Američki plakar

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
drBouz
Majstor

Re: Američki plakar

Post by drBouz »

Da, nisam jos precizno izmerio recimo visinu po sredini, levoj i desnoj strani cisto da vidim koliko je paralelno. Plafon je u principu ravan (liveni beton), a pod cini mi se bas i ne. Recimo sirina tog prostora varira 2cm - dakle levi i desni vertikalni zidovi nisu paralelni - 'vamo gde ce biti front je sirina 1630, a nazad na zidu je 1610 mm- izmerio sam preciznije sad posto sam izvukao neki ormar i gluposti koje su bile u tom budzakcicu kad sam krecio. Posto po preostalom delu gajbe sad kad sam setao merdevine vidim da patos zapravo uopste nije ravan. Ono, negde sednu na sve 4 tacke, al' ponegde na tri, a cetvrta ima milinetar-dva-tri odstojanje od patosa dok se ne opterete.
Uglavnom, kontam da mi je jasno, jedino sto jos ne znam -koje konkretno klizace/tockice itd nabaviti. Licno bih stavio neke "da valjaju".
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Europrofil PKM-80

Godinama ih koristim,nikakve zamerke...

https://www.europrofil.rs/upload/1671535810.pdf
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Aha. Ok. - Hvala!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Taj profil dozvoljava da ti pod i plafon beže iz paralelnosti za više od 2cm, što je sigurno dovoljno.
Na tolikoj izbočini se ozbiljno spotičeš, znao bi da je tolika. 2mm je nebitno.
Drugi problem se tu javlja, vrata neće da stoje na poziciji kada jedan točak ode na veće "brdo".
Ja sam baš taj mehanizam koristio u svom stanu, donju šinu na parket, a gornju masku vezanu na plafon korpusa. Radi to bez greške barem 12 godina. Isto je u 2 mm talasasto.
Ako ideš na punu visinu vrata (2,6m), razmišljaj o njihovom uvijanju ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno... sve zavisi od toga kakav je pod...
Ako je malo grbav, moze i prosta "letva" od univera da se zalepi za pod, pa na nju sina.
Ako je mnogo.. onda moras da se prilagodjavas situaciji.
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Aha. OK. Fala ljudi. Maricoivice a sta tu radim, tipa stavim sa strana vertikalno one neke alu profil/lajsna dzidza-bidze da ih malo krute, ili da snizim, a gore da napravim klasicna neka vratanca kao na regalima - posto je ova moja ionako metar i sumska jagoda tako da joj trebaju merdevinice za sve sto je preko 1.9m. (mada, ovo mi vec zvuci glupo, oko deset sekundi posto sam iskucao :) )
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Ma jok,stavljaš alu rukohvat sa jedne strane a duboki alu kant sa druge....

Biće kruto dovoljno (da izvineš) :lol:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Rukohvati i alu kant su jedno rešenje, meni malo ružnjikavo ali stvar ukusa. Taj alu može da se plastificira za skroman novac.
Drugo rešenje je neki utezač koji se ufrezuje sa unutrašnje strane vrata i podešavaš utezanje njegovim skraćivanjem ili produžavanjem. Akanje.
Treće rešenje je da praviš vrata za šumske jagode i vrata za sebe.
Ja sam izabrao teži put. Pravio ramove sa ispunom i tako formirao vrata. Furnirao HDF za ispunu, MDF za ramove i glumio malo moderniji masiv. Ima i tu malo utezanja ali ne toliko da se sudaraju vrata i slično
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Aha. Jasno. ok. fala jos jednom ljudi.
Post Reply