Najpre, hvala na dobrodoslici i hvala na odgovorima. Nekoliko dana sam bio zauzet i nisam imao pristup internetu, no uhvatih sad neko vreme da se bavim ovim projektom.
mbole wrote:Meni licno se vise svidjaju resenja "drvo na drvo". Jesu komplikovanija za izradu, al nije to neka svemirska tehnologija.
Treca varijanta je da nadjes odgovarajuce celicne profile, koji sluze za takve namene. Malo su ruznjikavi, al ako pravis bas ovakvu kao sa slike, to ce ionako biti sakriveno ovim oplatnim daskama. Istovremeno oni ti ukidaju potrebu za ovim ukrucenjima.
''Drvo na drvo'' podrazumeva ''cep i rupu'', ''lastin rep'' i slicno, zar ne?
Lastin rep mi je komplikovan za izradu (ili bar deluje tako). Cep i rupa se relativno lako mogu izraditi busilicom, dletom i alatom koji posedujem. Ovi spojevi na slikama 9, 10 i 11 su neka varijanta one moje prvobitne ideje i iziskuju neki brezon kojim bih te grede spojio sa stubom.
Koji od ovih spojeva je vas predlog? Sto vise citam i gledam slike, to sam manje siguran sta da uradim
Na kraju, mozda ipak da odlucim da tesarski i stolarski zanat ucim na nekom drugom projektu pa da taj ''okvir'' horizontalnih greda sa stubovima spojim ovakvim metalnim elementima?
Ja bih recimo radije umesto greda 10X8 za horizontale uzeo fosnu (dasku 5cm debljine), i da bude recimo 15cm siroka (odnosno kod tebe bi to bila visina daske, a 5 bi bila sirina, tj u horizontalnoj ravni). Jos je i jeftinije.
Ovde mislim da nisam najbolje razumeo ideju. Ja sam mislio da od greda 10x8 napravim stubove i gore ''okvir'', a da onda tanjim letvama, daskama (uspravno postavljenim) napravim svojevrsni ''rostilj'' koji bi nosio platno i , kasnije, leksan. Mislio si da fosne koristim za ''okvir'' umesto greda 10x8? Da 10x8 budu samo stubovi? Kako bih to spojio na uglovima? Direktno na stub sa po dva srafa?
Otprilike sam zamislio da ''rostilj'' napravim nekako ovako:
Sa spoljne strane sam prosto mislio da daske (ili fosne) usrafim sa po dva srafa '' u celo'' kroz horizontalnu gredu (ili fosnu). Ne vidim drugo resenje ukoliko ne zelim da daske strce van okvira.
Evo ja opet sa milion pitanja koja verovatno izgledaju smesno nekom iskusnijem, ali sta da radim

Ponavljam, sto vise gledam, manje znam sta da radim. Molim vas da od prilozenog predlozite konkretno resenje i da krenem sa nabavkom materijala i izradom

POZDRAV!
PS.
ropee wrote:Pozz,
Prvo trebaš odrediti dimenzije i podlogu. Potom u zavisnosti dimenzija i debljinu materijala, ova sjenica nije više od 3x3 m i za nju su korištene tanje daske + neke štafne u kutevima.
Gledajući po slici ovo uopće nije komplicirano za izraditi
ropee, dimenzije bi trebalo da budu 3,9 x 3,4. Podloga ce biti betonske ploce, a za stubove sam planirao da izlijem betonske stopice u koje bih zalio one metalne drzace.
Naravno, ono sa slike je samo osnovna ideja, ne mora da bude identicna. Vazno je da bude ''cistog''', kockastog dizajna (da ne strce fosne kao sto je obicno na pergolama, da nema kosnike itd.), i da ima ove panele od letvica. Kao sto vec rekoh, nekome iskusnijem je ovo ''macji kasalj'', ali meni je trenutno prilican problem

Pre svega u domenu planiranja i odabira resenja. Sama izrada je manji problem