Struja za radionicu-dovod i osiguraci .

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nevolja je sto "toleranciju" u struji cesto platis pozarom i/ili velikom stetom, a u najgorem slucaju glavom.

Da bi znao gde moze da bude tolerancije, moras da poznajes odredjeni posao. I u stolariji postoje stvari koje ne trpe tolerancije, a naravno i one gde moz da bude kolko oces.

Usput, prema ovim semama koje si crtao, ne da se ne razumes skoro nista, nego se ne razumes bas nista :)
Shvati kao prijateljski savet. Angazuj majstora, bice jeftinije na kraju.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Ma necu ja da priznam sebi ,nije tu u pitanju smo novac sto cu dati nekom 3-4hiljade nego sto volim da naucim sve iz razloga sto uvek ima nekog natezanja sa "majstorima" i brdo stvari sam naucio zato sto me je zanimalo pa i zato sto sam padao na dupe kad mi majstor kaze cenu od 20 e za sat posla a ima 3 razreda skole . E pa ne dam 😁 .
Hururg sa 3 diplome mi popravlja zub 45min za 10-15e a dodje limar da skrati dva oluka i nanese silikon 2000 din .
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

mbole wrote:Nevolja je sto "toleranciju" u struji cesto platis pozarom i/ili velikom stetom, a u najgorem slucaju glavom.

Da bi znao gde moze da bude tolerancije, moras da poznajes odredjeni posao. I u stolariji postoje stvari koje ne trpe tolerancije, a naravno i one gde moz da bude kolko oces.

Usput, prema ovim semama koje si crtao, ne da se ne razumes skoro nista, nego se ne razumes bas nista :)
Shvati kao prijateljski savet. Angazuj majstora, bice jeftinije na kraju.
Ja sam i napisao da se ne razumem . Zato i pitam da vidim na cemu sam . Da vidim da li je spansko selo ili boza od posla .
Ne mora uvek da se poznaje zanimanje da bi nesto uradio . Kada to kazem mislim da ako neko ko se razume nacrta 3 zice i pokaze ti -objasni gde da vezes...samo ako si totalna tuka nece ti biti jasno .
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Pogledaj ovaj snimak i reci mi koliko treba da budes strucan da prekopiras ovo ?
https://m.youtube.com/watch?v=au1FBSjmOAk
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

venzinatiko wrote:Ne mora uvek da se poznaje zanimanje da bi nesto uradio . Kada to kazem mislim da ako neko ko se razume nacrta 3 zice i pokaze ti -objasni gde da vezes...samo ako si totalna tuka nece ti biti jasno .
Ne bih se slozio sa tvojim stavovima. U sustini i najkomplikovaniji posao se sastoji od mnogih jednostavnih malih radnji, ali dok se sve nauci kako treba potrebno je mnogo vremena i puno prakse.
Uporedjivanje limara i stomatologa ti je bas bez veze. Kod stomatologa se zakazuje i ceka u cekaonici i pacijenti se redjaju jedan za drugim, a taj limar ide na teren i vere se po krovovima. Ne bih sada da skrecem temu na zdravstvo,ali kakve nam usluge pruzaju mislim da su mnogo placeni (moje licno misljenje, iako se kaze kako nisu svi isti, ali to je kolektivan posao i skoro po pravilu uvek zabrljaju).

A kad smo vec kod potcenjivanja tudjeg zanata... zamolio mene jedan stolar: hajde molim te prsni cas ove daske... I ja mu kazem: evo ti kljucevi od moje radionice, tamo imas sve sto ti treba pa ih prsni sam :) I on se nasmeja, kaze: daj ne zaj... me. A te "daske" su bili frontovi od MDF i cim sam ih video, znao sam da ima dva dana posla.
(Bog nek mu dusu prosti, razboleo se i umro pre 3-4 godine, a bili smo dobri prijatelji i dosta namestaja smo zajedno napravili.)
zec
Šegrt

Post by zec »

venzinatiko wrote:Pogledaj ovaj snimak i reci mi koliko treba da budes strucan da prekopiras ovo ?
https://m.youtube.com/watch?v=au1FBSjmOAk
Mozes da kopiras ako ti neko drugi izabere elemente, preseke provodnika i uredjaje koje ces ugraditi.
U tvojem slucaju nije neka nauka, samo se posavetuj sa nekim (ima ovde clanova koji znaju) kako to sve spojiti i koje karakteristike opreme su potrebne u tvom slucaju.
Povezivanje i izbor prekidaca sa zastitom motora je stvar za elektricara. Naplatio je 50e, izdao racun i dao garanciju na izvrseni rad. U slucaju ostecenja motora prilikom pustanja u pogon, aktivirati garanciju...
Forum je malo nezgodno mesto za ohrabrivanje nekoga ko se ne razume da radi nesto sto moze da mu ugrozi zivot i imovinu. Ne kazem da ti nisi sposoban ili da neces nauciti, vec ce sutra ovo sve citati neko ko ce pomisliti da je to bas sve tako jednostavno i eto stete. Zato su ljudi oprezni u davanju odgovora u ovakvoj temi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis... nevolja je sto si ti pokusao da kopiras ovo, a zbog toga sto ne znas razliku, iskopirao si ga na nesto sasvim drugacije.

Nije problem iskopirati potpuno identicno resenje. Al ti ne vidis razliku izmedju ovoga na klipu i tvog slucaja, ili je vidis al mislis da "ma moze to i tako", a ne moze, i to ne moze sa ozbiljnim posledicama.
Dovedi samo jednu fazu na trofazni motor i dobices izgoreo motor (ako nemas zastitu o kojoj je pezzo pisao). Cak i sa zastitom, nisam siguran dal bi odreagovala u slucaju da je povezano kao sto si prvo hteo, to jest da na sva tri prikljucka trofaznog motora dovedes jednu istu fazu.

Pitao si kako se zovu limcici.. Ti limcici u tvom slucaju ne idu, ili barem ne idu na trofazne osigurace. Stavi ih tamo i dobices jedno lepo PAF, poveliku varnicu i sve sto ide uz to.

Ni kopiranje nije tako jednostavno ko sto izgleda na prvi pogled :)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

kad vec prepustas elektricaru da dovede struju do radionice casti ga deset jevrica da ti poveze ormarce :D

ako verujes u sebe razvedi struju po radionici fiksiraj kutije povezi kablove osvetljenje to je fizicki zahtevniji posao i duze traje od povezivanja par osiguraca i sklopke

ne bih se kladio da je struja toliko prosta da se uci s neta na brzinu ,kad budes platio masinu par hiljada jevara da li ce ti biti sve jedno da je ukljucis a nisi siguran kako je sve povezano

i rece laik koji je sam razveo struju po radionici :smejanje:

zadnji pasus koji je napiso "zec " je mnogo jak :tummenupp:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Povezivanje table se naplacuje 100€. Ova je nesto manja i on je u KG ali bez 50 nece proci.
Ja sam ovo radio, meni deluje krajnje prosto...ali svasta je moguce da zezne.
Sa druge strane, ako hoce da nauci, neka poveze pa pozove nekoga u kontrolu. Generalno, i ja mogu u prolazu da bacim oko
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Pezzo wrote:
venzinatiko wrote:Ne mora uvek da se poznaje zanimanje da bi nesto uradio . Kada to kazem mislim da ako neko ko se razume nacrta 3 zice i pokaze ti -objasni gde da vezes...samo ako si totalna tuka nece ti biti jasno .
Ne bih se slozio sa tvojim stavovima. U sustini i najkomplikovaniji posao se sastoji od mnogih jednostavnih malih radnji, ali dok se sve nauci kako treba potrebno je mnogo vremena i puno prakse.
Uporedjivanje limara i stomatologa ti je bas bez veze. Kod stomatologa se zakazuje i ceka u cekaonici i pacijenti se redjaju jedan za drugim, a taj limar ide na teren i vere se po krovovima. Ne bih sada da skrecem temu na zdravstvo,ali kakve nam usluge pruzaju mislim da su mnogo placeni (moje licno misljenje, iako se kaze kako nisu svi isti, ali to je kolektivan posao i skoro po pravilu uvek zabrljaju).

A kad smo vec kod potcenjivanja tudjeg zanata... zamolio mene jedan stolar: hajde molim te prsni cas ove daske... I ja mu kazem: evo ti kljucevi od moje radionice, tamo imas sve sto ti treba pa ih prsni sam :) I on se nasmeja, kaze: daj ne zaj... me. A te "daske" su bili frontovi od MDF i cim sam ih video, znao sam da ima dva dana posla.
(Bog nek mu dusu prosti, razboleo se i umro pre 3-4 godine, a bili smo dobri prijatelji i dosta namestaja smo zajedno napravili.)
Da me ne shvatis pogresno u narednom tekstu donekle si u pravu ali ne za sve .
Radim sa ljudima i nagledao sam se milion situacija da nekom nacrtas nesto i objasnis 100 puta -dzaba ! Jednostavno ih ne zanima. Ali ako te nesto interesuje sve se da lako savladati a da nije nuklearna fizika u pitanju .
Ne hvalim se ,vec samo dajem primer da sam gledajuci klipove na you tubu i par saveta sa ljudima koji se bave tim poslom ogletovao do sad svoju celu kucu i par poslova za novac ,celu sam fasadu sam uradio (bez zavrsne ) , postavio 20 m2 kamena ,zidao,betonirao,postavljanje rigipsa... i budi siguran da je svaki moj rad bolji nego 90% majstora sto radi za novac . Jesam se okretao po 5 dana da ogletujem jednu sobu ali sam drugu ogletovao za 2 dana . Imao sam propusta ali nista vecih od onih koji uzimaju novac za to .
Neko i to zove majstorskim poslovima i naravno da ima caka ali se da lako nauciti ako nemas dve leve i zanima te .
Da sam isao logikom :to je zaj**ano ,nije to bas tako kako izgleda nista ne bih od toga naucio .
Potpuno vas sve razumem kad je struja u pitanju -nije gleterica i unimer isto :) ali radi neki crv u meni :D
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

art of wood wrote:kad vec prepustas elektricaru da dovede struju do radionice casti ga deset jevrica da ti poveze ormarce :D

ako verujes u sebe razvedi struju po radionici fiksiraj kutije povezi kablove osvetljenje to je fizicki zahtevniji posao i duze traje od povezivanja par osiguraca i sklopke

ne bih se kladio da je struja toliko prosta da se uci s neta na brzinu ,kad budes platio masinu par hiljada jevara da li ce ti biti sve jedno da je ukljucis a nisi siguran kako je sve povezano

i rece laik koji je sam razveo struju po radionici :smejanje:

zadnji pasus koji je napiso "zec " je mnogo jak :tummenupp:
Tako cu i da uradim ;) kad me svi kritikujete :p
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Jedno od mojih prvih secanja pored sladoleda i slatkisa :D je kako sedim na sred sobe sa otvorenim radiom lampasem EI Nis i cupam zice,vracam ,okrecem obrcem (danima)... :D

Vrv ce biti neciji odgovor : Bice ti to i poslednje secanje ahahha
Last edited by venzinatiko on 01 Sep 2017 01:59, edited 1 time in total.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Idi do Miroka, trazi Duleta, pozovi se na mene - kazi Zeka (puno su zauzeti da bi te uopste primili), objasni sta hoces. Ti si za njih mali posao i zavrsice ti kako to treba da se zavrsi. Rano je sad da zovem ali hocu u toku dana.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nijje problem da nesto ne moze da se nauci. I nuklearna fizika se nauci ako hoces (i veruj mi, nije bas tako teska).

Problem je sto svi pocinjemo da mislimo da nakon gledanja par klipova nesto znamo. A ustvari nemamo pojma.
Plus... internet je pun i prepun neopisive kolicine djubreta, koje se prikazuje kao znanje, a ustvari je samo delimicno ispravno ili cak potpuno netacno. I jos cesce, daje pogresno objasnjenje zasto je to tako, pa kad to pokusas da primenis na drugaciji slucaj, dobijes totalnu papazjaniju.

Da bi mogao da upotrebis net kao pomoc, moras prvo da znas o cemu se radi i imas prilicno osnove. Pa da samo detalje ili neke konkretne informacije pokupis sa neta.
Tipa... znas sta i kako radi osigurac, znas kako treba da se poveze, znas za kakav potrosac ti treba koji tip osiguraca (jeste ima i razlicitih tipova ne razlikuju se samo po amperazi), al nemas konkretne podatke osigurac koje amperaze ide na neku zadatu debljinu i duzinu provodnika od njega do prikljucka.
Za to je fenomenalan. Za kompletno ucenej, od nule... tesko, ili barem ne za kratko vreme. A onda je jednostavnije i brze uzeti srednjoskolsku knjigu iz osnova elektrotehnike i procitati.

Nezgodna stvar sa strujom je sto moras da budes siguran sta ce da se desi pre nego sto kliknes glavni prekidac. Posle je kasno, i obicno posledice nisu bas tako naivne.
A da bi znao sta ce da se desi, moras prvo da znas kako tacno koja sprava koju prikljucujes funkcionise, pa bio to osigurac, motor ili sijalica.

E taj "detalj" zahteva dosta vise od par klipova.

Sto bi rekli... tvoja radnja, tvoja glava, tvoje zice... radi kako hoces. Moze da ti se desi da "ubodes", al moze i da ozbiljno zeznes stvar. Sto neko rece, pozovi bar nekoga ko se stvarno razume da to pregleda.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

momirz wrote:Idi do Miroka, trazi Duleta, pozovi se na mene - kazi Zeka (puno su zauzeti da bi te uopste primili), objasni sta hoces. Ti si za njih mali posao i zavrsice ti kako to treba da se zavrsi. Rano je sad da zovem ali hocu u toku dana.
Imam ja majstora koji bi odradio -radi u elektrodistribuciji... nego sam pokrenuo temu -uradi sam varijantu . Nije problem naci majstora .
U svakom slucaju hvala na savetu i interesovanju .
Post Reply