Sketchup-Predracun i 3D crtez nikad brzi

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
User avatar
Kole-Stolar
Majstor majstora
Posts: 675
Joined: 12 Jun 2012 14:02
Location: Backi Petrovac

Sketchup-Predracun i 3D crtez nikad brzi

Post by Kole-Stolar »

Prvo da vas pitam kolko vas ovde koristi sketchup ?
Ja sam radio sa raznim programima trazio jako dugo isprobao razne besplatne tj meni dostupne verzije i video da dzabe nista nema sta valja :D
a poosto mi bas nije isplativo bacati mnogo novca na razne softvere odlucio sam da od sketchupa napravim svoj vlastiti i njime skratim vreme izrade predracuna i odradim 2u1 i 3D i predracun :)

ps.evo slikaa:

Image

Image

Image

Image

Image

Dugo vremena mi je trebalo da ga shvatim potpuno, jeste jednostavan al treba raditi da se potpuno shvati i onda postaje stvarno koristan.
Ja sam krenuo od kuhinje i za sada imam odradene sve donje elemente,frontove od univera frontove od medijapana jos samo fale medijapan frontovi sa sarom.
No odraditi donje elemente i sve testirati i uklopiti je uzelo dosta vremena, svaka greska moze da kosta al sad je polako krenulo.
Donji elementi su mi sad neka osnova i iz njih sad planiram dalje da editovanjem odradim i gornje elemente i sve ostalo sto je nekako da kazem *standardno* u kuhinjama
Znam,sad bi me neko pitao *a sta kad je nesto nestandardno ili ti drugih dimenzija?* e to je vec lako,kad postoje osnovni tj standardni elementi vrlo brzo i lako se iz njih moze odraditi bilo sta promenom dimenzija ili zamenom nekih delova :)
Necu vise da duzim,na slikama se vidi nadam se skoro sve:
Ispisuje kvadraturu ploca
Ispisuje potreban broj okova (a klzace odmah i dimenziju)
Kad se postave rucke na frontove takodje i njih ce program sortirati u spisak
itd itd...
Ovih dana nastavljam dalje sa izradom modela pa ce biti i jos slika i objasnjenja :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
User avatar
NikadIzvini
Precizni šegrt
Posts: 54
Joined: 21 Oct 2016 07:56
Location: Podgorica

Post by NikadIzvini »

Ja planiram da uzmem da radim jednu kuhinju i jedan plakar pa bi mi znacilo da znam da radim u nekom programu. Stavio sam da se skine sketchup pa cu da probam kako to ide. Reci da li ima opcija da uneses cijenu kostanja materijala po m2 i da ti na kraju da kompletnu cijenu koliko novca ide na materijal. Na slikama nisam primijetio ali u postu pises da imas izradu predracuna. Jel se na to odnosilo?
Podgorica
User avatar
nikola28
Majstor majstora
Posts: 564
Joined: 22 Jun 2010 18:40
Location: Lazarevac

Post by nikola28 »

Samo nemojte da zaboravite jednu stvar sto se tice predracuna ako kupujete materijal....firme koje seku ivericu cesto vade komade koje ste trazili iz njihovih komada koji su preostali iz prethodnih porudzbina,a ne iz cele table,pa raspored komada nece biti kao u programu,vec kako njima izdiktiraju restlovi....a obicno kada se vadi iz restlova,otpadak koji ti naplacuju bude veci...
Slazem se sa Koletom,odlicna ideja,mnogo ustedjenog vremena,ali napravite uvek neku rezervu,bar 5% na cenu koju vam izbaci program ;)
User avatar
somiknight
Zarezivač olovaka
Posts: 14
Joined: 17 Sep 2010 09:27
Location: Beograd, Borča

Post by somiknight »

Ja sam za ovo malo stvari po kuci sto sam pravio koristio sketchup.
I super je, greske skoro nema, veci ispada problem da iseku na meru sta im se da, nego sam crtez.

Mada bih ja vise o tome sta mi smeta u sketchup-u.

Prva stvar i najvaznija je sto nema dimenzija grupe ili komponente, uzasno me nervira sto kada se vratim na neki deo nacrtan ranije ne znam koje su mu dimenzije, vec moram da udjem u komponentu i pogledam jednu po jednu
dimenziju.
Ovaj problem sam solomonski resio tako sto u naziv komponente upisujem dimenziju elementa, na primer leva stranica, napravim je kao komponentu i dam joj ime 550x120x18 . Tako mogu samo da kliknem na deo i znam mu dimenzije, naravno jako ogranicavajuci faktor je ako promenim neku dimenziju moram da menjam i ime, sto i nije toliki problem kada ne bih na isto i zaboravio po koji put, pa eto zbrke.

Druga stvar je sto ne volim ekstenzije, pa mi ovaj cutlist ne uliva poverenje, kada uradim sa njim ionako se vratim da isproveravam sta je on uradio, i to se svede na dupli posao.
I ovaj problem resavam tako sto kada zavrsim crtez, idem redom po komponentama, kliknem na prvu, prepisem dimenziju u excel tabelu, i onda sakrijem taj elemenat, pa klik na sledeci, upis dimenzije, sakrijem i taj elemenat, i tako do poslednjeg, gresku je skoro nemoguce napraviti i siguran sam da je sve upisano kako treba.

Pomalo bezvezna su mi resenja, ali ne znam bolje, ako nista efikasno je.

Probao sam zadnjih par dana inventor, i solidworks. Solidworks mi je bio favorit, ali ja nazalost iako imam jaku zelju da zamenim sketchup iz gore navedenih razloga, nisam odusevljen sa solidworks-om.
Ne svidja mi se kao prvo kako radi orbit u 3d, u sketchup-u mogu da vrtim misa koliko hocu i tacno znam gde se nalazim, dok u solidworksu ako se prave krugovi pravilni sa misem crtez se sve vise okrece naopacke i skoro svaki put tako i bude, jednostavno ne kapiram kako to treba da funkcionise. Pogled od napred, mrdnem misa za pogled odpozadi, vratim se nazad i eto ga crtez naopacke.

I na kraju deluje mi sketchup mnogo brzi za rad, makar sa crtanjem namestaja od iverice. Kada gledam i na youtube-u kako kopiraju stranice, pa je posle toga spajaju, dugo to traje, u sketchup-u ctrl+move i eto kopije, ivica na ivicu i spojena dva elementa.

A najveci problem mi je sto nisam skapirao kako da odvojim delove elementa kao u sketchup-u kada napravim komponentu. Mozda treba da imam samo jedan part nacrtan, pa to da uvozim kroz assembly u crtez, ne znam, kazem, jos nisam skapirao.

Skoro sigurno je samo problem u tome sto je solidworks dosta obiman i sirok za ucenje, pa ko se kao ja prvi put susrece sa njim tesko je jednostavno snaci se.

Kao zakljucak za sada ostaje sketchup sa svim svojim manama, ili ostaje kako jeste, ili ce sketchup ispraviti sta se moze ispraviti ili unaprediti, ili cu se naterati da naucim SW :) .

Evo u prilogu moj mali radni sto, kao konkretan primer ( koristio sam koliko vidim tada samo grupe, mogle su vertikalne strane na primer da budu jedna komponenta ali tako je kako je ) i iz ovo malo koliko sam ucio solidworks ja nema sanse da nacrtam ovaj sto, ako nista makar u nekom kratkom roku, mislim da bi mi trebalo dva dana, dok u sketchup-u verovatno 10 minuta.

http://s000.tinyupload.com/index.php?fi ... 6493615510
User avatar
micha56
Pred-majstorsko zvanje
Posts: 235
Joined: 30 Aug 2016 20:26
Location: Cuprija - Srbija

Post by micha56 »

@somiknight - da li si probao Catia program. Mislim da nije los za ovakve stvari i nije tezak za ucenje rada sa njim. Koliko se secam u neko ranije vreme i za neke druge potrebe Catia mi je bila daleko ispred SolidWorksa, ProIngenera i drugih programa. Kazem tada u nekim ranijim verzijama svih ovih programa, a sad ... ne znam, jer nisam skoro radio u njima, a nisam ni imao potrebe.
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
BR
Moderator
Moderator
Posts: 3750
Joined: 11 May 2013 08:02
Location: Beograd-Brezdje-Bor

Post by BR »

Paa, da nije parce softvera od 35000 eura namenjeno projektovanju aviona malo previse za crtanje onoga sto stolarima treba? Sketchup j vise nego dovoljan, iako mu je logika nelogicna do bola. 99% stolara ne treba nista vise. A uz to je i otvoren, ima poprilicno dodataka za stolariju, i legalan je bez novca. To su ogromne prednosti.

Ne bih da skrecem sa teme, i ovo nadalje je samo za hobiste. U neko drugo vreme sam ziveo od CAD-a, sto ovde, sto napolju. Danas mi uopste nije zanimljiv, i trudim se da sve sto radim radim bez CAD-a. Naravno, ne pravim kuhinje kao ostali, i ne koristim plocaste materijale. Kada nesto pravim, koristim metode koje su se koristile pre 3000 godina, recimo talesovu i pitagorinu teoremu, pa nadalje cela konstrukcija bez problema moze da se odradi sa lenjirom i setarom, i izgledace daleko bolje nego novo, odokativno projektovanje po doimenzijama, posto ce koristiti iste principe koji se u arhitekturi koriste nekoliko hiljada godina. .
Ako treba da se proracuna konstrukcija, radim to rucno, i moram da priznam da uzivam u tome. Cak se spremam da izbacim i digitron i predjem na mehanicke metode racunanja. Iskopao sam stari logaritmar, u odlicnom stanju, pa se podsecam sta i kako.

Na kraju ni L'Art du Trait nije daleko, a kod nas je poznat jednom jako uskom krugu ljudi. Cudni su putevi hobista, i jako je velika steta zaboraviti stara znanja, samo zbog toga sto nas mrzi da radimo, pa dozvolimo sebi da se ogranicimo sketchupom ili necim slicnim. Naravno, za hobiste, kojima je novac i njegovo zaradjivanje u slobodno vreme irelevantna kategorija.
User avatar
Kole-Stolar
Majstor majstora
Posts: 675
Joined: 12 Jun 2012 14:02
Location: Backi Petrovac

Post by Kole-Stolar »

@NikadIzvini
Probaj,pogledaj malo snimke po internetu i odradi par crteza... ako si ikad imao dodira sa crtnjem a sigurno jesi i jos bolje s nacrtnom geometrijom shvatices program veoma brzo.
Ne,nije moguce ubaciti cenu materiala i slicno al kad je vec sve ovo sto radim DZ i kad program sve ispise uzmes digitron i za par minuta izracunas sve.

@Nikola28
Slazem se s tobom no bas zbog toga se ovo i zove predracun, nikad ne mozes znati sta je u magacinu firme a i jos manje dal ce musterija jos nesto dodati il slicno pa ja se uvek ogradim s ovim *predracun* i jos problema imao nisam.
(ma da kad su veci projekti i vece svote novca u pitanju ja u firmu posaljem krojnu listu oni mi vrate predracun i nema greske)

@somiknight
Ako si primetio i ja upisem dimenzije al samo gabaritne od elementa u kom se komponenta nalazi a posto se radi o kuhinji kad vidim gabaritnu dimenziju vec znam dimenzije komponente ako ne uvek bas u milimetar tacne al se uvek snadem jako brzo-nasao sam neku logiku svoju i po tome idem kroz program i za sada ide sve kako treba.
Sto se tice ekstenzija i provere razlog je koji mi je oduzeo puno vremena, kako sam poceo da pravim elemente sve sam isprobavao u krojnoj listi proveravao sta kako i shvatio kako u stvari sve to funkcionise i veruj mi pouzdano je nema potrebe traciti vreme,samo kopiras u excel dodas sta se kantuje (ma da mi je plan da odradim i kant trake za sve elemente pa da i pre pisanja u excel ili u WTinput znam kolicinu kant trake koja mi je potrebna) i zavrsen posao.
U solidworksu nisam radio skoro bas nista pa cu da zaobidem tu temu.
Ma dobar je sketchup, mozes odraditi projekat za krojn listu isto tako odstampati majstoru u radionicu sa sve kotama da bi znao sta i kako da radi a uz sve to i musterija vidi tacno ono sto dobija.

@BR
Ja sam se tj i koristim se CAD softwerom ma da ga polako zaobilazim,puno vremena mi treba dok odradim projekte (il ga ja ne znam koristiti) :D jedino radim crteze za CNC obradu u CADu a ovako je lakse i kao sto vec rekoh sketchup radi 3u1 i sasvim je dovoljan za namestaj a pazi jos i besplatan, pa gde to ima ? :D
Hmmm slazem se s tvojom metodom za rucno racunanje,ukljucuje se mozak vezba se matematika maksimalno i sigurno moze samo da utice na nas pozitivno aali kad vec nisam hobista i ovo mi je profesija znas i sam u kakvom vremenu zivimo-da sve racunam rucno i crtam na papiru brzo bi propao :D

@mbole
Ja slicnu logiku koristim i kad crtam u sketchupu, pogotovo kad radim nesto komplikovanije.
Moram da se oprobam i u solidworks-u :)

Jos samo da navatam drugara programera pa da probamo malo da izmenimo ovu krojnu listu.
Zelja mi je da odradimo u nju dimenzije tabli koje se koriste na ovim prostorima i da malo zamenimo redosled kojim ona sve ispisuje pa da ide:
Dimenzije predmeta
Broj komada
i tek na kraju naziv i vrsta materiala
i onda bi trebalo biti sve jos lakse,odmah kad se dobije krojna lista sve se ubaci u excel u prethodno napravljenu tabelu i samo se dopise sta se kantuje i odmah je i lista spremna za slanje u firmu.
Ma da i ako ne uspemo i ovako je sam proces jako ubrzan-ne smem biti lenj da samo listu kopiram par puta ;D
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
User avatar
Burgija
Šegrt
Posts: 46
Joined: 09 Dec 2010 11:25
Location: Zagreb

Post by Burgija »

Kole-Stolar wrote:Jos samo da navatam drugara programera pa da probamo malo da izmenimo ovu krojnu listu.
Zelja mi je da odradimo u nju dimenzije tabli koje se koriste na ovim prostorima i da malo zamenimo redosled kojim ona sve ispisuje pa da ide:
Ne znam na kojoj verziji sketchupa radis ali ako nisi koristio probaj verziju >= 2014
Ima zanimljivu opciju koja se nalazi na izborniku Plugins->Generate Model Attribute Report as HTML
Source skripte ti je dostupan http://www.sketchup.com/intl/en/develop ... rreporting
Još trebaš "samo" zainteresirati drugara da to malo prilagodi :)
Skripta radi na način da "prolazi" kroz definiciju elemenata i ispisuje njihove atribute(dimenzije, naziv, materijal, poziciju, rotaciju...)
Iz toga bi trebalo ukloniti nepotrebne atribute i ostaviti samo ono što ti je potrebno za krojnu listu u formi u kojoj tebi odgovara
Rezultat je tablica u html formatu
Korak dalje bi bio export u excel
User avatar
borism25
Majstor
Posts: 351
Joined: 22 Sep 2015 21:02
Location: Osijek - Hrvatska

Post by borism25 »

Sketchup naspram solidworksa je 3 puta brzi u kreiranju, zato sto odmah radis na slaganju samog elementa, kad imate recimo neku seriju od 1000kom di ce ljudi kasnije sami slagat onda se slozi u solidworksu zato sto mozete izvest opciju "drawings" gdje on odmah ispise dimenzije, koliko komada, koji dio ide prvi i to sve moze automatika odraditi ako ste isli redom i slagali :)

No kad morate neke jednostavne stvari odraditi poput kuhinje to je previse "zajeb*ncije" a nece biti nista bolje od sketchupa. U Sketchupu je dobro kad napravite jednu compoenentu i nju razvucete sve kompoennete koje su kopirane od iste se sire, pa tako recimo ako imate bocnu stranicu i duz cijelog zida vam je sve isto kad pomaknete jednu pomaknuli ste sve, Za grubo nacrtanu kuhinju mislim da netreba vise od 30-60min. Solidworks je savrsen alat no nije nesto sto mozete nauciti za 30min, ali da je mocan to je istina, najvise sam u njemu radio montazu zeljeznih profila , video traje 10-tak min ali mozete dobit dojam koliko skiciranje ide brzo :)

https://www.youtube.com/watch?v=gAwVya8AfyM

I to onda izgleda u grubo ovako:
Image
Last edited by borism25 on 24 Oct 2016 12:06, edited 1 time in total.
User avatar
Kole-Stolar
Majstor majstora
Posts: 675
Joined: 12 Jun 2012 14:02
Location: Backi Petrovac

Post by Kole-Stolar »

Meni se nije dalo cekati ili juriti programera, razmislio sam reko kad se vec druzim s programerima sigurno su i na mene nesto preneli.... i vidi stvarno jesu :D
Uzeo RubyEditor malo cackao igrao se malo ga shvatio i evo ga,nastade krojna lista slozena onako kako meni treba a jos u sve to i export u excel preko komande CSV takode ispisuje sve ovo kao na slici :)

Image
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
User avatar
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor
Posts: 1174
Joined: 25 Oct 2009 20:54
Location: Zaprešić

Post by BILJEŽNIK »

Tvrditi da SketchUp može zamijeniti namjenske alate je otprilike isto kao tvrditi da Einhelovi alati mogu dostojno zamijeniti Festoolove. Naravno da donekle mogu, ali... Da budemo jasni, ja radim u SketchUpu. I to samo zato što nemam novca za Corpus, na primjer. Puno se vremena tu troši. Å to je više posla, više je i potrošenog vremena. U SketchUpu nije moguće jednostavno promijeniti širinu elementa, na primjer. Treba otvoriti svaku horizontalnu komponentu i promijeniti joj dimenzije a zatim pomaknuti barem jednu vertikalnu komponentu. Nije u pitanju samo crtanje. Treba generirati i precizne krojne liste za razne dobavljače, učitati dekore iverala, odrediti bridove za kantiranje, dekor, vrstu i debljinu trake... Corpus to radi automatski, Sketchup "na pogon korisnikova mozga"... Većina dobavljača iverala u RH svoje dekore objavljuje u formatu za Corpus a za SketchUp treba stvarati bazu dekora sa horizontalnim i vertikalnim pružanjem goda. Pro verzija SketchUpa košta oko 600 dolara. Toliko košta i osnovna erzija Corpusa. Ne znam nikoga tko koristi Pro verziju SketchUpa, pa bi bilo dobro da se javi netko tko je koristi.
User avatar
Kole-Stolar
Majstor majstora
Posts: 675
Joined: 12 Jun 2012 14:02
Location: Backi Petrovac

Post by Kole-Stolar »

Ista situacija,ja isto tako nisam u mogucnosti da izdvojim novac za software poput corpusa...
No svoje slobodno vreme koristim za izradu modela i prilagodavanje sketchupa mojim potrebama....a isto tako kad ovo zavrsim planiram odraditi export iz krojne liste sketchupa u excel u tabeli koja odgovara firmi s kojom saradujem i jos kad odradim tabele za racunanje i izradu predracuna sa svim okovima i ostalim potrebnim delovima vreme izrade ce biti jako skraceno i takode papire sa predracunima cu zameniti sa archivom u racunaru i sve ce biti pegledno i maltene za uvek sacuvano....
Ipak sam ja samostalni majstor a ovo sve radim samo da skratim vreme izrade predracuna i 3D projekata i da budem sto efikasniji u izradi....
Smatram da mi nesto poput corpusa za sada i nije potrebno....ipak ne radim predracune i projekte svaki dan pa ovolko vremena uvek mogu izdvojiti.
A pored svega uzivam dok ovo radim, ucim nove stvari,radim nesto sto je korisno a uopste me ne zamara-u prevodu svoje slobodno vreme koristim na dobar nacin :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
User avatar
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor
Posts: 1174
Joined: 25 Oct 2009 20:54
Location: Zaprešić

Post by BILJEŽNIK »

Ono što mi se kod SketchUpa najviše sviđa je da na ekranu računala mogu napraviti 3D prototip svakog projekta i pri tome predvidjeti svaku utičnicu, plinsku cijev, nišu, kosnu, nepravi kut i još tisuću toga ...
User avatar
Kole-Stolar
Majstor majstora
Posts: 675
Joined: 12 Jun 2012 14:02
Location: Backi Petrovac

Post by Kole-Stolar »

I nakon dosta potrosenih zivaca vremena i truda proradio je moj *patent* :D

Odradeno je sledece:
Kompletna bela tehnika za kuhinje
Donji elementi 86cm visine (uz zamenu nogica na 15cm mogu biti 91cm)
Gornji elementi vertikalni i horizontalni od 60 do 90cm visine
Otvoreni elementi i zavrsne police gornje i donje
Stakleni frontovi sa ramom od univera i sa alu ramom
Sokle pvc od univera/mdfa
Radna ploca 38mm debljine
Diht lajsne
Sudopere
Neki zicani elementi

i sve to izgleda ovako:
Image

-prikazani su samo neki elementi (previse ih je da svi stanu u monitor :D )

nakon mozda 10ak minuta prvog testiranja izrade projekta sve izgleda ovako:

Image

a posle par klikova dobija se ovo:

Image

Image

Image

Jedino je mana sto ne prikazuje duzinu kant trake koja je potrebna no pokusavam da smislim nacin kako i to da odradim a da ne moram krojnu listu da prekucavam u neki drugi program i oznacavam sta se sve kantuje.
Ma da i tako sve ide bas lagano-za neki slozeniji projekat gde je potrebno i menjati gabaritne dimenzije elemenata i nesto docrtavati vise od jednog sata rada sigurno nije potrebno :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
User avatar
Sica
Dodavač alata
Posts: 3
Joined: 18 Nov 2016 20:12
Location: Tuzla

Post by Sica »

Zdravo novi sam ovdje :) Molim vas da mi pomognete, interesuje me jel sketchup ima gotove elemente pa se rucno mjenjaju dimenzije ili kako vec? Hvala
Post Reply