Ja sam za ovo malo stvari po kuci sto sam pravio koristio sketchup.
I super je, greske skoro nema, veci ispada problem da iseku na meru sta im se da, nego sam crtez.
Mada bih ja vise o tome sta mi smeta u sketchup-u.
Prva stvar i najvaznija je sto nema dimenzija grupe ili komponente, uzasno me nervira sto kada se vratim na neki deo nacrtan ranije ne znam koje su mu dimenzije, vec moram da udjem u komponentu i pogledam jednu po jednu
dimenziju.
Ovaj problem sam solomonski resio tako sto u naziv komponente upisujem dimenziju elementa, na primer leva stranica, napravim je kao komponentu i dam joj ime 550x120x18 . Tako mogu samo da kliknem na deo i znam mu dimenzije, naravno jako ogranicavajuci faktor je ako promenim neku dimenziju moram da menjam i ime, sto i nije toliki problem kada ne bih na isto i zaboravio po koji put, pa eto zbrke.
Druga stvar je sto ne volim ekstenzije, pa mi ovaj cutlist ne uliva poverenje, kada uradim sa njim ionako se vratim da isproveravam sta je on uradio, i to se svede na dupli posao.
I ovaj problem resavam tako sto kada zavrsim crtez, idem redom po komponentama, kliknem na prvu, prepisem dimenziju u excel tabelu, i onda sakrijem taj elemenat, pa klik na sledeci, upis dimenzije, sakrijem i taj elemenat, i tako do poslednjeg, gresku je skoro nemoguce napraviti i siguran sam da je sve upisano kako treba.
Pomalo bezvezna su mi resenja, ali ne znam bolje, ako nista efikasno je.
Probao sam zadnjih par dana inventor, i solidworks. Solidworks mi je bio favorit, ali ja nazalost iako imam jaku zelju da zamenim sketchup iz gore navedenih razloga, nisam odusevljen sa solidworks-om.
Ne svidja mi se kao prvo kako radi orbit u 3d, u sketchup-u mogu da vrtim misa koliko hocu i tacno znam gde se nalazim, dok u solidworksu ako se prave krugovi pravilni sa misem crtez se sve vise okrece naopacke i skoro svaki put tako i bude, jednostavno ne kapiram kako to treba da funkcionise. Pogled od napred, mrdnem misa za pogled odpozadi, vratim se nazad i eto ga crtez naopacke.
I na kraju deluje mi sketchup mnogo brzi za rad, makar sa crtanjem namestaja od iverice. Kada gledam i na youtube-u kako kopiraju stranice, pa je posle toga spajaju, dugo to traje, u sketchup-u ctrl+move i eto kopije, ivica na ivicu i spojena dva elementa.
A najveci problem mi je sto nisam skapirao kako da odvojim delove elementa kao u sketchup-u kada napravim komponentu. Mozda treba da imam samo jedan part nacrtan, pa to da uvozim kroz assembly u crtez, ne znam, kazem, jos nisam skapirao.
Skoro sigurno je samo problem u tome sto je solidworks dosta obiman i sirok za ucenje, pa ko se kao ja prvi put susrece sa njim tesko je jednostavno snaci se.
Kao zakljucak za sada ostaje sketchup sa svim svojim manama, ili ostaje kako jeste, ili ce sketchup ispraviti sta se moze ispraviti ili unaprediti, ili cu se naterati da naucim SW

.
Evo u prilogu moj mali radni sto, kao konkretan primer ( koristio sam koliko vidim tada samo grupe, mogle su vertikalne strane na primer da budu jedna komponenta ali tako je kako je ) i iz ovo malo koliko sam ucio solidworks ja nema sanse da nacrtam ovaj sto, ako nista makar u nekom kratkom roku, mislim da bi mi trebalo dva dana, dok u sketchup-u verovatno 10 minuta.
http://s000.tinyupload.com/index.php?fi ... 6493615510