Savijanje medijapana

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Hu iverica.Da li je iko i pokušao da je savija.
VELIKE tajne MALIH majstora
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pogledaj malo predimenzionisane police sa teškim knjigama (može i bez njih :) ). Svaka je kriva. Eto recepta! Samo je potrebno imati dovoljno vremena i sačekati da gravitacija uradi svoj deo posla ;)
Bobica
Šegrt

Post by Bobica »

:cool:
djepeto
Brzi dodavač alata

Post by djepeto »

Svi se bave temom kako iskriviti mdf a niko nije pomenuo da covek hoce da napravi zvucnike tako oble.Posto sam napravio podosta zvucnih kutija znam jedno:mani se corava posla,zajebaces stvar-sigurno.Sve ces ti lepo da zalepis nekim jakim lepkom,onda da isfurniras,pa prelakiras,pa onda tek postavis zvucne jedinice.E tek onda od vibracija(zavisno od jacine i velicine zvucne jedinice),sastavi ce ti proraditi i sve ce otici u k...c.Savet,a i video sam tako napravljenu zvucnu kutiju.Prvo sto uradis je da odredis precizno oblik i radijus zakrivljenja.Zatim sa tim tehnickim crtezom odes kod stolara koji ima cnc glodalicu.Princip je sledeci.U program se ubaci tvoj crtez i kao takav koristi za isecanje,tj vadjenje izgleda tvoje zvucne kutije.Da pojasnim:za kutiju visine 70 cm potrebno je 37 parceta medijapana debljine 19mm.Toliko i za drugu kutiju.Cnc ti u sustini izvadi male ramcice koje ces ti da smislis kako ces da zalepis,ali samo po vertikali i eto ti kutija.Naravno prvo i poslednje parce ide celo,a ostala sa vadjenjem i sredine.To ti je to.Ako si spreman za taj podvig,kreni pa javi sta si uradio!
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ništa lakše treba se samo setiti a mi krivimo i tupimo pa i meni je trebalo nešti tako ali ne za zvučnike
HVALA KOLEGA
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pada mi napameti i druga varijanta: da prvo izreze komade od dovoljno debelog MDF-a, pod odgovarajucim uglovima tako da krivina moze da se isprati, zalepi ih, pa da tek onda odnese na obradu na CNC-u?
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

E jbg ovo ne razumem ali predhodni predlog je stvarno krajnje jednostavan jer zid valjka ili cevi može da se odredjuje samo što za dužinu mora da se reže dosta komada tih elemenata i naravno ono najvitnije PRECIZNOST U SPAJANJU jer je to najbitnija stavka
mbole wrote:Pada mi napameti i druga varijanta: da prvo izreze komade od dovoljno debelog MDF-a, pod odgovarajucim uglovima tako da krivina moze da se isprati, zalepi ih, pa da tek onda odnese na obradu na CNC-u?
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Isto kao i ovo gore, samo je promenjen redosled.
Djepeto je napisao da ti prvo iseku komade na CNC-u pa da ih onda lepis. Pri tom te komade naravno seku od MDF-a koji je deblji nego sto ce da bude krajnji proizvo.
Ovde prvo zalepis debele delove jedan za drugi, pa ih tek onda obradis na CNC-u.
Nacrtacu posle slikicu pa cu poslati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ih i slikice
Image

Image

Ovo je naravno jako grubo nacrtano, i nista nije prethodno preracunavano.
Znaci tvoj cilj je da dobijes ove trapeze sa druge slike i da ih onda zalepis jedan za drugi. Cini mi se da je lakse zalepiti ih ovako nego kad su vec izrezani u delove kruga na CNC-u. Kad ih zalepis, dobijes "grbav" luk, koji odneses da ti lepo poravnaju na CNC-u, ili ako nije vazna apsolutna preciznost, uzmes u ruke turpiju i smirglu...
Ako radis vise ovakvih komada, a bitna ti je preciznost luka isplati se napraviti sablon za glodalicu kojim bi ovo sam radio umesto da placas CNC (nije bas preterano jednostavan ali mi pada na pamet kako bi mogao da se napravi, ustvari verovatno bi trebala dva sablona jedan za spoljasnju i jedan za unutrasnju stranu luka).
Kazem ovo sam nacrtao samo na brzaka, kod stvarnog crtanja bi trebalo malo matematiciti, da se dobije uvek isti ugao (po mogucstvu neki zgodan), i ista duzina trapeza kako bi secenje bilo jednostavnije, kao i najmanja moguca debljina upotrebljenog MDF-a (da bi se sto manje skidalo pri obradi). Naravno ovo vazi ako je u pitanju kruzni luk, ako je to neka parabola, hiperbola ili sta vec, onda je slozenije i (skoro) nemoguce dobiti rezove pod istim uglom i na istoj duzini. Bilo bi (verovatno) moguce zadrzati isti ugao, a varirati duzinu, pa da se dobije neka slozenija kriva.

U sustini majstori koji rade na CNC-u ce ovo isto da urade od tvog crteza (sto ce verovatno i da ti naplate), a ko sto rekoh, mislim da je lakse zalepiti ove ravne komade, nego kad su vec izrezani u lukove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Veceras sam caskao sa diggerom, pricam mu kako sam krenuo da pravim excel fajlic za proracunavanje ovoga gore sto sam nacrtao, kad mi covek otvori oci i ja tek sad shvatih sta je ustvari djepeto napisao.
Ovo sto sam ja crtao je kao kad pravis bure, pa seces segmente.
Djepeto je mislio da seces kao da pravis sper plocu. Sto je u stvari daleko jednostavnije.
Za to cak nije uopste tesko da sam napravis sablon, i iseckas na glodalici.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Za to cak nije uopste tesko da sam napravis sablon, i iseckas na glodalici.
Ako želiš obe glatke strane, napraviš dva identična "nazubljena" komada i zube okreneš jedne prema drugima i tako fiksiraš i zalepiš.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad ne razumem metaba (nesto sam prolupao izgleda ovih dana), ili metabo ne razumem mene.

Ono na sta mislim je:
Iz ploce mdf-a se isece "glista" dugacka 120cm (koliko bi bila dugacka ploca da se savija) i siroka 20mm (koliko treba da bude debljina gotove ploce). Seces cime imas, recimo grubo ubodnom pa onda fino doterujes glodalicom po sablonu, ili platis da ti iseku na CNC-u.

Za ovaj konkretan slucaj gde mu treba sirina savijene ploce od 50cm, znaci treba mu 25 takvih "glisti" ako sece iz mdf-a debelog 20mm. Onda ih lepo poslaze ravnim stranama jedne nea druge (gornjom i donjom povrsinom pocetne ploce mdf-a) i zalepi.

Na kraju jos malo prebrusis i gotovo.

E sad, gde tu dodju zubi?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja sam mislio na ovakvo savijanje:

[url=img242...us/img242/8674/krivimdfmi1.jpg]Image[/url]

Kao "nacigovana" zavesa.
Ako se uzme MDF debljine 10 mm, kad se okrene zub na zub dobije se 20 mm.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skontala Minka :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Skontala Minka
Da, ovo sam malo nespretno nakačio na tvoju poruku, a radi se o drugačijem rešenju.
Lično, nisam koristio ni jedan ni drugi sistem. Ovo što ti predlažeš, čini mi se da je komplikovanije, ali robusnije rešenje. Ovo što sam ja "crtao" ne znam kako će se ponašati u uslovima pritiska od 92+ dB. Premda, PU lepak čini čuda :) Još ako se rupe između zuba popune izglodanom piljevinom...
Post Reply