javljam vam se kao potpuni amater u stolarskim radovima pa bih molio da shvatite ako postavim kakvo bedasto pitanje ili slično

Pošto sam s mojom boljom polovicom započeo podizanje malog voćnjaka i planiramo to sve lijepo urediti i pretvoriti u malu farmu, htio bih započeti s izradom nekih korisnih stvari.
Prvo što mi je potrebno bile bi kućice za insekte i par komada za ptice, gledao sam ih u dućanu ali htio bih sve sam napraviti. To nam je i ideja s tim projektom, da bude totalni diy (ili koliko može), a i tako ću ispasti frajer pred curom

Imam neke drvene blokove koje sam mislio izbušiti i zanima me da li je moguće preko rupe nekako udubiti unutrašnjost punog komada drva, da li ima nekakav alat kojim se to može lako napraviti?
Ima li netko kakav koristan savjet po pitanju kućica za ptice? Jednom sam napravio jednu koristeći obične daske i šerafe i na njih krov isto tako zašerafio, ali sve je to skupa kratko trajalo, daske su popucale i kućica se raspala nakon 3 zime. Kako je najjednostavnije napraviti dobru kućicu koju neću morati mijenjati svakih par zima? Mislio sam ih staviti na dosta nepristupačno mjesto pa bi to bila prava tlaka. Ima li neko dobro ali jeftino drvo od kojeg je najbolje to sve napraviti?
Za početak mislim da bi moglo biti dosta pitanja, ali siguran sam da će ih biti još

Lp