Trenutno u dvoristu imam štalu koja se nekoristi vec par godina osim djed za golubove, povrsina je u grubo 13 x 6,2m. Posto je zidano ciglom i u losem je stanju, kao i strop koji je od trske i blata a krov je vec poceo propadat s jedne strane. Odlucio sam da cu to srusiti do betonske deke te bi krenio ispocetka. Ono sto bi napravio je drvena podkonstrukcija i slagao sendvic panele horizontalno posto su tako laksi a pokriva se veca sirina pri montazi, e sad dali ici na vunu ili na pur. Dali mozda ako idem na grede 12x12cm okomite staviti s vanjske strane sendvic panel od 3cm pa izmedu greda ugurat vunu koju kasnije mogu OSB-om zatvoriti ili ici direktno odmah sa debljim profilom.
Druga stvar koja me zanima je nacin slaganja greda za krov, radio bi sve na jednu vodu, pa me ovdje zanima minimalni kut koji bi treba biti dovoljan za dobro sljevanje vode, koliko bi bilo pozeljno napustiti limeni krov u gornjem i donjem dijelu.
Ovo su neka moja trenutna pitanja no vjerujem da ce ih biti jos.
Cisto jos jedna stvar kad smo se vec dotakli ove gradnje u planu je srusiti isto tako stagalj koji je vise od 80 godina u opticaju malo po malo trska s krova je propala i sve je istrunilo. trebao bih malu pomoc oko projektiranja velicina je 5.5 x 6.5m. Dakle zamisljeno je na nacin da posto je dolje zemlja prvo izbetoniram dio na koji bi dosle grede (kasnije bi zvao mikser da mi istrese beton preko svega). imam nesto greda 14x14cm koje bi postavio okomito, duzina je ovdje 6.5m, spojio bi grede opcijom tenon/mortise (cep/rupa) a po kracoj strani po bokovima bi uzeo stafle pa ih urezao i ukriza te eventualno spojio jos koju gredu da izmedu imaju vezu. Na krov ide samo cisti lim te je ovdje po skici nacrtano svakih 60cm stafla, neznam dali je dovoljno. Po tome sto sam do sada vidio kako drugi imaju konstrukciju ali celicnu imaju daleko manje poprecnih pa im jos uvijek nije nista odletilo. Bocne strane bi zatvorio sa lamperijom posto imam dosta dobar rabat na nju.
evo i neke grube skice za štagalj.