Nakon dva "prosta" odvijanja i zavijanja proklizace skoro svaki sraf u iverici ili bilo kojem slicnom mekanom materijalu. Zato se sraf kada ga ponovo zavijas prvo gurne u rupu, onda okrece rukom ulevo i gura dok ne "preskoci", zatim polako zavije rukom koliko da uhvati prethodni navoj i tek onda zavija ponovo (ne mogu da verujem da ovo ne znas).
Poceli smo pricu od klasicnog 4X50 a ne od SPAX-a
Precnik srafa 4X50 (i SPAX-a) je 4mm, precnik malog konfirmata je 5mm.
Stablo 4X50 je 2.5mm, stablo malog konfirmata je 3.4mm
Malo geomerije kaze da oba imaju skoro istu povrsinu navoja (spax i 4X50 2.355, a mali konfirmat 2.512). SPAX zaista ima tanji navoj ali ne i klaiscan 4X50. Pri tom veci spoljasnji precnik kod malog konfirmata daje bolji raspored sile unutar materijala nego onaj na manjem precniku (iako je povrsina naleganja ista), a ovde je uvek problem materijal ne sraf, posto je materijal taj koji "pusti".
Sto se tice "prozracivanja" ne vidim zasto bi se ono desavalo. Na duzini od 60cm, univer je sasvim dovoljno ravno isecen (osim ako si ga sekao "iz ruke") da bi "legao" na drugu plocu i pri sasvim malom pritezanju, a mali konfirmat mozes da pritegnes "ko sivonja" bez ikakvih problema. Pre ce da ti se desi da prokliza imbus nego da se konfirmat iscupa iz univera (a mnogo pre ce da prokliza PZ).
Torziju sprecavaju ledja elementa, nikav sraf to ne moze da resi posto je jednostavno poluga prevelika.
Imam utisak da si radio sa kilavim" malim konfirmatima, kakvih zaista ima najcesce u prodaji, pa da odatle vuces losa iskustva. Problem su im najcesce los dosed za imbus i nepravilan (grub) navoj.
Zasto bi dva puta uvrtao 5X60? Pa kad sam vec dosao dotle da moram da ispravljam jednom gresku, valjda cu da drugi put razmislim i ne napravim je ponovo? A ako treba i treci put... onda je to samo moja greska i sraf nema nista s tim

Inace kad moras da krenes sa vecim srafom, sve sto si pre toga radio racunaj da je pokidano, pa sa bilo kojim da si radio. Jedino sto ce drzati je onih dodatnih 10mm.
Kako mislis "da iscupam" SPAX? Srafilicom? Ili mislis da ga vucem rukom? Srafilicom ladno, a rukom naravno nikako, ali to isto vazi i za mali konfirmat.
Ne postujem pravilo

Cak na protiv, nikada ne srafim na toj udaljenosti vec obicno oko 5cm od ivice, iz prostog razloga sto se na 37mm od ivice nalazi perforacija 32/37. A moram da priznam, da za to pravilo nikada do sada nisam ni cuo. Odakle ti je to? Sa ovog USA sajta?
Kod donjeg dela korpusa bokovi tipicno "leze" na donjoj ploci, tako da sama tezina korpusa, ploce i svega onoga sto se unutra nalazi pritiska bok na plocu. Viseci elementi su tipicno dubine 35cm, tako da ce tu jako tesko "da duva promaja".
Dva "lepotana" ili 5 istih ili bilo kojih drugih ni u kom slucaju niti mogu niti treba da izdrze silu uvijanja korpusa. Uvijanje sprecavaju ledja i nema tog srafa niti kolicine srafova koji ce to da izdrze, posto je jednostavno poluga ogromna. Sraf je dug 5cm, a korpus je visok 75cm. Odnos 1:15. Ustvari jos gore, sraf ulazi u bok neka 3cm, a bok je visok 71cm, odnos 1:23. Ni tada nece pustiti sraf, pocepace se iverica.
No da probamo da stvar svedemo na "proste cinioce":
Uvek pusta iverica, nikad ne pusta sraf.
Sraf treba da obezbedi dovoljnu silu pritezanja, kao bi dve ploce korpusa bile fiksirane jedna za drugu i ne bi mogle da se pomeraju medjusobno, sve dok sila ne predje granicu izdrzljivosti iverice.
Ako se oko ovoga slazemo, ostaje samo da vidimo koji od tri pomenuta srafa moze da ostvari najvecu silu pritezanja, a da se ne iscupa iz boka iverice. Klasican 4X50, SPAX 4X50 ili mali konfirmat (veliki mislim da je svima jasno da je ovde nadmocan).
Ja tipujem na mali konfirmat.
Nazalost nemam odgovarajuci moment kljuc kojim bi to mogao da lepo izmerim, ali probacu "divljom" metodom, postepenog povecavanja momenta na srafilici pa "kad pusti" (sad je malo kasno, a zena mi spava, pa ce proba da usledi tek sutra).
Samo jedno pitanje, da bi test bio "fer"? Da li za SPAX ili 4X50 busite neku predrupu u kantu ili busite rupu samo u "ploci" a u kant zavijate "direktno"? Koliko znam samo za konfirmat se busi predrupa pune dubine u kantu (posto jednostavno mora), a srafovi se uobicajeno zavijaju bez nje, vec samo sa rupom kroz plocu.