Po kutiji klizi nosač firunga koji se sastoji od dva parčeta kutije, povezana poprečnim komadima gvožđa koji ih drže paralelnim, na rastojanju koje dozvoljava lagano pomeranje nosača po šini. Na samu ploču stola sam pričvrstio aluminijumski "L" profil na koji je zalepljena merna traka napravljena u Corelu, štampana na samolepljivoj hartiji.

Fiksiranje položaja se postiže ručicom na čijem kraju je ekscentrični valjak. Sam firung je napravljen od kutije zavarene na nosač i od dva komada iverice koji su šrafovima pričvršćeni za kutiju.

Kad sam već krenuo sa varenjem

Točkić sa navojem ide kroz zavarenu navrtku i pritiskom na šinu blokira pomeranje ovog dela levo-desno, dajući referentnu tačku u odnosu na koju je moguće fino pomeranje firunga. (Samo bez zagledanja varova molim - ipak smo mi majstori za drvo

Tada se otpusti ekscentrična kočnica

i okretanjem ručice u jednu ili drugu stranu, vrši fino pomeranje firunga levo-desno. Kada postignemo traženu poziciju brojanjem okretaja ručice ili praćenjem merne trake, spuštamo ekscentar stegu i može da krene sečenje.

Na kraju se samo popusti crni zavrtanj, tako da cela skalamerija ponovo može da klizi po nosaču.