Mlad - star - negde izmedju... nema nikakve razlike (barem ne sto se ovoga tice

).
Ne radi se o tome, vec o onome sto znas i sta bi hteo da uradis.
Naravno da je moguce ovu policicu i skovati ekserima, od camovine kupljene na lokalnom gradjevinskom stovaristu, i reci: eto, vidis da moze da se napravi.
Ako ce da stoji u nekom podrumu, i da na nju budu nabacane stare plasticne igracke... nikakav problem, radice savrseno.
Ali... meni lici da ovo treba da stoji u nekakvom stambenom prostoru, daklem da treba na nesto i da lici.
I najverovatnije na nju nece biti smesten jedan casopis, slikica i dve sveske (ko na reklamama), vec ce biti zatrpana kojecime.
Postoji gomila nacina da se ovo napravi, neki su kvalitetniji, neki slabiji, neki tezi za izvodjenje, neki prosti.
Ramovi sa strane, sami po sebi, kako god ih radio, i cime god ih spajao, imaju barem jedan deo koji je pocetniku nezgodan za izradu. Upravo pomenute letvice koje idu unakrst, i koje ukrucuju celu konstrukciju.
Traze da budu jako precizno izrezane i uklopljene, a ni sama njihova montaza nije bas najprostija. Ustvari, ako nisi industrija, sa unapred precizno nastelovanim masinama, nema sanse da ih izrezes tako da budu tacne, vec moraju da se pasuju.
Naravno to nije jedini nacin da se ukruti stranica, ali ako to sklonis i stavis nesto drugo, polica vise ne lici na sebe.
Sve ostalo na polici je manje vise: zalepi, zasrafi, ili sta god vec ti je pri ruci ili kako ti se svidja. (doduse ima ukrstene letvice i pozadi, ali posto to nije bas direktno vidljivo, one mogu i jednostavnije da se izvedu).
Objasnjavanje, kako tacno odraditi ovu policu, da izgleda ovako ko na slici (ili barem dovoljno slicno), bi se pretvorilo u osrednji kurs stolarije.
Ne bi bio problem, da onaj kome se objasnjava ima neki osrednji nivo znanja i alata, otprilike: ovde utipluj, ovo razrezi ovako, ovde zarezi do pola i ostatak iskopaj dletom, ovedde uzmi glodalicu i useci kanal...
Ali.. na osnovu pitanja koja su postavljena, taj nivo je veoma nizak (mozda gresim, to je samo moj utisak, mada je covek i napisao da je totalni pocetnik), i onda treba objasnjavati od samih pocetaka: kupi dleto, naostri ga (kako), kupi testericu, obelezi nozem gde da seces, zaseci (kako, ni obelezavanje i zasecanje nije prosto ako neces da to izgelda ko da je motorkom radjeno), ovako koristis sablon za tiplove, lepak mazi ovde, a ne onde, kada odseces letvu za nogu, krajeve joj obradis ovako... ovde smirglas ovako, lakiras ovim, al ja sam video da to izgleda onako i hteo bih bas to, moze al onda idi prvo na kurs kod farbara, ili se spremi da bacis par kila razlicitih fabi, dok isprobavas na otpadnim komadima (ili ako si preterano samouveren, da tri put pravi policu)...
I sve ovo nije ni mali deo onoga sto je potrebno da bi se od "neznam nista" doslo do "uradio sam ga i zadovoljan sam".
Sad, mozda su neciji kriterijumi da bude zadovoljan daleko nizi... ne branim.
Zato sam i napisao: nadji negde kompletne planove, neceg slicnog, koji su pravljeni sa kompletnim objasnjenjima, pa onda onaj deo koji ne znas kako, ili nemas cime da izvedes, ili pitaj ovde ili potrazi na netu kako se to izvodi.
Ne diraj konstrukciju, dok ne budes tacno znao sta radis (a za to treba puno vremena, ucenja, iskustva...). Sta god pricali, konstrukcija je najslozeniji deo stolarskog zanata. Mnogo se teze uci kako treba da bude spojeno nesto da bi radilo, nego sto se uci kako da to izdeljes iz daske.
Naopak utisak je stecen usled prilicno jednostavnih konstrukcija sa plocastim materijalima kakve su uobicajene. Promasi ugao na stolici za 2 stepena i ta stolica ce biti neudobna za sedenje. Pomeri na njoj strecer dva santimetra gore, i nece trajati.