Изградња фрезера

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

To se prodaje vec preko 10 godina po pijacama i buvljacima i znam da je uvek bila cena 50 eura. Nekad je ima, nekad nema, kako je ko iznese na pijacu. Da li ces ti meni da verujes ili ne, to je tvoja stvar. Ja sam je licno kupio za 50 evra okruglo i to od preprodavca na tezgi, a ne od proizvodjaca kod koga je jos jeftinije. Ako hoces, prodacu ti je za 100 evra :)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Prijatelju, ako uračunaš materijal za izradu ove osovine po ceni po kojoj se može isto naći u otpadu i cenu radnog sata strugara a uz to uračunaš koliko je sati potrebno da se ovo napravi sve će ti biti jasno...
Ja ovo da kupim od tebe NEĆU jer mi ne treba ali me je u "oko" ubolo to što si rekao da je skupo i tako napravio Arax na...da ne kažem šta, a uz to pominješ ženu iz Barajeva. Pa nije prijatelju Barajevo New York da ne možeš da je nadješ ili da saznaš ko je ta žena a uz to ti je poznata. Zamisli koliko žena strugara ima u ovoj našoj Srbiji a tek u Barajevu...Pored toga, zašto nisi ponudio tu tvoju osovinu za npr 75 eur pa da imaš zaradu od 25 eur. Još jednu preprodaš po istoj ceni i ostane ti osovina za DŽABE a Saša Rus propadne...ode u stečaj i likvidaciju...

Ne razumem šta si hteo da kažeš time što si mi je ponudio za 100 eur...ne misliš valjda da si uspeo da ubediš mene ili bilo koga drugog zaista u to da si je kupio za 50 eur i u postojanje žene iz Barajeva...

Znaš Pezzo, i Desanka Maksimović je napisala pesmu u kojoj se kaže " U nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu..." i mi svi znamo o kojoj zemlji se radi iako je to malo manje odredjeno nego li tvoje "...žena iz Barajeva metalostrugar..." koju ne znaš a znaš da prodaje osovine za 50 eur...Mislim stvarno...
Last edited by saša on 08 Sep 2012 21:28, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Evo Sasa, da ne kazes da lazem, pozovi Tešića pa ga pitaj posto su te osovine. Moze da se desi da ti je i nabavi ili kaze gde da je kupis. Telefon mu je o63-245627. Inace zatvorio je i radnju u V.Stepe. Ako slucajno taj broj nije u funkciji, poslacu ti i kucni broj sa njegove vizit karte i adresu, a necu ovde da postavljam, ipak su to privatni podaci.
Ja sam je kupio tek da moze da fura onu malu glavu za kelovanje, a za ozbiljnija glodala je ta osovina slaba.
Ta zena je vlasnik neke metalostrugarske radnje, a gde je tacno ne mogu da se setim, javljala se po oglasima.
Tezak si ko crna zemlja :)) Meni zarada od 25 evra nista ne znaci. Imas na Kupindo po 90 evra te iste osovine, par njih je prodaje. Sasa Rus je verovatno tamo na buvljaku u Bubanj Potoku i kupio na susednoj tezgi, nije je doneo iz Ukrajine.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ama bre Pezzo, nisam ja težak kao crna zemlja nego 0,1 t.
Stavrno mi je onaj tvoj post delovao kao bacanje prašine u oči.
Video sam i ranije one glave na kupindu koje sada koštaju 9000 ili oko 80 e ali 50e teško.
Evo i mbole se razume u strugarski zanat pa neka kaže koliko radnih sati strugaru treba da odelja onakvu osovinu sa svim dodacima i kolika je najminimalnija cena radnog sata strugara...ne mora cena radnog sata u Bgd nego u unutrašnjosti jer je tamo jeftinije pa ćeš videti...
Ja kao što sam rekao ne želim da kupim ovu osovinu jer mi ne treba. Izrada moje kombinovane stolarske mašine je pri kraju i otud znam cenu pojedinih materijala, cenu radnog sata itd. jer sam prošao kroz sve to.
Preko svega toga Arax nije napisao kolike su dimenzije one njegove osovine tipa prečnik, dužinu hoda, celokupna dužina itd. da bi smo barem te parametre uporedili sa onim sa kupinda.
Nadam se Pezzo da nisi ništa shvatio lično i za ozbiljno tim pre što nisam imao nameru da te na bilo koji način uvredim...
Pozdrav i živ bio
Last edited by saša on 09 Sep 2012 09:58, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nisi ti mene uvredio, ali ne budi tvrdoglav. Pozovi coveka i pitaj ga, kod njega sam je kupio jos dok je radio, a prodao ih je gomilu takvih. Tu ti dimenzije ne trebaju jer su pravljene serijski i to je to. Ti pravis unikat i naravno da ce ti naplatiti po satu. Ja bih pre kupio novu kombinirku, makar i najjeftiniju. Imas onih bugarskih po nemackoj licenci, nudi ih onaj Pirocanac.
Racunaj da dva majstora danas naprave jedno 20 takvih osovina x 20 evra zarade je 400 evra. Njima po 100 evra i gazdarici 200 da pokrije troskove i da i njoj ostane. To jesu pausalne procene, ali da nemaju racunicu nebi ni radili. Jedan moj prijatelj ima radnju za sivenje konfekcije i kaze da i Kinezi kupuju od nasih pa preprodaju na pijacama. I ti odes kod Kineza naravno i mislis da si ustedeo. To ti je trgovina i ko se kako snadje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

:forvonad:
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Necu da se upustam da li je osovina iz Rusije ili Barajeva, 15 cu videti Sasu pa cu sa njim licno popricati. Ja pravim sa tom osovinom, treba mi saveti kako da bi bilo najbolje da napravim frezer.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Arax, sta je tu je. Ja sam se ubacio u razgovor ne toliko zbog cene, nego da bih ti rekao da ne ides preko 4500 o/min i da ne ocekujes previse od te osovine. Da su tu kvalitetni lezajevi, nebi bila ni ta cena. Neki su ti predlagali dosta jak elektromotor. Ali nema svrhe da bacas pare i da od toga mnogo ocekujes. Ta osovinica moze da ti posluzi za neki frezer vrlo skromnih mogucnosti. Ozbiljniji alati, kao na primer ova moja glodala, ne mogu na to jer im treba i 8000 o/min: http://postimage.org/image/evj3j9xcl/
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ta tvoja glodala tera 6000rpm jer su sa 4 zuba i nijedno nije veceg precnika od 160fi

ta osovina (kao i svaka druga)se pravi od specificnog celika(masinci to znaju)izmedju ostalog i ja imam takvu na jednoj masini(kupio je kod vekija)

ako su lezajevi unutra kvalitetni i osovina uradjena da ne trese i baca(caure takodje)moze slobodno da radi.

Pezzo

nemoj da plasis i bedacis coveka u vezi frezera i osovine jer on nece stavljati slogove glodala za prozore.:)

moja preporuka motora je 4kw za frezer (moci ces da teras i glodalo za tablice sa 4 zuba fi 200:prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pezzo, dva majstora ne mogu da naprave 20-ak onakvih osovina sa pratećom opremom za 2 dana pa taman da su supermeni. Jer i da rade 12 sati dnevno ne mogu jednu osovinu da naprave za 2 sata i 24 minuta. O ceni samog materijala neću da govorim jer je u otpadu kada kupuješ cena 60 din/kg. Neka izmeri Arax težinu pa neka javi koliko je uostalom. Nisam zvao onog čoveka ali znam koliko košta mašinska obrada u unutrašnjosti, a u Bgd je to daleko skuplje. Ali ovo oko cene sada nije ni važno.
Inače slažem se sa Singerom da velike brzine zahtevaju manja glodala a što je glodalo veće i brzine su manje. Razlika u ceni lagera između istočnih proizvođača i kvalitetnih FAG-ovih, NSK, SKF i sl. lagera je otprilike 1:4 pri čemu ovi jeftiniji koštaju oko 1,5-2 eur u lagertonu u Nišu. Zamena lagera nije neki naročiti trošak. Opasno je ako osovina trese, ako su čaure labave i sl. jer onda i da je 10 eur vredi onoliko koliko je teška odnosno koliko para možeš uzeti u otpadu. I dalje ne znamo koliki je hod ove osovine, prečnik iste i dr.
Nisam mašinac ali pošto sam unazad par godina prošao kroz izradu kombinovane stolarske mašine dozvoljavam sebi luksuz da iznosim prednje komentare.
Inače i dalje sam mišljenja da je bolje tanja ploča sa rebrima od deblje i da je potrebno kvalitetno rešiti lift, a motor može da bude i 2,2 kw. Kod niti jedne kombinovane stolarske mašine nisam video jači motor na frezeru od 2,2 kw.
Singer, ako je na frezeru 4 kw koliko bi onda trebalo na abrihteru gde su noževi daleko širi. Mislim da je 4 kw mnogo i za abrihter od 40 cm širine a kamoli za frezer.
Pozz
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

saša wrote:... Kod niti jedne kombinovane stolarske mašine nisam video jači motor na frezeru od 2,2 kw.
Singer, ako je na frezeru 4 kw koliko bi onda trebalo na abrihteru gde su noževi daleko širi. Mislim da je 4 kw mnogo i za abrihter od 40 cm širine a kamoli za frezer.
Pozz
Sasa, mislim da poredis dve stvari koje i nisu bas za poredjenje. Abrihterom ljustis drvo a frezerom ponekad ooozbiljno kopas. Siguran sam da je u vecini slucajeva sasvim dovoljan motor od 2,2kw ali opet sa druge strane za neke operacije, poput izrade prozora, bez ozbiljnog frezera nema valjanog posla.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja sam imao frezer 3KW, 3~ 2850 o/min i mogu da vam kazem da je to zver koja ne oseca nikakvo opterecenje. A tezina mu je 24 kg, ali je i sama osovina bila masivna u livenom kucistu, jedno 50 kila. E sad mogu samo da nagadjam sta bi bilo kad bi se na ovu malu stavio motor od 4KW :)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

maricaiivica wrote:
saša wrote:... Kod niti jedne kombinovane stolarske mašine nisam video jači motor na frezeru od 2,2 kw.
Pozz
Sasa, mislim da poredis dve stvari koje i nisu bas za poredjenje. Abrihterom ljustis drvo a frezerom ponekad ooozbiljno kopas. Siguran sam da je u vecini slucajeva sasvim dovoljan motor od 2,2kw ali opet sa druge strane za neke operacije, poput izrade prozora, bez ozbiljnog frezera nema valjanog posla.
Samo da ne skrenemo s teme...
Slažem se da se sa frezerom ponekad ozbiljno zakopa u smislu dubine ali po maloj površini...abrihter kopa plitko ali po velikom površini. Testera na cirkularu ipak zakopa najdublje...pa je i za testeru prečnika 350 mm više nego dovoljan motor od 3 kw...zar ne?
Pozz
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

evo da se ponovim opet:

razlika elektromotora u ceni izmedju 3kw i 4 kw je smesna ali prilikom zahtevne obrade nekog profila nece skoditi jaci motor(cak stavise bice ti drago )Pezzo je sasvim u pravu.

dakle motor od 4kw na "laufu" trosi koliko i 3 i 2,2 i 1,5kw....

ali kad ga opteretis daleko se oseca nemoc motora :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pitanje je i koliku snagu moze da upotrebi na 2 klinasta remena od 13mm fi-90, a i u zavisnosti od broja obrtaja. Ili ce da pravi nove remenice za 17 ili 20 mm i da menja lezajeve.
Post Reply