su, pa sa njima moramo da zivimo i radimo, a kad vec moramo, onda ih je bolje znati, da ne bi bilo puno skarta :)
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Treba mi jedan savet i ako sam sada vec to namestio zanima me u buduce kako ispravno da radim.

Danas sam od postojeceg da nazovem drvenog sanduka na kom stoji tv napravio da bude ostava u sredisnjem delu. Na pod sam montirao lasonit plocu a na gornjem delu sam montira brodske sarke da moze da se odize.
Image

Dim. su bese 3cm sirina (do zgloba) a visina 5cm. A tkz sanduk je od iverice/medijapana/univer nisam ni ja siguran posto ne razlikujem.

Ja sam to zamislio sa unutrasnje strane monitram da taman zglob bude do ivice sa stranicom znaci u ravni i onda usrafim za gornju plocu i lepo otvaram gornji deo taman tolko da mogu stvari komotno da se potrpaju. Ali kada sam to sve obavio jedva da sam odigao gornju plocu 20-30cm. Gornja ploca udara u zadnju stranicu a namestio sam tako da sve bude u ravni. Mislio sam da nisam dobro okrenuo sarku ali kada sam malo promislio vidim da to ovako ne ide.
Zatim sam sa spoljnje strane montirao sarke, prednju plocu taman tolko isturio nazad da se lepo poravna druga strana sarke i time sam dobio ono sto sam hteo.

Mene zanima gde sam pogresio? Da li sam kupio pogresne sarke za ovu namenu? Da li su mozda dobre ali su kratke? Sada dok ovo pisem mislim da sam izgleda trebao da izvucem malo plocu kao sto sam uradio i da sam tako montirao samo sa unutrasnje strane a ne sa spoljne.

Treba mi da znam za ubuduce. Posto isto treba na nekim policama da namontirom vratanca pa sam kupio iste te sarke ali manje. Jedna vrata vec postoje (druga cu iseci) ali su sarke slomljene pa sam kupio nove. Na ivici vrata postoji zljeb koji je urezan na velicini sarke i tu je nalegala prethodna sarka. Da li to znaci da samo tako moze da se namotira a da ujedno kolko tolko estetski lepo izgleda?

Nadam se da nisam konfuzan :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost jesi :)

Daj neku slikicu/crtez pa da vidimo sta si radio.

Inace ove sarke ti nisu za ivericu/medijapan i slicno. Iverica se lako cepa. Zato su klap sarke i napravljene tako da se srafe u srtanicu table a ne u njenu ivicu. Postoje i sarke koje nisu klap ali su krive tako da se srafe u stranicu.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Jel mozes da mi kazes naziv tih sarki? Ipak je iverica nesto najcesce sto se koristi pa ako budem jos nesto radio radicu sa njom. Ne bi ipak da se zezam sa skupljim materijali :)

Evo slike:
Image

Ono sto se vidi da je malo razvaljeno i da je spala crna boja to je jer sam skidao plocu koja je bila lepljena keks tiplama. Lupao gumenim cekicem, malo podbao sravcigerom,... :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako hoces da imas ovaj prepust sa zadnje strane, sarke se montiraju ovako:
Image

Kada bi radio sa drvetom, jos bi trebalo malo ukopati donju stranu u vertikalnu plocu, ili naci model sarki koje su malo savijene pri kraju, tako da njihove dve ploce lepo leze jedna na drugoj kada je sarka zatvorena.
Medjutim, posto radis sa ivericom, ovakve sarke ne odgovaraju, jet hoce da rascepe ivericu na mestima gde su srafovi.
U tom slucaju bolje je korisititi klavir sarke. U sustini izgledaju isto, smao sto su dosta tanje i idu celom duzinom (kupuju se na metar). Srafe se sitnim srafovima na puno mesta, tako da se opterecenje raspodeljuje i ne dolazi do cepanja.
Sarke sa krivom donjom plocom ces jako tesko ovde pronaci.

Ukoliko nije neophodan ovaj prepust sa zadnje strane, mozes da koristis obicne klap sarke, ili isto klavir sarke.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Hvala puno na pojasnjenju. Imacu u vidu sledeci put kada budem nesto radio a i svakako cu videti pre toga da se ovde konsultujem.

p.s. jel ovo neki programcic gde ima gotovo stamp-se ili si to negde na brizu iscrtao?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"programcic" se zove SolidWorks, i prilicna je gromada od softvera.
Ima za njega da se nadje i raznih gotovih modela po netu, ukljucujuci i sarke, ali ovo sam iscrtao na brzinu (brze nego da trazim po bibliotekama na netu)
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Pa to je dodatak od CAD-a. Uf, neka hvala :). Ja reko ima nesto lako i jednostavno za skiciranje...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Niti je dodatak, niti je CAD (ako mislis na Auto CAD) :)
SW je program za modeliranje, sto je malkice slozenija stvar od crtanja za koji je u sustini napravnjen ACAD.
Imas Google Sketchup od jednostavnijih.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Ukucao sam u google pa sam video da se spominje CAD ali kako god ipak je prilicno ozbiljan program i deluje svemoguc.
Probacu ja ipak ovaj googlov Sketchup, hvala na preporuci.

Poz
Post Reply