Pomoc oko greske posle farbanja sa PU lakom (alcea)

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Juce opet nista nije odradjeno ali sam sve pripremio opet kako je rekao.

Sto se tice ivica (kanta) naneo sam git za drvo na vodenoj bazi i valjda ce to biti dobro.

Najvise me brine da opet nedobije visok sjaj jel ovo sto je ispolo je sve mat i hrapavo pod prstima.

Dali je stvarno potrebna komora za farbanje da bi dobili visok sjaj ili moze u nekim "kucnim uslovima" da se dobije. Znaci neka prostorija koja ima dobar protok vazduha i koja je namenjena samo za farbanje?

Pozz.
Ko nece nadje razlog, ko hoce nadje nacin!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ima jedna narodna izreka o rđavom k***** :D
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

goran1 wrote:Juce opet nista nije odradjeno ali sam sve pripremio opet kako je rekao.

Sto se tice ivica (kanta) naneo sam git za drvo na vodenoj bazi i valjda ce to biti dobro.

Najvise me brine da opet nedobije visok sjaj jel ovo sto je ispolo je sve mat i hrapavo pod prstima.

Dali je stvarno potrebna komora za farbanje da bi dobili visok sjaj ili moze u nekim "kucnim uslovima" da se dobije. Znaci neka prostorija koja ima dobar protok vazduha i koja je namenjena samo za farbanje?

Pozz.
jel on to tebi radi dzabe?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

goran1 wrote:Dali je stvarno potrebna komora za farbanje da bi dobili visok sjaj ili moze u nekim "kucnim uslovima" da se dobije. Znaci neka prostorija koja ima dobar protok vazduha i koja je namenjena samo za farbanje?
Komora jeste dobra, ali nije apsolutno neophodna. Automobili su se decenijamam farbali po garazama koje su bile detaljno ociscene i polivene vodom.
No u tom slucaju prostorija ne treba da ima dobar protok vazduha (za disanje se snadji :)), posto ce taj vazduh sa sobom nositi prasinu.
Ako nemas garazu, preporuka za kucnu prostoriju je kupatilo. Ukloni sve sto moze da bude ofarbano, pokrija najlonom ono sto ne moze, sve lepo poprskaj vodom (i zidove) kako bi sprao svu prasinu da nema sta da leti, prestani da dises :) (ili barem navuci masku) i farbaj.

No, bice na kraju: da je Pera odmah otisao u ...

Trazi ti njemu da on tebi lepo vrati pare, i idi kod nekog pravog farbara.
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Ma farba mi dzabe e mozda zato sve ide kako ide....

Nego sad sam se zainteresovao za farbanje pa me interesuje dali neko zna koliki protok vazduha treba da je u prostoriji za farbanje?

Sve to stoji da prasina najvise utice na visok sjaj, mislim i ako se desti tako nesto moze da se ispolira i da bude ok.

Ako prostorija ima dobar protok vazduha i bude ociscena od prasine itd... mislim da bi tu moglo da se dobije visok sjaj bez problema.

Mogli bu urednici da otrvone temu gde bi se pisalo o raznim farbanjima,pripremama i greskama:( itd...

P.S Mogu slobodno da kazem da je ovo jedan jako dobar i kvalitetan forum. Hvala svima na savetima i sugestijama.

POzz
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Za visoki sjaj treba da je farba u visokom sjaju,isto tako i katalizator za visoki sjaj,i razredjivac utice na visoki sjaj.A prasina ne utice bitno na stepen sjaja,sem ako je bas velika koncentracija prasine pa matira lak.Protok vazduha bez agregata-ventilatora-turbina tesko se moze postici.Sve zavisi koji protok vazduha tj komore zelis da imas,ima komore sa nad pritiskom i komore sa pod pritiskom.Ima ovde negde sam vec pisao o tim komorama,malo potrazi.Za ovaj tvoj poslic moze posluziti i prirodni ventilator u ranim jutarnjim satima,kad nema insekata,moze se navece i prostor gde bi se postavio stalak za farbanje dobro nakvasiti-poprskati vodom.Jos da napomenem da je boju bitno procediti kroz sitku najmanje 190 mikrona.Odlagati u zatvorenu prostoriju gde nema letecih insekata i dobro ometenu i bez propuha bar u prvi sat vremena dok boja ne uhvati na prasinu.Tako izlakirano treba da ostoji najmanje 12 h da bih se smelo montirati.Ako si nezadovoljan ofarbanim elementima i zelis jos veci sjaj i manje prasine,onda ti sledi poliranje,naravno tek posle tri do cetiri dana susenja.O samom poliranju kad dodjes do tog djela.
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Hvala salchi-ciro na odgovoru.

Kad sam kupovao boju dobio sam sve sto treba a to je: bela podloga,razredjivaci herter za podlogu a uz boju sam dobio: boju, razredjivac i herter.

Na svakoj boci je pisalo sta je sta i razmera, ali majstor je sve to od oka sipao tako da je razredjivac potrosio sav a herter je ostalo a pisalo je za razmerukoliko se cega mesa...

On kaze da hertera netreba previse zbog brzeg susenja farbe?

Logicno bi bilo da je trebao da pomesa u razmeri koja je pisalo na flsicama jer ja mislim da to tako treba.

Gresku koju je namestio je: nije procedio farbu i nije obrisao frontove od prasine, ja kao laik bi to uradio i mislim da bi dobio mnogo bolje ofarbane frontove.

Interesuje me dali je razredjivac i herter isti za podlogu i boju i koju polir pastu je dobra za poliranje ofarbanih frontova?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

za podlogu imas poseban katalizator(ucvrscivac) a za zavrsnu poseban,razredjivac kao sto je ciro rekao ako hoces sjaj onda mora biti taj jer on sporije susi a to je i cilj sjaja.obavezno mesati i katalizirati sa vagom tezinski(nije isto i zapreminski)kako je proizvodjac naglasio(u principu uvek dobijes teh.uputsva od distributera),poliranje mozes vrsiti raznim pastama i mlekom.
neka srednja pasta koja ce ti odraditi posao je farecla G3(ja je koristim)i lepo se pokazala(odnos cene i kvaliteta)vrlo je bitno podesiti viskozitet farbe tako da nema"curaka",a ni narandzine kore(farba mora da se "zategne"iliti razlije,onda ces poliranjem zavrsiti posao i biti presrecan(staklo staklo):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto volim "pametne" "majstore".
Oni indziliri sto su smuckali te farbe pojma nemaju koliko cega treba da ide i u kom odnosu. Treba Mika moler da im objasnjava, da to moze onako iz ruke, i od oka, al iz njegove ruke i od njegovog oka. Jer kako bi on inace bio majstor?

Ako se resis da radis sam, ciro i singer su ti vec napisali skoro sve.
Pada mi na pamet da dodam jos:
Za brisanje (uklanjanje prasine) pre farbanja imas u boljim auto farbarama "medenu krpu" (tack cloth). Izgleda kao obicna krpica koja je lepljiva na dodir. Sluzi da pokupi i najmanju truncicu prasine (zalepi se za nju). Pre samog pocetka spricanja, jednostavno njome prebrises.
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Majstor je povono ofarbao i sve je isto ispalo.

Ovih dana idem da kupi pistolj za farbanje i pripremnu grupu a kompresor cu pozajmiti od njega.Nevredi vise da mi farba posto nema pojma sa farbanjem.
Prosli put je sipao ostatak farbe u limenku sa farbom i cudi se kako se stegla boja, a sutra ce on zvati farbaru gde sam kupio farbu da pita zasto je dobio 2 razredjivaca, jedan za podlogu 2 za farbu, kad bi trebao da bude samo 1 razredjuvac.Frontovi nelice ninasta a jos mu se slivala farba, sramota me da postavim slike.:mad:

Ja do sad nisam nikad farbao, ali sam radio u prodavnici koja prodaje farbe za kola,pu i ostalo.

Znam teoriju pa cu probati da ofarbam, samo cu se pridrzavati pravila i verujem da cu 100% bolje ofarbati od njega!!!

Pozz
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

drzim ti palceve za hrabrost!!!:D:D:D
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ne kupuj HVLP pistolj ukoliko je slab kompresor,pripremna grupa ti netreba osim ako je komp. mator pa pljuje ulje(to ces lako utvrditi ako ispustis kondezat dole na ventilu kazana(ako ima vise ulja od vode onda dzaba ti grupa))spasice te sasvim dovoljno mini separator ispred samog pistolja(to je i najbitnije),nemoj farbati po velikoj vrucini nego sve pripremis navece pa na "sabajle" krenes.:)
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Samo polako ,tu smo objasnjavat cemo etapu po etapu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako ti nesto znaci ovih dana farbam kuhinju(ali u matu)mogu da ti izpocetka slikam etape pripreme i farbanja,pa postavljaj pitanja dok sam u hodu da ti ispomognemo koliko mozemo.:) pozdrav!!!
Last edited by singer on 03 May 2010 21:49, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Kako čitam muke ovog čoveka sve mi se više čini da nije dobio dobar savet odmah na početku,
kakvo ludilo neka ti je bog upomoći !!! Ufff
Dva put zine , a tri put slaže
Post Reply