Znam da je vec pisano na ovu temu, ali svi postovi su stari po nekoliko godina, a vodim se i onom da ko pita ne skita.
Zanima me da krenem da rezbarim u drvetu, a posto je moje stolarsko iskustvo = 0, imam par dilema u vezi sa alatom i materijalom.
Prva dilema mi je u vezi sa dletima. Citao sam da je bolje odmah uzeti nesto kvalitetnije, nego se muciti sa kineskom robom, ali sa druge strane sam procitao i da je bolje za pocetnika da uci ostrenje na jeftinim dletima, a ne odmah da upropasti kvalitetna. Gledao sam na jutjubu kako to rade Pol Selers i Meri Mej, i ne cini mi se tesko, mada znam da treba vremena dok se uhvati ruka za to. Da imam para za bacanje, ovo ne bih ni pitao. Ne bih kupovao ni pravio one dodatke za ostrenje, krenuo bih sa smirglom na pocetku, a moje pitanje je da li ljudi preteruju kada govore ovo o ostrenju? Ako preteruju, za Pfeil i slicne nemam para, ali video sam neka stara engleska dleta za mozda 10-15€ po komadu, pa bih uzeo 3-4 komada za pocetak. Ne bih dao sad vise od 50€ ukupno.
Ako ipak ne preteruju, onda ne znam sta bih. Isao sam u Uradi Sam, tamo imaju neka Kreator dleta za duborez, a iako se ne razumem u to sta je kvalitetno a sta ne, ono mi izgleda kao da su se deca igrala- zardjalo, metalni opiljci po metalu, celik mi nekako deluje kao plastika, jos su i ostrice ponegde iskrzane. Ne znam ni kakva su im ona Womax u Woby Hausu.
Nasao sam ovo na ebay-u, prodaje covek iz engleske, neka no name dleta, kaze ne moze da garantuje ni za poreklo ni za kvalitet. Samo je napisao da su drske hardwood (tvrdo drvo, pretpostavljam, ako to nesto znaci). Kako se vama na oko cine (izasla bi me mozda oko 15€)?

Drvo. Krenuo bih s lipom ili nekim drugim meksim drvetom, narocito ako ne potrefim dobra dleta. Za pocetak bi mi dobro dosli neki okrajci koje bih mogao da dovedem u red smirglanjem, cisto da se ucim na necemu. Posto meni ne treba ni kubik, ni pola kubika daske, pa ni fosna, interesuje me ima li neko da prodaje daske na komad, od recimo metar ili vise duzine, i 20-25cm sirine i koliko to otprilike dodje, cisto da znam za red velicine cena? Dobio bih od toga 3-4 komada za rad, meni pretpostavljam da za mesec-dva vise ne bi ni trebalo. Rece mi jedan covek da mi niko nece prodati dasku (obradjenu, za neobradjenu nisam pitao), ali bolje ovde da pitam, mozda vi imate neke druge informacije.