pozdrav svima!
potreban mi je plakar, pa sam u dilemi za vrata. da li postaviti standardna vrata ili klizna.
plakar je takav da bi morao imati
a) 18 - dva reda po 9 standardnih vrata ili
b) 4 klizna vrata na nosacima-sinama.
pitanja su zavarijantu b:
1-koliko je komplikovano napraviti slicno u varijanti - sam svoj majstor. sva secenja iverice su poverena stovaristu
2-koje je resenje trajnije
3-sta uzeti od prateceg materijala-sta svakako izbegavati
4-u slucaju plakara, sta je bolje da se sina oslanja dole ili da visi od gore
5-gledao sam neke sisteme
proizvodjac PROTON WORKSHOP
modeli MASTER GORNJI, MASTER DONJI
da li to vredi icemu, kakav je kvalitet
neko licno misljenje je da je a) lakse za izvesti, ali b) je daleko lepse, zanima me da li je b) kvalitetno resenje, narocito sa pomenutim pratecim elementima.
http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=1631
ili http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=1630
plakar - klizna ili standardna vrata
plakar - klizna ili standardna vrata
Last edited by zid on 07 Oct 2009 11:29, edited 1 time in total.
Meni se ti sa kliznim vratima dopadaju zato sto mozes mnogo slobodnije da sredjujes unutrasnjost (mozes da uopste ne pravis korpus, pa onda kacis police ili sta vec zelis direktno na zid), i naravno zato sto zauzimaju manje slobodnog prostora u sobi.
Nazalost nisam jos imao prilike da pravim neki, tako da ne mogu da dam nikakav savet (mada postoji mogucnost da cu se uskoro upustiti i u to).
Nekako mi se cini da bi gornje vesanje moralo da na duze staze da bolje rezultate, posto se (dugacka) vrata nece kriviti od sopstvene tezine. Naravno mehanizam mora da bude odgovarajuci. Koliko sam ukapirao, glavni trik je pogoditi upravo mehanizam za odgovarajucu tezinu vrata.
Nazalost nisam jos imao prilike da pravim neki, tako da ne mogu da dam nikakav savet (mada postoji mogucnost da cu se uskoro upustiti i u to).
Nekako mi se cini da bi gornje vesanje moralo da na duze staze da bolje rezultate, posto se (dugacka) vrata nece kriviti od sopstvene tezine. Naravno mehanizam mora da bude odgovarajuci. Koliko sam ukapirao, glavni trik je pogoditi upravo mehanizam za odgovarajucu tezinu vrata.
Ja sam radio ormare i sa jednim i sa drugim mehanizmom. Ako se odlucis za klizna vrata, obavezno ih vjesaj gore na strop, a dole samo vodilice koje drze vrata da ne hodaju unutra-van. Koristim klizace i tockice od FGV-a, i zadovoljan sam. Kvalitetni su i sa vanjske strane se nista ne vidi (ima slika u mojim radovima). Opcija sa kliznim vratima je malo skuplja, ali ipak tu se nema sta pokvariti kasnije.
Mbole, ne moras praviti korpus ni za obicna vrata, mozes samo napraviti okvir na koji ces pricvrstiti fronte.
Mbole, ne moras praviti korpus ni za obicna vrata, mozes samo napraviti okvir na koji ces pricvrstiti fronte.
sa zenom i cikularom nije se saliti!