SolidWorks

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
Post Reply
Online
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

SolidWorks

Post by mbole »

***
Izdvojeno iz: viewtopic.php?pid=91817#p91817
***

Posto se malo druzim sa nekim od pomenutih, da bacim svoja dva centa :)

Catia je po meni pravljena vise kao dizajnerski a manje kao inzenjerski program (nju i solidworks drzi ista firma). Imaju slicnosti, ali i prilicnih razlika. Probao, niej mi se preterano dopalo, i ostao na solidu.

@somi
Logika SW-a je upravo da se svaki fizicki deo pravi kao part (tj, deo po naski), pa se zadim sklapa u assembly (odnosno sklop). Pri tom assembly moze da ima vise subassemby-a (tj podsklopova).

Konkretno u stolarskom domenu, tebi bi svaki deo koji je prirodno "parce" bila to stranica kuhinjskog elementa ili noga stola, trebalo da bude zaseban part.

Neka logika koja mi se vremenom pokazala kao zgodna je da stvari konstruises u SW upravo onako kako ces to posle raditi sa pravim fizickim komadima.
Npr, ako pravis nogu od stola, prvo napravis kvadar koji predstavlja nogu svedenu na maksimalne spoljasnje mere, posto ces i u pravom svetu krenuti od letve dugacke toliko, siroke toliko i debele toliko.
Ako noga treba da bude suzena na jednom kraju, onda odseces deo od tako dobijenog kvadra, a ne da na uzi kvadar dodajes.
Iseces rupu za cep ko sto ces to raditi i sa stvarnim komadom.
itd itd

Ako pravis kuhinjski element.
Prvo napravis part koji je bok, zatim part koji je plafon. Posto su u 99% slucajeva bokovi i plafon/dno simetricni, kreiras mirror part od jednog i drugog (lepota mirrora je sto mozes da ih "uvezes" jedan za drugi pa sve izmene koje napravis na jednom, automatski se projektuju i na drugi).
Napravis part koji je vrata, i part koji je ledja.
Sarke, rucke... uopste okov mozes ali i na moras da kreiras, cesto mogu da se pronadju gotovi modeli na netu, a ako ih radis sam, mozes da ih uradis uprosceno, to jest samo da se uklapaju njihovi delovi koji su bitni za povezivanje (tipa cilindra sarke koji ide u vrata, polozaja rupa koje idu na bok, a ostalo moze da bude "kockica"). Moze i potpuno bez njih, zavisi do kog nivoa detalja hoces da ides.

Tek kad si sve to uradio, pocinjes da "sklapas" element, bas kao sto bi ga sklapao u pravom zivutu, to jest poravnavas povrsine, itd itd.

Meni je lepota SW-a upravo u tome sto mi je sve "logicno" to jest simuliram stvaran svet.

Sto se tice nesnalazenja sa okretanjem i slicnim... veruj mi meni je isto kad moram da radim sa sketchupom. Sve mi je naopako i neprirodno. Stvar navikavanja.
Meni je postao tako prirodan klik na tockic misa i okretanje u svim smerovima, da kad dobacim do nekog drugog programa u kome je to drugacije reseno, ko da sam prvi put uhvatio misa u ruku (a drzim ga evo vec duze od 25 godina).
User avatar
somiknight
Zarezivač olovaka
Posts: 14
Joined: 17 Sep 2010 09:27
Location: Beograd, Borča

Post by somiknight »

Hvala na odgovorima, a malo ste mi pomogli da skapiram workflow u izradi plocastog namestaja.

Mali napredak jutros, uspeo sam orbit da namestim kao u sketchup-u, stiklira se Rotate About Scene Floor, i ukljuci Perspective u View/Display i tada je sve ok, ne okrece mi se stalno naopacke crtez :) .

Probao sam da napravim part za stranice bocne i gornje, pa dva puta ih uvezem i slozim u assembly. Malo je konfuzno slaganje, ja konkretno sam uspeo tako sto odaberem cosak, shift click na cosak sa kojim spajam i onda odaberem Mate. E sad da li je to ispravan nacin nisam siguran.

Napravih ja offtopic ipak je tema o sketchup-u, izvinjavam se, ali ostaje na kraju da je sketchup mnogo mnogo jednostavniji za pocetnike sto je vecina stolara, zato je toliko i rasprostranjen ocigledno.
Last edited by somiknight on 24 Oct 2016 10:54, edited 1 time in total.
Online
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Meni je prirodniji mate povrsina.
Cosak je malo nezgodan, posto povezujes dve tacke, tako da oko njih moze da se rotira u kom god hoces pravcu.

Recimo kliknes na donnju povrsinu plafona, pa shift klik (ili bese cntrl-klik) na gornji kant boka, mate. Pre nego sto ga potvrdis, na levoj strani, gde su ispisani elemnti koji ulaze u mate, imas mogucnost da prosiris na multiple mate. Onda kliknes i na gornji kant drugog boka pa tek posle toga potvrdis. Ovo ako pravis elemnt tako da su plafon i dno preko bokova, ako je obrnuto, naravno biras druge povrsine.
Sada, mozes da nastavis da dodajes jedan po jedan mate bez ponovnog ulaska.
Klik na prednji kant plafona, pa klik na prednji kant jednog i drugog boka i dna. Imas i precicu, kad kliknes na nesto sto ulazi u mate, i zavrsio si, ne pomeraj misa, samo klikni desnim tasterom i on ga dovrsi.
Ostaje jos da povezes spoljasnju povrsinu boka, sa bocnim kantovima dna i plafona.

Ah da... kad ubacujes prvi element u assembly, nemoj ga "odvlaciti", vec ga samo obelezi sa leve strane i klikni na "striklu" iznad. Tada se pozicionira u koordinatni pocetak i postane fiksiran. Naravno za prvi izaberes neki koji ima smisla da se svi ostali pozicioniraju u odnosu na njega. Npr za kuhinjski element izaberes recimo dno, a ne vrata.

U sustini opet radis isto ono sto bi radio i u stvarnosti. Prinosis deo do dela i poravnavas povrsine.

Evo izdvojeno u posebnu temu.
User avatar
somiknight
Zarezivač olovaka
Posts: 14
Joined: 17 Sep 2010 09:27
Location: Beograd, Borča

Post by somiknight »

A da vidis, nisam znao da u zavisnosti od toga kako se spoje da se tako pomeraju kasnije. Onda bice tako po vasem predlogu od sada.

Ako moze jedan savet, kada crtam vrata, posto su ona uza recimo 3 mm, ili 1.5mm sa svih strana, kako njih namestim gde treba? U sketchupu postavim guide na 1.5 od ivice i nacrtam vrata, kako najlakse to da uradim u SW?
Online
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Najprostiji nacin je distance mate.

Klik na spoljasnju povrsinu boka, ctrl-klik na odgovarajuci kant vrata, u simple mate imas distance, uneses meru (tih 1.5mm), eventualno obrnes smer ako su se vrata izbacila napolje umesto da se uvuku unutra, i dobio si u sustini isto sto i u sketchupu.
Online
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

somiknight wrote:...
Mali napredak jutros, uspeo sam orbit da namestim kao u sketchup-u, stiklira se Rotate About Scene Floor, i ukljuci Perspective u View/Display i tada je sve ok, ne okrece mi se stalno naopacke crtez :) .
Koju verziju SW koristis?
Ne uspevam da pronadjem tu opciju. Perspective imam, al ga ne koristim (naravno stvar navike).
Orbit? Mislis na rotate view, odnosno klik na tockic misa, posto orbit ne postoji u SW koliko znam, to jest ne zove se tako.
User avatar
somiknight
Zarezivač olovaka
Posts: 14
Joined: 17 Sep 2010 09:27
Location: Beograd, Borča

Post by somiknight »

2016 SP 3.0

Da, klik misa na tockic, ne znam kako se zove, mislio sam da je orbit.

A opcija je desni klik misa na pozadinu, zoom/pan/rotate i tu je Rotate About Scene Floor.
Online
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14705
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Post by mbole »

Verovatno je uvedeno u nekoj novijoj verziji, ja jos trosim uglavnom 2012 (... navika, a ima i "kad radi, ne popravljaj" :))
U ovim starijim verzijama nakon desnog klika imas "rotate view" sto je isto kao klik na tockic.
User avatar
digger
Majstor
Posts: 352
Joined: 23 May 2008 14:59
Location: Tamo daleko

Post by digger »

Stara tema.

Postoji addon za Solidworks, Swood, koji se koristi za izradu kabineta, namestaja.... Sve je parametarski moguce menjati. Postoje biblioteke za spojeve, fioke... Ako imas iskustva u SW onda je ovaj addon prava stvar. Potrazi na netu da vidis o cemu se radi.
Post Reply