Spoj metala i drveta

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Post Reply
bobpp
Šegrt

Spoj metala i drveta

Post by bobpp »

Hteo sam da pored radionice od metalne konstrukcije nadovezem jednu malu terasu koju bih pravio od drveta.Krovna konstrukcija je od 100x100 metalnih cevi i na to sam planirao,posto mi nagib odgovara,da nastavim drvenu kostrukciju od 100x100 greda tako sto bih jedan kraj grede obradio i uvukao u cev a na drugom kraju bi bili standardni drveni stubovi.

Pitanje je mozda glupo ali da li bih vecu cvrstinu (tj,manje "disanja") dobio ako bih cev i gredu spojio sa recimo dva masinska srafa m8/m10 sa maticama koji bi prolazili kroz celu cev ili bi bolje bilo da stavim 4 deblja srafa za drvo,npr. po dva sa svake strane?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Re: Spoj metala i drveta

Post by Kole-Stolar »

Ja bih uvek radije u toj situaciji probušio metal i drvo i ubacio recimo m10 šipku, stavio proširene podloške i stegao ....
Disanje svakako nećeš sprečiti ali ne vidim problem koji bi ono pravilo u ovom slučaju
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Hvala na odgovoru.Tako sam i ja mislio da radim ali onda se opet zapitam da li to ok ili postoji bolja varijanta.... Pa bolje da pitam ovde gde ima iskusnijih.
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Zaboravio sam da pitam - koliki bih raspon smeo da stavim od metalnih cevi do stubova s obzirom da su u pitanju 100x100 grede? Jel 2,5-3m suvise za ovu debljinu greda ako bi stavljao po jednu na priblizno metar sirine?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Tu je vec teško reći ovako napamet....
Zavisi od same metalne konstrukcije i od toga čime ćeš pokriti tu terasu.
Slike su uvek poželjne za ovako nešto.
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Ne bi bilo nista tesko,lim ili tegola verovatno,sta se vec lepse uklopi

Ovako bi to izgledalo,crtano slobodnom rukom.Samo radi ideje,nije proporcionalno,nagib je veci i sl.

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sama tezina pokrova najcesce nije tako velika.

Ali.. tezina snega koji se zadrzi na tome ume da bude ozbiljna.

Opet.. 3 metra nisu neka znacajna duzina, tako da bi trebalo da pije vodu.
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Nisam dobro nacrtao,veci je tu nagib,skoro 45 stepeni.Ne verujem da moze sneg da se zadrzi ni na crepu a ne na limenim plocama.Ali opet,glupo je da padne konstrukcija ili da se iskrivi pa moram da pitam.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Greda 100x100 nece da pije Vodu na tom rasponu. Pogotovu ako su rogovi rastojanju od metar

Provo pitanje je sta je pokrivac a drugo gde je ta nadstrenica.
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Pokrivac limene ploce ili tegola,nagib ~45 stepeni a drugo pitanje ne razumem - u Srbiji,tj. Vojvodini (znaci nema 6 meseci po metar snega kao u nekim drugim krajevima),pored jedne vec izgradjene halice od cvrstog materijala sa metalnom konstrukcijom krova...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Lokacija je jako bitna zbog opterecenja. Pri tome nevazno je sto danas vise nema dugotrajnih snegova, posto se opterecenje racuna za najgore us love u odredjenom vremenskom periodu. Seti se 2012 I debelih mrazeva I snega te godine kada je poprilicno krovova unisteno bas zbog toga sto to nece vise sneg. Po propisima za kvOS Kraljevo opterecenje od snega je nekih 0.8 KN vetar je odokativno 1.2, bolje preceniti nego podceniti a sam krovni pokrivac je nekih 0.4 KN za tegolu sa podkonstrukcijom. Za crep moze da bude I 0.8-0.9 KN. Sve u svemu taj krov treba da nosi i 250 kg po m2 povrsine.

Da se ne zezam racunanjem, Nekada se koristilo pravilo da je visina roga na medusobnom rastojanju od 80 cm l/24 sa kosom duzinom grede. I dodjemo do nekih 16 cm visine roga. Odnos visine I sirine je za takav raspored 7/5 tj treba ti sirina grede od 12 cm. Kad smanjis rastojanje izmedju rogova sirina moze da bude adekvatno manja ali visina ne. Pa bi umesto tog velikog roga 16x12 mogla da prodje I talpa 16x5 postavljena na svakih 35 cm osno. Naravno orijentisana take da je 16 cm vertikalno.

Da ne pominjem da ne znamo nista o tome da li tvoja metalna konstrukcija moze da podnese oslanjanje dodatne nastresnice. Cak ne znamo ni da li je I ona racunata ili pravljena odokativno. Sa obzirom da je u pitanju cev, koji je jako neefikasan profil za horizontalne nosace, pa se zbog toga ne koristi za take namene sve mi se cini da je i to napravljeno onako odokativno pa dok stoji stoji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pise ti ispod avatara da je covek iz Backe Palanke.
Iskljuci to g.. od autocorrecta, jedva skontah sta si hteo da napises :) (ispravio sto sam umeo)

Nesto ti racunica nije kako treba...
300cm/24=12.5 a ne 16
Tako da sirina dodje na nekh 9cm odnosno najbliza je greda 12x10
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Gresis ovaj gresis silno sinak. Na rasponu od 3 metra i nagibom krova od 45 stepeni duzina roga nije 3 nego 4.24m. Napisah ja gore kosa duzina grede za l a ne raspon. Visina bi trebala da bude 18 cm, ali posto to l/24 vazi za crep, sa tegolom ili jos bolje limom ce proci sa 16. 😅. Maksimalna duzina slobodnog roga je nekih 4.5 metara posle toga pocinje zabava. Sad ovde bi mogla da se zbudzi i kosa potpora sa polovine raspona roga na neki nosac na zidu ako postoji al ne znamo dal zid uopste postoji, moze li da primi horizontalno opterecenje ili mora nekakva zatega tako da cvrc za taj deo bez vise detalja.

Ono sto se meni takodje ne svidja kod tog ubacivanja grede u cev je sto je to neka polukruta veza, prenosice momenat svakako.

Sneg se racuna po rasponu, vetar konstrukcija i pokrivac po punoj duzini. Kod vetra pored pritiska imas i opterecenje od sisanja sa druge strane ako je krov otvoren.
bobpp
Šegrt

Post by bobpp »

Ok,nisam ni ja bio precizan ,sve je ovo neko budzenje pa su i mere takve :) To treba da bude tek neka nadstresnica koja bi sluzila ljudima da izadju iz hale da doruckuju,zapale cigaru i sve ono sto se radi na pauzama. Njene jedine namene su da zastiti ljude od sunca ili kise (zimi ionako niko nece biti napolju) i da ne padne nikome na glavu a tek eventualno i da izgleda prijatno.Na kraju krajeva moze se pokriti i onom laganom zelenom valovitom plasticnom plocom,ne znam kako se to zove,sto su se ranije pokrivale terase.Velicina tog prostora zavisi pre svega od raspolozivih greda tako da ako bude dovoljno greda od 3m onda ce i rog biti 3m a sirina koliko ispadne-nesto preko 2m sto je dovoljno za sto,klupu i 5-6 ljudi.
Inace postoji solidan zid tako da moze kosa potpora ako je neophodno.
Ono sto mene najvise buni (sem jacine samih greda) je taj spoj koji ce zaista biti manje ili vise polukrut.Sa druge strane,gledam napolju cele terase znatne velicine izradjuju sa nekim prefabrikovanim metalnim spojevima u koje prilicno labavo ubacuju grede i zavrcu srafovima i to im valjda stoji...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam ga shvatio da ce rog biti 3m.
Post Reply