Sablon je dugacak 190 cm, i omogucava avnanje jedne strane daske dugacke 186 i siroke do 30 cm. Sablon omogucava cvrsto fiksiranje daske kolikogod ona bila upredena ili iskrivljena, i formiranje ravne strane.
Na originalnom sablonu, letve na koje se oslanja daska se oslanjaju na klinove preko kojih se podesava njihov nagib, a uz sablon ih drzi gumena traka, prcvrscena kukama. Kod mene, u sablon su postavljene trio matice, koje sa spoljne strane imaju navoj za drvo, a sa unutrasnje masinski navoj. Porecne letve, na koje se oslanja daska su zabusene, i postavljam ih onoliko koliko je dugacka daska koju hocu da obradim.
Uvrtanjem i odvrtanjem masinskih srafova poprecne letve mogu da se podese tako da daska za obadu bude cvrsto oslonjena na sablon.

U sablonu iz casopisa, fiksiranje daske na sablon je izvedeno uz pomoc trenja, lepljenjem smirgle, sto je jos jedno resenje koje mi se nije svidelo. Zato sam smislio da na prednjoj strani postavim poprecni oslonac, koji je visi za 15mm od najnizeg polozaja letve. Ne planiram da ravnjam daske tanje od 2cm, tako da je ovo sasvim dovoljno. A i moze da se skine po potrebi, posto je opet montiran trio maticama.

Naravno, sve izgleda naopacke, posto su nozevi gore, pa pocetak ravnanja dask izgleda ovako.