koji kompjuter za sina ?

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
Post Reply
User avatar
LepoJeBitiFin
Majstor majstora
Posts: 556
Joined: 06 Feb 2011 17:34
Location: Kraljevo

koji kompjuter za sina ?

Post by LepoJeBitiFin »

Znam da mozda tema nije za ovaj forum ali kako i ovde ima clanova koji ujedaju ovu oblast bio bih slobodan da priupitam .

Naime , Sin se uspesno upisao u elektrotehnicku skolu kao tehnicar informacionih tehnologija . . .

Do sada je koristio lap-top i doslo je vreme da ga pocastimo i kupimo neki desktop .

Ne zelimo nista gejmersko vec neku masinu koja bi mu najvise koristila tokom skolovanja pomenutog smera .

E sad kako se u temu uopste ne razumemo obisli smo nekoliko trgovaca i dobili sledece preporuke . . .

Image
( ovaj kod nas kosta 34 000 din )

Image


Image
( za ovaj rekose kako je sasvim dovoljan za ono sto mi zelimo , i da ako zelimo neki gejmerski i 80 000 jemalo ? )


Image
( i na kraju opet u ovoj radnji trgovac rece kako ce ovaj ima zadovoljavajuce perfomanse i za ucenje ,skolovanje e i za igre ??? )

Ako neko od vas poznaje materiju bio bih mu zahvalan na svakom savetu

p.s recite meni nepismenom , koliko je vazno da li racunar ima 4GB ram memorije ulu 8GB ram memorije i koliko je to neki krucijalan podatak ?

ne idu linkovi pa da probam ovako . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 28 Jul 2018 22:21, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
User avatar
maricaiivica
Moderator
Moderator
Posts: 3535
Joined: 30 Nov 2009 23:30
Location: Beograd
Contact:

Post by maricaiivica »

LepoJeBitiFin wrote:...
p.s recite meni nepismenom , koliko je vazno da li racunar ima 4GB ram memorije ulu 8GB ram memorije i koliko je to neki krucijalan podatak ?
Bas to je krucijalan podatak, uz par drugih.
Hard disk npr nije bitno da bude veliki, cesto i 300 do 500 GB zadovolji u startu ali je vazno da bude brz, jako brz.
Linkovi ti nisu ispravni....
User avatar
maricaiivica
Moderator
Moderator
Posts: 3535
Joined: 30 Nov 2009 23:30
Location: Beograd
Contact:

Post by maricaiivica »

Vidim da ispravljas... I dalje neke konfiguracije nisu citljive ali da dodam, uglavnom je gotova konfiguracija los izbor i trka da se ponudi dobra cena. Bolji je izbor poruciti komponente i sklopiti racunar
User avatar
winston1989
Samostalni majstor
Posts: 176
Joined: 03 Feb 2017 12:34
Location: Novi Sad

Post by winston1989 »

4gb rama je premalo, kroz godinu dve i 8 ce biti malo... Bilo bi dobro da napises koliki je budzet pa da moze neka konfiguracija da se sastavi. Sto se tice hdd-a, ja bih isao na ssd varijantu pa makar i 120gb, lako je naknadno kupiti hdd za prostor a mnogo je veca zezancija posle sve reinstalirati ako se prelazi sa hdd na ssd.. razlika u brzini je ogromna.

Edit: ja bih takodje zaobisao gotove konfiguracije i sam sastavio racunar pa makar u emmiju.. inace sam uvek za vraijantu da se uzmi delovi na kp preko ljudi sto donose iz Madjarske jer delovi izadju 20%+ jeftinije.. sklopio sam dosta racunara tako
Last edited by winston1989 on 28 Jul 2018 22:58, edited 1 time in total.
User avatar
LepoJeBitiFin
Majstor majstora
Posts: 556
Joined: 06 Feb 2011 17:34
Location: Kraljevo

Post by LepoJeBitiFin »

ma verujem da je povoljnije kada sami sastavljate konfiguraciju , ali nama koji nismo iz te price i ove gotove su sizifov posao za odluciti se .

Dosta su mi hvalili ovaj Računar A-Comp Hunter, Ryzen 3 2200G/8GB/SSD 120GB/500GB/Vega 8/DVD/400W

kazu da je najpovoljnija kupovina za tu cifru ( 34 000 din ) a i vise nego dovoljan za ono sto nama treba ???
Last edited by LepoJeBitiFin on 28 Jul 2018 23:09, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
User avatar
sonus70
Samostalni majstor
Posts: 159
Joined: 30 Jul 2017 10:38
Location: Novi Sad

Post by sonus70 »

Sad kad se za 6000 dinara može pazariti Kingston ssd od 240GB bio bi idiotluk instalirati sistem na HDD. I naravno 8 GB Rama. Sve ostalo je za tu namenu koju si pomenuo OK, ali ipak bih išao na neku ploču Intela ili AMD-a poslednje genercije i neki jeftiniji proc za početak. Nisam dugo obnavljao moj komp pa ne znam šta je tu aktuelno trenutno. Ako se ispostavi da je praslab proc kad se počnne aktivno koristiti lako se promeni. A uglavnom sad svi imaju integrisane sasvim OK grafike za rad koji nije igranje igara ili neka žešća obrada videa i rendering. Od ostatka para najviše bih potrošio na napajanje i tastaturu. Pacova i kućište koje god, samo da drži na okupu komponente.

Sad videh zadnji tvoj post. Ja bih pitao da li može da se umesto DVD-a poveća ssd na 240GB. Ne sećam se kad sam zadnji put koristio dvd kao i većina drugara sa kojima komuniciram.
Last edited by sonus70 on 28 Jul 2018 23:39, edited 1 time in total.
User avatar
maricaiivica
Moderator
Moderator
Posts: 3535
Joined: 30 Nov 2009 23:30
Location: Beograd
Contact:

Post by maricaiivica »

LepoJeBitiFin wrote:ma verujem da je povoljnije kada sami sastavljate konfiguraciju , ali nama koji nismo iz te price i ove gotove su sizifov posao za odluciti se .

Dosta su mi hvalili ovaj Računar A-Comp Hunter, Ryzen 3 2200G/8GB/SSD 120GB/500GB/Vega 8/DVD/400W

kazu da je najpovoljnija kupovina za tu cifru ( 34 000 din ) a i vise nego dovoljan za ono sto nama treba ???
Kada je vec to upisao, red je i da sastavi ;)
Sigurno postoji neki klinac u komsiloku koji ce da nadgleda.
Generalno, moze i iz daleka, slikaj a mi ce ti pojasnimo sve, ako bas treba, i da svratimo :)
To je posao od 20 minuta
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

AMD... bljak.
Da... znam da je jeftiniji. A za to uvek postoji razlog :)

Da se razumemo, zaradio sam jako lepe novce na AMD-u, bili smo njihov zvanicni uvoznik, ali u mom racunaru nije bio jos od 486-tice, i nece skoro.

8GB RAM je apsolutni minimum.

Diskovi su jeftini, razlika u ceni izmedju 500GB i 1TB je cesto mnogo manja nego sto je razlika u kapacitetu (recimo ilustracije radi WD black 1TB-9900 din, isti takav 500GB-8990). Plus, jako cesto su diskovi duplo manjeg kapaciteta ustvari oni duplo veceg kojima jedna strana ploce nije prosla testove. Sto ne mora da zanci nista, al...
A prostora na diskovima nikad dosta. Cas posla se to napuni filmicima, slikama... (trenutno u racunaru imam 6TB, plus 3TB na NAS-u i postaje tesno).

SSD za sistem, topla preporuka.
Obavezno prebaciti korisnicke foldere na HDD.
User avatar
borism25
Majstor
Posts: 351
Joined: 22 Sep 2015 21:02
Location: Osijek - Hrvatska

Post by borism25 »

mbole wrote:AMD... bljak.
Da... znam da je jeftiniji. A za to uvek postoji razlog :)

Da se razumemo, zaradio sam jako lepe novce na AMD-u, bili smo njihov zvanicni uvoznik, ali u mom racunaru nije bio jos od 486-tice, i nece skoro.

8GB RAM je apsolutni minimum.

Diskovi su jeftini, razlika u ceni izmedju 500GB i 1TB je cesto mnogo manja nego sto je razlika u kapacitetu (recimo ilustracije radi WD black 1TB-9900 din, isti takav 500GB-8990). Plus, jako cesto su diskovi duplo manjeg kapaciteta ustvari oni duplo veceg kojima jedna strana ploce nije prosla testove. Sto ne mora da zanci nista, al...
A prostora na diskovima nikad dosta. Cas posla se to napuni filmicima, slikama... (trenutno u racunaru imam 6TB, plus 3TB na NAS-u i postaje tesno).

SSD za sistem, topla preporuka.
Obavezno prebaciti korisnicke foldere na HDD.
"AMD bljak" u doba kad je ryzen u istom segmentu kao i intel je vrlo losa izjava. Bas iz razloga sto je ryzen ugledao svijetlo dana intel sad mora pocet konkurirat i spustati cijene. I molio bih konkretno koji je razlog.
Za korisnika koji nece raditi video editiranje, izracune koji zahtjevaju vrijeme, 3d render AMD ce biti i duplo vise od onoga sto treba.

Svima preporucujem WD Green/Blue u kombinaciji s SSD-om, Disk za spremanje podataka netreba biti brz vec pouzdan, sto se sporije okrece duzi ce mu biti vijek trajanja, ili WD Red koji je namjenjen NAS okruzenju i dizajniran za veca opterecenja, cijena WD Red 1Tb je oko 9200 Dinara (kad preracunam nase cijene u dinare), WD Blue 1TB (6400 Dinara) + Recimo SSD Kingston 240gb (6400 Dinara).


Konfiguracija 1:
2x Patriot Elite DDR4, 2666Mhz, 4GB
Procesor AMD Ryzen 3 2200G
MSI Main Board Desktop B350 (SAM4, 2xDDR4, PCI-Ex16, 2xPCI-Ex1, USB3.1, USB2.0, 4xSATA III, M.2, Raid) B350_PRO-VD_PLUS
Case Midi ATX Akyga USB 3.0/USB 2.0 AK916BK w/o PSU
Napajanje LC-Power LC6350 350W Super Silent 80+ Bronze ATX
MS PC COOL 12cm hladnjak za kućište
SSD Adata 120GB SU650 SATA 3D Nand

Sveukupno: 2.620,64kn

Konfiguracija 2:
1x AMD CPU Desktop Ryzen 3 4C/4T 2200G (3.7GHz,6MB,65W,AM4) box, RX Vega Graphics, with Wraith Stealth cooler
1x MSI Main Board Desktop B350 (SAM4, 2xDDR4, PCI-Ex16, 2xPCI-Ex1, USB3.1, USB2.0, 4xSATA III, M.2, Raid, VGA, DVI-D, GLAN) mATX Retail
2x Patriot Elite DDR4, 2666Mhz, 4GB HS
1x Kingston A400 240GB SSD, SATA
1x Fortron napajanje Hexa Plus 400W, 80+,active,12 cm
1x MS PHANTOM midi tower kućište

Ukupno: 2.959kn

U 99% slucajeva di kupite racunalo, prodavatelj nudi uslugu montiranja komponenti besplatno. Obadvije konfiguracije imaju u procesorima "graficku karticu" te je dostatna za normalno koristenje, ukoliko danas sutra zelje postanu vece kupi se dodatno kartica i ubaci za manje od 5min.
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Za WD red se potpuno slazem.

Nesto se Intel bas i ne sekira, vec i dalje tera strategiju koja je tu vec duzi niz godina: jednom godisnje nova arhitektura, pa za 6 meseci nova tehnologija...
Cim izadje nova, staroj generaciji pada cena...

Posto sam dugi niz godina imao priliku da iz prve ruke vidim sve sasave probleme koji su iskakali iz AMD-ove kuhinje... ponavljam bljak. Koliko god se marketing trudio.
Najpre, na trzistu kakvo je trziste miroprocesora, nema toga ko bi prodavao nesto jeftinije ako moze skuplje. A ne moze zato sto mu fali nesto sto ima onaj skuplji (bila to pouzdanost, brzina, kompatibilnost...)

Ono sto je dugi niz godina bio veliki problem AMD-a cak nisu toliko ni sami procesori, vec chip setovi na kojima su radili (ne druzim se sa tim vec podugo, tako da ne znam dal se tu nesto promenilo).

Kad god natrcim na neki BIOS za AMD, tamo se pojavljuje gomila gluposti za one koji hoce da "budze". Drugim recima, ne mozemo da garantujemo da ce ovo nase sokocalo da radi kako treba, al vi ga slobodno budzite posto mi onda za to ne odgovaramo, a vi nam dodjete ko besplatna reklama da tako navijen moze da radi ko Intel (naravno niko kome ne radi se nece time hvaliti).

Cim nesto masovno ide u "ekonomske" konfiguracije, i samo je "ekonomska" kategorija, a znamo sta to znaci. Cenom se biju samo oni koji nemogu da ponude kvalitet.

No... prilicno besmislena diskusija, ko dizel/benzin, android/iphone... moj tata je jaci od tvog tate...

Izneo sam svoje misljenje, koje je naravno subjektivno, al od oko 150 stanica koje sam imao u poslednjoj firmi jako mali procenat je bio sa AMD-om, i nekako su uvek one imale probleme.
U prethodnoj, iako smo bili uvoznik AMD-a, ni jedan jedni racunar nije radio na njemu. Cak ni onaj na portirnici.
User avatar
momirz
Majstor majstora
Posts: 954
Joined: 22 Apr 2014 21:34
Location: Srbija-Kragujevac
Contact:

Post by momirz »

Pitaj sina sta on hoce. Spremi *2 para to bi bio to. Moj savet je jedino sto bolji monitor, to ce sigurno da oseti i retko se menja i SSD nista ne podize brziniu kao to.

Namerno nisam pogledao prethodne odgovore necu ni buduce. Racunar je licna stvar zato sam i rekao pitaj sta hoce (vec ima u glavi) i pomnozio sa 2 (dodaj za doobar monitor i SSD).

Monitor i SSD su moj licni dodatak ali opet MOJ.
Kratko objasnjenje: Iako oba moja laptopa imaju ekran u njega gledam samo kad sam van kuce a bez SSD ne mogu ni da zamislim da radim.
Post Reply