Projekt kuhinja no.1

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Post Reply
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Zasto bi plocice lepio posle montiranja kuhinje ?
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Kole-Stolar wrote:Zasto bi plocice lepio posle montiranja kuhinje ?
Dosta sam istrazivao temu: Keramičke plocice u kuhinji

Najsretnije je rješenje postaviti keramičke pločice ili neku drugu oblogu nakon montaže kuhinje.

Prednosti:

1. Može se točno razmjeriti i sve u knap odradit, nema zubova, da gornji element pada preko pločica
2. Ne mora se koristiti ružna lajsna na spoju pločice/radna ploča, nego se samo povuce tanka linija silikona
3. Tko ima ovakvu napu sve se posloži u milimetar
Image
Image
Image
Last edited by Andrija on 17 May 2019 11:12, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja bih se manuo Amerikanaca i njihovog načina rada, jer to kod nas jednostavno ne ide.
Kod njih su zidovi od rigipsa, a tvoji su vjerovatno od čvrstih materijala. Za rigips se koristi drugačije ljepilo. Ljepilo koje se ovdje koristi će ti toliko isprljati kuhinju da ćeš poželiti da je zamijeniš.
Par puta sam gledao "reality renovation" emisije i vidio kako se postavljaju pločice sa već postavljenom kuhinjom. Nešto mislim da si tako i dobio ideju. Ako malo bolje pogledaš primijetićeš da je pokrivenost pločice sa tim ljepilom vrlo mala, oko 60% dok se za zidne pločice savjetuje minimum 80% pokrivenosti. Te emisije se snimaju da bi sve izgledalo lako jednostavno, u stvari je sve samo ne to.

Zubove i tako ne praviš, već gornji element naslanjaš na pločice. Njih i tako lijepiš do 1,4m visine.

To da ti ne treba lajsna već se razlika pokrije linijom silikona je opet TV priča. Samo zidovi od rigipsa su tako ravni. Običan zid nikad ne bi uspio tako poravnati pločicom.

Radije pitaj nekog keramičara šta on misli o tome prije nego što se odlučiš.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

sasasasa wrote:Ja bih se manuo Amerikanaca i njihovog načina rada, jer to kod nas jednostavno ne ide.
Kod njih su zidovi od rigipsa, a tvoji su vjerovatno od čvrstih materijala. Za rigips se koristi drugačije ljepilo. Ljepilo koje se ovdje koristi će ti toliko isprljati kuhinju da ćeš poželiti da je zamijeniš.
Par puta sam gledao "reality renovation" emisije i vidio kako se postavljaju pločice sa već postavljenom kuhinjom. Nešto mislim da si tako i dobio ideju. Ako malo bolje pogledaš primijetićeš da je pokrivenost pločice sa tim ljepilom vrlo mala, oko 60% dok se za zidne pločice savjetuje minimum 80% pokrivenosti. Te emisije se snimaju da bi sve izgledalo lako jednostavno, u stvari je sve samo ne to.

Zubove i tako ne praviš, već gornji element naslanjaš na pločice. Njih i tako lijepiš do 1,4m visine.

To da ti ne treba lajsna već se razlika pokrije linijom silikona je opet TV priča. Samo zidovi od rigipsa su tako ravni. Običan zid nikad ne bi uspio tako poravnati pločicom.

Radije pitaj nekog keramičara šta on misli o tome prije nego što se odlučiš.
Nije problem postaviti pločice naknadno. Å ibnem slike kada bude sve gotovo :)
Last edited by Andrija on 17 May 2019 15:06, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aj mi samo objasnite logiku postavljanja plocica samo izmedju gornjih i donjih elemenata (osim cene naravno)?
Ne kapiram.

Svrha plocica je da:
obezbede vodonepropusnost
budu jednostavne za ciscenje
ne primaju vlagu
na njima se teze "kace" raznorazne budji i slicne gadosti

Svrha plocica nije da lepo izgledaju (to je usputna mogucnost).

Kada sam radio sebi kuhinju kako treba, bila je zamotana od poda do plafona.

Ako su samo finansije u pitanju, niko ne brani da se na mestima koja se ne vide postave jeftinije plocice (bez dekoracija i kerefeka).
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Kao sto je rekao Daleko, Blum je uvek dobar izbor!
U gasne amortizere nemam mnogo poverenja.
Andrija wrote:@J.Vlada Imaš li savjet koje liftere za horizontalni ormaric.

Između ova dva mehanizma se premišljam.

https://i.postimg.cc/SK7mqxH0/aventos.jpg

https://i.postimg.cc/WpJTb8B6/plinski-lifter.jpg
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Potpuno si u pravu! Iz licnog iskustva ti govorim.
Kad vidim one odvratne diht lajsne, bude mi muka!
Andrija wrote:
Kole-Stolar wrote:Zasto bi plocice lepio posle montiranja kuhinje ?
Dosta sam istrazivao temu: Keramičke plocice u kuhinji

Najsretnije je rješenje postaviti keramičke pločice ili neku drugu oblogu nakon montaže kuhinje.

Prednosti:

1. Može se točno razmjeriti i sve u knap odradit, nema zubova, da gornji element pada preko pločica
2. Ne mora se koristiti ružna lajsna na spoju pločice/radna ploča, nego se samo povuce tanka linija silikona
3. Tko ima ovakvu napu sve se posloži u milimetar
https://www.toppstiles.co.uk/s_product_ ... tile_2.jpg
https://cdn11.bigcommerce.com/s-v9t7n/i ... 60.jpg?c=2
http://freshersjob.info/wp-content/uplo ... sheets.jpg
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta je leba ti odvratno na diht lajsnama?
Ne znam sta si gledao, mozda neke najdrljavije, al meni bas nista ni funkconalno ni estetski ne smeta na onim "normalnim" (citaj skupljim od 3eur po metru).

"Tanka linijia silikona" je nesto od cega mi se dize kosa na glavi (generalno od bilo koje pomeni reci silikon).
Nit je tanka, nit lici na nesto nakon par meseci (lici na najgore djubre, skupljeno i ulepljeno na jednom mestu), nit je moguce lako je ocistiti i naneti novu...

Silikon... roba koju treba staviti pod kontrolu i izdavati samo uz posebnu dozvolu, isto ko i paljenu zicu :)
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

mbole wrote:Aj mi samo objasnite logiku postavljanja plocica samo izmedju gornjih i donjih elemenata (osim cene naravno)?
Ne kapiram.

Svrha plocica je da:
obezbede vodonepropusnost
budu jednostavne za ciscenje
ne primaju vlagu
na njima se teze "kace" raznorazne budji i slicne gadosti

Svrha plocica nije da lepo izgledaju (to je usputna mogucnost).

Kada sam radio sebi kuhinju kako treba, bila je zamotana od poda do plafona.

Ako su samo finansije u pitanju, niko ne brani da se na mestima koja se ne vide postave jeftinije plocice (bez dekoracija i kerefeka).
Ne vidim svrhu postavljanja pločica od poda do paflona za kućnu upotrebu. Taj način postavljanja od poda do plafona mogu zamislit u restoranima, pekarama... ali doma nikako.

Možda jos mogu i zamislit u onim kuhinjama iz 70-80tih, gdje je sve bilo samostojeće, šporet,obodin frižider, pa onaj kekec, pa limeni sudoper, pa neki ladičar sa radnom plohom. Sve bi iza tih elemenata upadalo, pa su i bile potrebne pločice da su od poda do gornjih elemenata.

Danas kad je sve ugradbeno i pod radnom pločom, ne vidim potrebu da se pločice postavljaju od poda do gornjih elemenata.

Dovoljno je taj prostor ispod radne ploče ofarbat sa perivom bojom za interijere (tipa boja koja se koristi u hodnicima škola).

Pločice su jako važan detalj. Koliko mogu da pokvare neku top kuhinju, toliko mogu da dignu neku šta je na prvu nikakva.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

mbole wrote:Sta je leba ti odvratno na diht lajsnama?
Ne znam sta si gledao, mozda neke najdrljavije, al meni bas nista ni funkconalno ni estetski ne smeta na onim "normalnim" (citaj skupljim od 3eur po metru).

"Tanka linijia silikona" je nesto od cega mi se dize kosa na glavi (generalno od bilo koje pomeni reci silikon).
Nit je tanka, nit lici na nesto nakon par meseci (lici na najgore djubre, skupljeno i ulepljeno na jednom mestu), nit je moguce lako je ocistiti i naneti novu...

Silikon... roba koju treba staviti pod kontrolu i izdavati samo uz posebnu dozvolu, isto ko i paljenu zicu :)
Kako već 3-4mj gledam sve u vezi kuhinja, pa vrtim youtube i google, na svašta naletim.

Ima puno različitih primjera dihtanja prostora između pločica i radne ploče,

i svaki uključuje gospodina silikona :D

Silikonira se radna ploča gdje se ubacuje sudoper.
Silikonira se čelo radne ploče pa se stisne na zid/keramiku.
Silikonira se šina-vodilica što dođe ispod ukrasne lajsne.
Čak sam vidio da silikoniraju čoškove u korpusu sudopera, i onda stavljaju alu zastitu na silikon.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rupa za sudoper - ima smisla, mada tu ide alu samolepljiva traka.
Celo ploce na zid - ne vidim svrhu, posto lajsna tu dihtuje
Sina vodjica lajsne - tu tek ne vidim svrhu, lajsna nije ukrasna (to jest nije joj to primarna namena), lajsna je tu upravo da ne dozvoli da nesto prolazi, a ne dozvoljava ni odozdo ni odozgo, tako da... cemu slilikoniranje necega do cega nista ne moze da dodje?

No... svako ima svoj ukus i prioritete.

Plocice se u restoranima postavljaju od poda do plafona iz prostog razloga higijene (dokazano i zahteva se propisima).
Ja vise cenim higijenu u svojoj kuhinji nego u restoranu. U svojoj jedem svaki dan, u restoranu ponekad.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Pločice

http://www.saric.kitchen/plocice/

Image

Image
Image
Image

Silikon u akciji:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by Andrija on 18 May 2019 06:56, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Možda nisam baš detaljno pročitao (sad ustao, pa...) ali mislim da ovaj gore tekst samo potvrđuje ono što sam ti napisao.
Pločice ne moraš stavljati od poda do plafona, nisam ni ja svoje tako stavljao. Postaviš ih na visinu od 80-140cm, ostalo ti ne treba. Donji dio zida odradiš masnom bojom (perivom bojom).

Ne znam da li si ikad postavljao pločice. Možda da pokušaš, čisto da vidiš koliko je to prljav posao. Znam da sam malo dosadan sa ovim, ali ne bih zelio da se pokaješ zbog youtube-a.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:"Tanka linijia silikona" je nesto od cega mi se dize kosa na glavi .
Uze mi rec iz usta . Bio sam prinudjen da silikoniram prostor izmedju kade i plocica, uzmem beli ( kao fugne )

sanitarni ( da ne budja ) silikom i izgledalo je savrseno.............. neko vreme , a posle da ne pogledate ,

Zatim sam pokusao sa bizonovom samolepljivom preklapajucom trakom i igranka se nastavlja.

Elem , za pokretaca teme , zasto bezis od dihtung lajsne :forvonad: , obicno je ima u istoj boji kao i radna ploca ,

ako vec nema onda sigurno ima sivih a sve ce lepo da se uklopi jer na kuhinji verovatno postoji jos

sivih materijala ( rucice , korita , lajsne za staklena krila , sokla................... )

Dihtung lajsne se lako uklapaju posebno sto sada imaju AL ili PVC kapice pa svaki ravan zavrsetak , unutrasnji

ili spoljasni ugao izgledaju vrlo korektno .
Last edited by LepoJeBitiFin on 18 May 2019 09:54, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ne vidim opet svrhu lepljenja plocica nakon postavljanja kuhinje.... ako vec zelis da podignes aspirator vislje, pravis neke ornamente ili slicno jednostavno nacrtas na zidu sta gde treba da ide, pokazes majstoru crtez i ostavis ga da radi....
Kad su plocice polepljene premeris sve jos jednom i kreces u izradu kuhinje, zavrsetak lepljenja cekas iz razloga sto ne znas koja ce debljina biti plocica zajedno sa lepkom pa ti ovo moze napraviti mali problem ako je ugaona kuhinja u pitanju ili se postavlja od zida do zida....
Silikon je super stvar za zatvaranje otovora za sudoperu, grejnu plocu ili nekih delova gde mora nesto da se ukraja pa da univer nebi povukao vlagu....
Batali se youtuba, tamo svako moze da postavi sta hoce i sve to izgleda odlicno jer vidis kako izgleda u trenutku kad je napravljeno a ne znas sta ce s tim biti vremenom.....
Silikon umesto diht lajsne je vec pomenut, fuj prlja se sve se skuplja na njemu..... A od silikonom postavljene diht lajsne mi nema nista goreg, priliku sam imao vise puta da ih menjam, silikon je tu samo problem posto ima svoju odredenu debljinu i onda diht lajsna ne legne na plocu i plocice kako treba i evo opet problemi....
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Post Reply