Bice da tebe ustvari mrzi da ucis
Sa jedne strane, u pravu si da se puno stvari moze brze odraditi rukom na papiru, nego softverom na racunaru.
Sa druge, papir retko moze da ti pokaze gde si se zaje*o. Ne mozes da okrenes to sto radis i pogledas ga sa druge strane.
Ako zelis da isterujes finese (sto amateri/hobisti cesto rade), pa pravis nekoliko varijanti jedne iste stvari, da bi video koja ti se na kraju vise dopada, koja je funkcionalnija, itd... tu je racunar nenadjebiv.
Naravno, o seriji da ne pricam.
U sustini racunar je na svome cim treba raditi neke izmene, ili nesto koristiti vise puta. Van toga, ruka i papir su u prednosti.
Iako su mi racunari struka vec evo 20 godina, dosta mi je trebalo vremena da udjem u vode CAD-a. I ni tad mi to nije da tako kazem "leglo" iz prve. Uvek sam video neka ogranicenja, iako sam krenuo sa teskom artiljerijom tipa Autocad-a. Na kraju sam stigao do jos teze (SolidWorks), i on mi je legao "ko budali samar". Jednostanvo sve sto radim u njemu mi je nekako prirodno, uklapa se u nacin kako razmisljam.
Danas, na papiru radim ponekad samo neke dvodimenzionalne stvari, tipa uklapanja furnira. Sve, cak i nasitnije stvari, ako ne mogu da ih uradim direktno "iz glave", prvo nacrtam u SW-u.
Licno sketchup nikada nisam uspeo da savladam, verovatno upravo zbog toga sto sam navikao na druge programe. To uopste ne znaci da je on los, vec da jednostavno ja imam sasvim drugacije navike, a neke radnje koje su izuzetno ceste (tipa zoom-a) su kod njega potpuno obrnuto postavljene.
Ah, da... predstava trodimenzionalnih objekata u glavi, i prenosenje toga na papir, nije nesto cemu je svako vican.