Amortizeri

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
User avatar
nikola28
Majstor majstora
Posts: 566
Joined: 22 Jun 2010 18:40
Location: Lazarevac

Amortizeri

Post by nikola28 »

Pozdrav svima.... napravio sam kutiju od iverice u kojoj stoji zamrzivac sa gornjim otvaranjem...gornja ploca te kutije je takozvana ploca stola (sira radna ploca) 1500x900x38mm, tezine blizu 40 kg koja je klap sarkama povezana za kutiju...cime podizati tu plocu da bi se koristio zamrzivac?
Znaci, klasicno otvaranje na gore, kao npr bilo kojeg sanduka, samo mnogo veca tezina....
Razmisljao sam o amortizerima gepek vrata automobila...
Da li je neko radio nesto slicno?
Hvala svima....
BR
Moderator
Moderator
Posts: 3842
Joined: 11 May 2013 08:02
Location: Beograd-Brezdje-Bor

Re: Amortizeri

Post by BR »

Moze tako, mozda moses da adaptiras neki mehanizam od kreveta, a mozes i sam da napnravis mehanizam sa polugama i tegovima koji bi prividno smanivao tezinu ploce. I bio smesten untar sanduka. Pogodis prenosni odnos da ti tezine i duzine hoda odgovaraju. Iskreno, da pravim za sebe isao bi na zadnje resenje, ono sto si sam napravio bez "uvezenih" elemenata moze sam i da popravis. A tezina na kraju ne igra nikakvu ulogu, taj sanduk neces pomerati.
User avatar
nikola28
Majstor majstora
Posts: 566
Joined: 22 Jun 2010 18:40
Location: Lazarevac

Re: Amortizeri

Post by nikola28 »

Razmisljao sam o mehanizmu za krevet, ali kod njega kraci krak ulazi u prostor, tj, spusta se,a ovde to ne moze....
A o tom mehanizmu koji bi smanjivao tezinu nisam razmisljao,ali je odlicna ideja, hvala...jos samo da razradim detalje ...
User avatar
drBouz
Majstor
Posts: 380
Joined: 29 Sep 2020 09:51
Location: Novi Beograd
Contact:

Re: Amortizeri

Post by drBouz »

Ajde kad uradis, skljocni pa se pohvali - bas me zanima kako si/ces resiti. Posto je moja licna opsesija prakticni namestaj i prakticna resenja u smislu iskoristenja prostora, posto mi jadni mali proleteri tu i tamo zivimo po malim gajbama, a kad ostarimo i izandjamo - kupimo si brodic, i otisnemo se u 3plm :) -pa je tu isto prakticno iskoristenje vrlo ogranicenog prostora imperativ, ako je covek konformista, onako generalno u zivotu, sto svako treba da bude, posto total-score ljudskih dobara koje ljudi naprave je toliki - da ima za sve, da svima bude bas onako fino i komotno. (Primecujem li ja to ovde blago levicarenje-politicarenje ?? :) :) ).
*pretpostavljam da si vodio racuna, i da nisi zarobio u kutiju onaj zadnji deo - gde je razmenjivac toplote/hladnjak, al' napisah za slucaj da mozda ipak nisi.
Post Reply