artcam

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Svi gore urajeni modeli su za mene,ubrzo bi trebali da idu na obradu,tako da njih ne poklanjam i ne prodajem.Sve su ovo vecinom zahtjevni modeli koji se rade po 7-8 dana a pojedini i mjesec.Mogu ti poslati lik Hrista na krstu slika ti je ispod,mada nije totalno zavrsen treba jos malo lik da doradim,ali je upotrebljiv i izaci ce super u drvetu.Sve moje modele gledam da dovedem do savrsenstva,to je neki moj prepoznatljivi stil.Ako ti odgovara ostavi mejl jer je fajl velik par megabajta.Inace sam ostavio ponudu da nekom odradim model za njega po njegovoj slici ,ali da nije ovoliko zahtjevan,jer mi za ove moje treba bas mnogo vremena,cisto da nekom izadjem u susret,ako on sam ne moze ili ne umije da uradi ,a volio bi da ga uradi na cnc-u.

Pozdrav

Image
Last edited by hak1 on 19 Jan 2009 01:05, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

To si u pravu,odradjeno u drvetu mora izgledati bolje,sama tekstura drveta mu daje specificnu ljepotu.Ja sam mislio na reljef kada sam rekao da ce takav da ispadne,jer ovo je program prvenstveno za zlatare,koji svoje modele rade filigranskom preciznoscu,tako kada se primijeni na drvo dobije se prelijep komad duboreza.Ali sve zavisi i od podesavanja masine,manji pomaci,tanko glodalo i jednu ikonu na primer masina radi 15-16 sati,ali kada zavrsi,samo treba poliranje i neki premaz,nema dorade.
Pozdrav
Last edited by hak1 on 19 Jan 2009 12:50, edited 1 time in total.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Che

Image

mbole = zamalo pa da bude kako treba, malo sam promenio url za sliku
Last edited by mbole on 20 Jan 2009 00:45, edited 1 time in total.
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

uradio sam ikonu Sv. Jovana na drvetu, u 3D izgedu mi je bio super, ali kada sam ga preneo na drvo sitni detalji, koji se u ArtCAM-u vide super, su maltene nestali! Ima jako velika razlika izmedju gotovog proizvoda i izmedju izgleda u ArtCAM-u!
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Nijesi dobro odradio G-kod.Mora da si postavio veliki pomak,i da bi dobro ispalo,da se vide svi djelici, finalna obrada ide sa graverskim iglama ,i traje po 8 ,10 sati.Postavi slike i modela i uradjenoga dijela da vidim mogu li ti jos nesto pomoci.
digger
Majstor

Post by digger »

thunder wrote:uradio sam ikonu Sv. Jovana na drvetu, u 3D izgedu mi je bio super, ali kada sam ga preneo na drvo sitni detalji, koji se u ArtCAM-u vide super, su maltene nestali! Ima jako velika razlika izmedju gotovog proizvoda i izmedju izgleda u ArtCAM-u!
Mislim da problem moze da bude u odabiru alata koji si koristio da bi radio sitne detalje. Odnosno, da budem precizniji, kada si definisao alat da bi napravio toolpath, mora da koristis isti alat kada radis komad. Ne moze da se koristi jedan u generisanju, a drugi u obradi. U principu, ne bi trebalo da bude problema. Drugo, zavisi koliko ti je precizna masina. Ja sam ukapirao da sa svojom moram da radim polako (moja je pravljena od drveta) jer se ako secem brzo, sve se krivi i onda krug ne ispadne krug, nego elipsa. Pre nego krenes da radis nesto ozbiljno, kreni sa prostim stvarima, krug, kvadrat, da vidis koliko je to precizno. Ovako, na nekom od komplikovanih delova, tesko je uociti gde je problem.

Milos
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

Dobro je on odradio sve! Problem je u tome da toliko sitan noz nemam da bi toliko precizne detalje uradio!
sa brzinom rada nemam problem, drvo mogu da secem sa feed 80 i krug ce mi ostati krug!

Stavit cu fotke, samo mi objasnite kako... Nov sam ovde i slabo se snalazim!
Last edited by thunder on 14 May 2009 08:40, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

thunder wrote:Stavit cu fotke, samo mi objasnite kako... Nov sam ovde i slabo se snalazim!
Pogledaj poruku http://www.stolarskaradionica.com/forum … 9959#p9959

U svakom slučaju, treba se opredeliti za neki javni servis za hostovanje slika, na njemu snimiš (aplouduješ sliku) i nakon toga na njemu generišeš kod za forum. Dobijeni kod se iskopira u poruku koju postavljaš ovde na forumu i slika je tu.
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

Image
Last edited by thunder on 15 May 2009 11:20, edited 1 time in total.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Zdravo
Mislim i da ti rezolucija modela nije bas najbojla.Mozda bi trebao da odradis malo dublji reljef,i malo bolje da ispeglas ,da bi se jasnije vidjele konture.
Pretpostavljam da si odradio reljef iz fotografije,pa posle doradjivao.Ako si koristio tu tehniku moras imati veliku rezoluciju slike.U svakom slucaju ne odradi program dobro pozitiv i negativ reljefa.
Pogledaj model sto sam ja uradio,radjen je sa skulping alatkama,jer jedino tako mozes dobiti dobar reljef,sto je osnova za svako rezanje,da bi se dobila jasna gravura.
Image
Pozdrav
Last edited by hak1 on 15 May 2009 13:45, edited 1 time in total.
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

Prvo sam dao reljef sa fotografiom, pa sam ga doradjivao sa SHAPE EDITOR-om i onda sam na kraju dodao jos jedan reljef iz fotke! Ovo mi je prvi 3D model! Naspram toga ja mislim da oupste nije lose jer sa ArtCAM-om radim malo vise od mesec dana, a pre toga se oupste nisam bavio ni sa slicnim stvarima! Slikacu ti i gotov proizvod da ga vidis!

Pozdrav
Last edited by thunder on 16 May 2009 09:20, edited 1 time in total.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Zdravo Thunder
Daleko od toga da je lose,pogotovo sto tako kratko vrijeme radis u ArtCAM-u.
Samo treba dublji reljef i veca ostrina,da bi masina odradila dobro.
Reljef iz fotografije cesto naopako postavi pozitiv i negativ,jer je program tako napravljen da prebaca sliku u crnobijelu boju,i po crnoj i bijeloj podize i spusta reljef.U koliko znas da radis u fotosopu u njemu bi prvo trebalo da napravis crnobijelu sliku ,da je dovedes idealno za pravljenje modela,sto je dosta komplikovano.
Mislim da je bolje precrtati vektore i rucno podizati reljef,malo duze treje,ali su rezultati posle obrade na masini mnogo bolji.
Treba stelovati sto manji pomak i sto manje glodalo,vise prolaza masinom,jer posle zavrsetka rada sa masinom model se samo polira i premazuje nekim namazima,ne bi smjelo da se rucno doradjuje.
Posle mjesec dana rada u AC,ovo je izvaredan napredak.Samo tako nastavi i ubrzo ces imati savrsene modele.
Pokusaj da radis sa svima alatkama za reljef,tako ces najbolje skapirati sto svaka od njih radi,a i pojednostaviti ces izradu.
Ocekujemo sliku gotovog proizvoda.
Pozdrav
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

Ja neznam da radim sa fotosopom, ali radim u stampariji koja je kupila jednu cnc masinu! Imamo dizajnere koji ce mi vrlo rado pomoci, a vektore cu ja da precrtam u korelu! Hvala na idejama uskoro saljem sliku, samo da dodjem do fotoaparata!

Pozdrav
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

Kao sto sam obecao!
Image

Nadam se da ce vam se svideti! :D

Pozdrav
thunder
Zarezivač olovaka

Post by thunder »

hak1
molim te ako ti nije tesko posalji mi onog tasmanijskog djavola na mail!
obecao sam prijateljici, a nemam vremena da ga projektujem!unapred ti hvala

pozdrav
Last edited by thunder on 18 May 2009 17:35, edited 1 time in total.
Post Reply