Vukašine ja mislim da postoji neki nesporazum ?Vukasin_1 wrote:P.S. Citam u tvojim porukama da imas planove za akusticnu gitaru,ako imas neki plan slican onoj mojoj slici gitare ....jel bi mogao da ga posaljes?
Nažalost ja nemam ni jedan nacrt nego sam možda, pre odprilike dve godine, mere uzimao od kolege sa njegove 12-žične "IBANEZ" gitare. Onje odavno skinuo višak žica i koristi je kao 6-žičnu. Kod nje mi se dopao ton. Malo je dublji, mekan i nekako kako da kažem prosto baršunast. Ja inače nevolim zvonki ton. Možda je to zato što sam bariton a i dugo godina sam svirao bas gitaru. Čak se nosim mišlju, da mi sledeći pokušaj (ako uspe ova gitara) bude bas akustara, ali o tom - potom ! Ili, prvo skoči, pa kaži HOP !
Ako odeš na ovaj sajt:
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/vi ... rt=30.html
pročitaćeš o mom prvobitnom pokušaju sa samogradnjom gitare još 03.Aprila.ovg. a da tada još nisam znao o postojanju ovog sajta.
Međutim tu se dešava da izvesni kolega prijavljen pod imenom popgtr izgleda retko čita i posle određenog vremena ja sam se dislocirao na ovaj naš sajt. Koliko vidim ni do danas se popgtr ne javlja. Ko zna, možda je i negde na putu ili u inostranstvu.
Da nedavim a i da se ne ponavljam, tamo pročitaj te moje prve korake.
Na osnovu tih merenja ja sam od svega u AutoCad-u izradio crteže nakon merenja. Ostalo sve je skupljanje informacija sa sajtova drugih samograditelja. Upijam i analiziram sve podatke, crteže, diskusije, vrste alata pri izradi kao i materijal i na osnovu svega, gradim neku svoju koncepciju ili mešavinu. Å ta će od svega ispasti, videću !!
Analizirajući na desetine samograditelja, vidim da svaki od njih misli "da je on u pravu, i da je najbolja njegova metoda"
Ovu "IBANEZ" gitaru nisam mogao naći na sajtu Ibaneza i predpostavljam da je iz neke starije serije. Znam samo da je bila dosta skupa reda veličine tadašnjih 5-6.000 maraka.
Vrlo sličnu, ako ne i identičnu, video sam na jednom sajtu pa ti prilažem njenu fotografiju:

Postoje klasične gitare, archtop, rezofonične (rezonatorske), ozvučene ... itd.
A povrh svega i ovo:

Radiću takav korpus kao na slici, vrat je izrađen sa glavom kao na slici:

A kobilica i držač žica (koji još treba da dam na niklovanje) su izrađeni identično ovim uzorcima sa slika:

Čivije su "GROVER"
Roman smernica u izradi su mi prema sajtu: http://www.luthierforum.com/index.php?s ... entry49777
Na prvoj stranici ovog sajta je jedini plan koji je meni dostupan. Skoro svuda sam naišao da za akustične gitare prodaju planove i uputstva. Za električne (daske) ima na internetu koliko hoćeš crteža.
Pozdrav