Artcam problem

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
Post Reply
User avatar
Millosh84
Brzi dodavač alata
Posts: 5
Joined: 06 Dec 2020 08:45
Location: Beograd

Artcam problem

Post by Millosh84 »

Pozdrav. Imam problem sa artcam programom, tačnije koristim artc 2008 a vektore crtam u coreldraw 2018. Kada nacrtam npr. neki sto ovalnog oblika izvezem u dxf, zatim ubacim u artcam, linije su isprekidane i oblik se promeni. Inace koristim windows 7 32 bita, hvala
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Upisi u profilu odakle si, pravila foruma.
User avatar
ZASto
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 238
Joined: 01 Dec 2013 11:15
Location: Београд, Врачар
Contact:

Post by ZASto »

Da si pomenuo Aspire pa da ti pomognem, ovako :( ...
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
User avatar
Millosh84
Brzi dodavač alata
Posts: 5
Joined: 06 Dec 2020 08:45
Location: Beograd

Post by Millosh84 »

Instalirao sam Aspire, nacrtam krug, kad uvelicam vidim nepravilni oblik, kao da je nazubljen. To mi se dešava i u artcamu, postoji neko podešavanje za to?
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

CAM i radi "nazubljeno".
Steperi se pomeraju u diskretnim koracima, koliko god oni bili mali.
Tako da je svaka krivina koju napravis na CNC-u ustvari zbir gomile pravih linija.

Koliko je "nazubljenje" fino, zavisi od toga koliki ti je najmanji step na samom alatu.
User avatar
ZASto
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 238
Joined: 01 Dec 2013 11:15
Location: Београд, Врачар
Contact:

Post by ZASto »

CAM ne mora da "radi" nazubljeno, stvar je u grafičkoj reprezentaciji kruga.
Pogledaj kako krugovi izgledaju u AutoCAD-u, da ti se smuči.
Ni ArtCAM ni Aspire nemaju pojma o setovanju tvoje mašine. Njihom CAM je zadužen da izgeneriše G-kod. Ukoliko kontroler zna da odradi kružnu interpolaciju, u postprocesoru će za to biti posebna pravila, a ako ne, onda druga pravila.
Å to mu dođe, ako kontroler (Mach3/4, LinuxCNC, GRBL, ...) ume da odradi kružnu interpolaciju, u generisanom G-kodu će biti komande G02/G03, a ako ne ume, sve će da se svede na određenu količinu G01 komandi.
Naravno, i rezolucija step uređaja tu čini svoje, mada ni kod servo sistema nije ništa bolja situacija.
Međutim, rezolucije su dovoljno visoke da se ti sitni pravolinijski segmenti (skoro) ne primećuju.

A pogotovo kada radiš sa drvetom se ne primećuju.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Mislio sam na konacan rad masine, ne na prikaz u CAM programu.

Mada... sustiniski i CAM program (ili CAD sve jedno), radi slicno, posto na kraju geometrijsku krivu, mora da svede na kvadratne piksele.
Nakon odredjenog zuma, bilo bi previse racunanja da se prikaze glatka kriva.

Odnos brzine i finoce prikaza.
Najcesce su ta podesavanja negde u display ili performance opcijama.
User avatar
Millosh84
Brzi dodavač alata
Posts: 5
Joined: 06 Dec 2020 08:45
Location: Beograd

Post by Millosh84 »

Hvala vam. Ipak je problem u mach 3 oko cv moda, bilo je isključeno to. Uključen exact stop. Da li neko zna oko tih podešavanja mozda?? Zato I cnc cima prilikom sečenja mdf ili bilo kog drugog materijala
User avatar
ZASto
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 238
Joined: 01 Dec 2013 11:15
Location: Београд, Врачар
Contact:

Post by ZASto »

Evo, ovako, Aspire 8.5 (isto je i u 9.0 i 9.5)
Materijal 50 x 50mm
Veći krug 5mm prečnik
Manji krug 0.1mm prečnik.
Slika 1: zoom čitavog materijala
https://cloud.mail.ru/public/9amz/HhVQWaXz9
Slika 2: zoom oba kruga
https://cloud.mail.ru/public/su8E/xXR7WnyiZ
Slika 3: zoom malog kruga sa delom velikog
https://cloud.mail.ru/public/gfRS/B3x6LwyG9
Ništaa nije stepenasto :)

Slika 4: Setovanje opcija u Aspire-u
https://cloud.mail.ru/public/pPSU/L3CoZFavF
Last edited by ZASto on 20 Dec 2020 15:30, edited 1 time in total.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Uvecaj jos...
Nije bitno koliki su krugovi dimenziono.

Mada... moguce je da su jednostavno isprogramirali da tera do besvesti...
User avatar
ZASto
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 238
Joined: 01 Dec 2013 11:15
Location: Београд, Врачар
Contact:

Post by ZASto »

Krug je krug :)
Ipak postoji granica do koje može da se zumira.

Grafički (u pikselima) prikaz kruga će uvek biti nesavršen zbog piksela.
Druga stvar je kako će biti implementirano na materijalu koji se obrađuje.

https://cloud.mail.ru/public/8FRi/AFcNd8tfE

https://cloud.mail.ru/public/fBT8/HWSko8nMr

2 G-koda za istu stvar, krug Fi 100mm (ovaj drugi mnogo dugačak da ga C/P ovde)

Prvi fajl će biti kružno interpoliran od strane kontrolera a drugi je sav u crticama i ako nije uključen CV ima da rastrese mašinu.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Likovi ti ne rade.

Krug je krug u geometriji, u racunaru... kako kad :)

Ne pricam o pikselima, vec bas o aproksimaciji na mnogougao (sa bas mnogo uglova).
User avatar
ZASto
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 238
Joined: 01 Dec 2013 11:15
Location: Београд, Врачар
Contact:

Post by ZASto »

Linkovi rade, uvek.
Probaj ponovo. mora da klikneš na dugme: СкачатÑŒ :D
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14699
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Ma juce je bilo: forbidden ili tako neso... ko da nisu bili javni.
Ili je bio neki "stuc" kod njih.
Post Reply